Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Az egységről és az autonómiáról beszélt Markó Béla

A magyarság egységének és az autonómiának a fontosságáról beszélt a nemzeti ünnep alkalmából az erdélyi Kézdivásárhelyen Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, kormányfő-helyettes.
A márciusi tél ellenére több ezres tömeg gyűlt össze a céhes város Kézdivásárhely főterén, az ágyúöntő honvéd őrnagy Gábor Áron szobra körül a főtéren. Szokás szerint az ünnepség szekeres felvonulással kezdődött. A környék egykori székely zászlóaljait hagyományőrzők elevenítették meg. Évek óta korhű honvédegyenruhában, a parancsnokok vezényszavára tisztelegnek, masíroznak. A Kossuth-nótákat a helybéli tanulók házának rézfúvós zenekara játszotta.

Az ünnepség vezérszónoka Markó Béla RMDSZ elnök, kormányfő-helyettes az erdélyi magyarság, a székelység jogainak visszaszerzéséről, a szülőföld megtartásáról beszélt. Metaforákat használva utalt vissza a nemzeti kommunista diktatúra évtizedeire, amikor már-már elveszettnek látszott a szülőhaza, már verebek ültek a fecskefészkekben, más halászott, vadászott a székelység folyóiban, erdeiben, és már magyarul is elfelejtett mindenhol a hivatal, és már elindultak új hazát keresni a székelyek, de a magyarság a történelem minden tetszhalálából feltámadt.

1989 után egység, összefogás kellett a jogok, a föld visszaszerzéséhez. Már tud ismét magyarul a hivatal, vagy ahol nem tud, ott rá kell kényszeríteni, hogy megtanulja. A rendőr is, a postás is mindenki, aki az itteniek kenyerét eszi, hiszen a székelység adójából kapja fizetését. Vagy tessék megszólalni magyarul, vagy az a hivatalvezető, aki nem tud, tanuljon meg magyarul - jelentette ki Markó Béla és nagy tapsot kapott a felsőháromszékiektől.

Markó szólt az erdélyi autonómiáról, illetve a székelység területi autonómiájáról, amit ki kell harcolni, de ezt csak összefogással lehet elérni. Anélkül, hogy megemlítette volna Székelyudvarhelyt, ahol az autonómia-nagygyűlés lesz, átüzent: azt mondta, hogy jó lenne nyilatkozatokkal, kiáltványokkal megvalósítani az autonómiát, de nem lehet, azt tégláról téglára kell felépíteni. Az RMDSZ-nek pedig megvan a tudása, ereje, politikai eszköze hozzá. A megosztás veszélyét viszont el kell kerülni - mondta Markó Béla Kézdivásárhelyen.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítéletidő Magyaroszágon

Ítéletidő tombol Vas, Zala, Somogy, Borsod, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés… Tovább olvasom