Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Az Egyesült Államok átmenetileg bezárta líbiai nagykövetségét

Az amerikai külügyminisztérium átmenetileg bezárta a líbiai amerikai nagykövetséget, és a szomszédos Tunéziába menekítette annak személyzetét az ellenlábas líbiai milíciák közötti harcok nyomán egyre romló biztonsági helyzet miatt.
A washingtoni külügyminisztérium nyilatkozatban közölte, hogy a nagykövetség személyzete szombaton elhagyta Tripolit, és szárazföldön a szomszédos Tunéziába távozott. A nagykövetség működését átmenetileg felfüggesztik, amíg a biztonsági helyzet nem javul. A líbiai főváros hetek óta az egymással vetélkedő fegyveres csoportok harcának színtere, amelynek minden oldalon több tucatnyi halálos áldozata van. Különösen súlyos harcok dúlnak a líbiai főváros repülőterénél.

Az Egyesült Államok alig több mint három év leforgása alatt másodszor zárja be líbiai nagykövetségét. 2011 februárjában a képviselet felfüggesztette működését az akkori líbiai diktátor, Moammer Kadhafi ellen kirobbant felkelés miatt.

A nagykövetség működésének felfüggesztése és a már amúgy is csökkentett személyzet kivonása az Obama-kormány aggodalmának kifejeződése az amerikai diplomatákat fenyegető veszély miatt. Az Egyesült Államokban élénken emlékeznek a kelet-líbiai Bengáziban működő amerikai konzulátus elleni 2012. szeptember 11-i merényletre, amelyben négy amerikai állampolgár, köztük az akkor éppen ott tartózkodó Chris Stevens amerikai nagykövet veszítette életét. A merénylet miatt éles támadások érték a kormányzatot az Egyesült Államokban, ahol egy új kongresszusi vizsgálat is indul az ügyben.

A nagykövetség működésének felfüggesztésével egy időben a washingtoni külügyminisztérium figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak Líbiába, illetve a már ott tartózkodókat, hogy haladéktalanul távozzanak az észak-afrikai országból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalagkorlátnak ütközött egy autó az M3-ason, egy ember meghalt

Szalagkorlátnak ütközött egy személyautó az M3-as autópálya Borsod megyei szakaszán, Hejőkürtnél, a balesetben egy ember életét vesztette. Tovább olvasom