Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Az Együtt a választási szabályok megváltoztatását sürgeti

Levélben kérik a jelenleg hatályos választási szabályok megváltoztatását az Együtt politikusai Orbán Viktor miniszterelnöktől és Rogán Antaltól, a Fidesz frakcióvezetőjétől.
Szigetvári Viktor ügyvezető alelnök, valamint Szelényi Zsuzsanna és Szabó Szabolcs független képviselők az MTI-hez kedden eljuttatott levelükben széleskörű egyeztetés megkezdésére szólították fel a kormányfőt és a Fidesz frakciójának vezetőjét. Azt írták: a jelenleg hatályos választási szabályokat még ebben a ciklusban meg kell változtatni, hogy a 2014-es országgyűlési választásokkal szemben a 2018-as voksolás fair és tisztességes lehessen.

Az ellenzéki politikusok levelükben jelezték, hogy szerintük a hatályos választási rendszer több ponton sérti az esélyegyenlőség és a demokrácia alapelveit. Hozzátették: több belföldi és külföldi szakmai megfigyelő szervezet is megfogalmazta ezzel kapcsolatos aggályait, és az Együtt várakozásai szerint az Állami Számvevőszék is megfogalmaz majd ajánlásokat a kampányfinanszírozást illetően.

Arra kérték Orbán Viktort és a kormánypárti képviselőcsoport vezetőjét: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az Országgyűlés még 2015-ben "tegye rendbe" a választási rendszert. Álláspontjuk szerint a módosításoknak érinteniük kell az ajánlási folyamatot, a kampányfinanszírozás szabályozását, a jogorvoslati folyamatokat, a kormányzati hirdetéseke és eszközökre vonatkozó szabályokat és az adatvédelmi kérdéset.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes anyagot szállító kamion ütközött az M3-ason

A tartály nem sérült meg, így a veszélyes anyag nem került a környezetbe. Tovább olvasom