Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Az egyház születésnapja

„ Mikor eljön a Vigasztaló, akit az Atyától küldök nektek, az Igazság Lelke, aki az Atyától származik, ő tanúságot tesz rólam. Ti is tegyetek tanúságot rólam...” (Jn. 15/26–27.)

A szokatlanul borús időjárás ellenére is, a hűvös szélben hajladozva – akár alkalmas, akár nem – rendületlenül bontják fodrosuló szirmaikat a pünkösdirózsa-fejek. Minden bizonnyal nem véletlenül kapta nevét ez a minden viszontagsággal dacoló kedves, illatos virág. Nem csak a virágzás és az ünnep gyakori egybeesése miatt. Amikor a kemény, zöld bimbó megmutatja első sziromlevelét, mintha pirosló lángnyelvet bontana, mely nyomán aztán hamarosan a zöld kis golyó csodálatosan átalakul, pompázatos ruhába öltözik. Így foglalja össze egyszerűségben és szépségben a pünkösdi tanítás lényegét akár egyetlen szál rózsa is.
Amikor Jézus mennybemenetele után a tanítványok visszatértek a jeruzsálemi házba, együtt maradtak és félelemmel teli szívvel várták az új Közbenjárót, akinek Mesterük utolsó ígéretéhez híven el kell jönnie. S tíz nappal később megérkezett a „Vigasztaló” és az „Igazság Lelke” látványos módon eltöltötte őket. Ahogyan az egyik közismert pünkösdi népének szövege fejezi ki találóan: „a gyenge félőkből harcos hősök váltak”. Ez a „szentlelkes” tanúságtevés oly módon átalakította és megerősítette őket, hogy munkálkodásuk nyomán nemcsak megszületett, de – a történelmi nehézségek ellenére – kibontakozott az egyház. Ezért a Lélek kiáradásának ünnepe egyben Isten hívő népe közösségének, azaz az egyháznak a születésnapja is.
Aki veszi a bátorságot és Jézus Krisztushoz csatlakozik, az egyben egy közösségnek, egyháznak is tagja lesz. A mindennapi életben végzett munkájával, szavaival és cselekedeteivel maga is aktívan hozzájárul egyházi közössége (emberi) arculatának alakításához, akaratlanul is befolyásolja annak társadalmi megítélését. Ezért, amikor az egyházat éri – sokszor alaptalan és rosszindulatú – kritika vagy durva támadás, akkor azzal az ő tanúságtevését, helytállását is minősítik.
Pünkösd ünnepén kérjük az Igazság Lelkét, hogy járja át társadalmunkat és töltse be hívő és hitetlen szívét egyaránt. Kegyelmével mindannyian képesek legyünk elindulni a megtisztulás és újjászületés útján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkányokra vadászott - eltalált egy nőt

Könnyű sérülést szenvedett az a huszonnyolc éves nyírbélteki nő, akit egy légpuska-lövedék talált… Tovább olvasom