Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Az éjjeliőr lopott el felbecsülhetetlen értékű festményeket

Az egyik éjjeliőr lopott el felbecsülhetetlen értékű festményeket Korzika neves szépművészeti múzeumából. A tettes vallomást tett, de a képek - régi olasz mesterek alkotásai - nincsenek meg.
A Le Parisien című párizsi lap vasárnapi jelentése szerint négy értékes festmény, köztük Nicolas Poussin Midász király a Paktolosz folyó forrásánál és Giovanni Bellini Madonna a Kisdeddel című képe tűnt el szombatra virradóra az ajacciói Palais Fesch múzeumból, amely azzal dicsekedhet, hogy itáliai festők második legjelentősebb franciaországi gyűjteményével rendelkezik a párizsi Louvre után.

A múzeum igazgatója, Philippe Costamagna szerint az eltűnt képek olyan értékesek és híresek, hogy gyakorlatilag "eladhatatlanok". Ennek ellenére a hatóságok megerősítették az ellenőrzést Korzika kikötőiben és repülőterein, hogy megakadályozzák a műkincsek elvitelét a szigetről.

A két éjjeliőr egyike kikapcsolta a riasztót és félreeső helyen leparkolt autójában rejtette el azokat. A tettes szombaton önként feladta magát, és elvezette a rendőrséget az autóhoz, amelyet azonban feltörve, a festmények nélkül találtak meg. A tettes zavaros történetet adott elő indokairól, a rendőrség arra gyanakszik, hogy cinkosa is van.

Több évi restaurálás után tavaly adta át újra Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter az Ajaccio központjában, egy 19. századi klasszicista épületben - a Fesch palotában - berendezett múzeumot, amelyben mintegy másfélezer remekmű található.

Az alapító, a Napóleonnal is rokonságban álló Joseph Fesch bíboros (1763-1839) korának egyik legbuzgóbb műgyűjtője volt, 76 évesen bekövetkezett haláláig 17 757 műkincset halmozott fel, a valaha is létező legnagyobb magán műgyűjteményt hozva létre.

Olvasóink írták

  • 2. jozko 2011. február 21. 10:37
    „Ez van, amikor kecskére bízzák a káposztát!

    Nem csak olaszországi jelenség...”
  • 1. fapaci 2011. február 20. 22:02
    „az már régen franciaországban van egy magángyűjteményben”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a február 20-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom