Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Az élelmiszerekről és az egészségről

a növényvédelmi fórumon

Az élelmiszer-biztonság és az ember növényvédelmi tevékenysége napjainkra nem egymást kizáró, hanem egymást feltételező tényezőkké váltak – derült ki a csütörtökön tartott növényvédelmi konferencián Keszthelyen.
Az agrártudományi egyetem szervezésében zajlott hagyományos növényvédelmi fórumon a harmincöt éves növényvédelmi kutatóintézet tevékenységéről is megemlékeztek. Dr. Lehoczky Éva igazgató ismertette, jelenleg 12 oktatóval, 2 akadémikussal és 12 doktorandusszal büszkélkedhet az intézet, bizonyára ez is hozzájárult, hogy nem vált a kormányzati leépítés áldozatává. Dr. Sáringer Gyula professzor emeritus a 90. esztendejét szerdán betöltött dr. Jermy Tibor munkásságát méltatta, ő múlhatatlan érdemeket szerzett a világszínvonalú magyar növényvédelem megteremtésében.
Az előadások sorából kiemelkedett dr. Bánáti Diána, a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet igazgatója referátuma az élelmiszer-biztonság alakulásáról az Európai Unióban és hazánkban.
Mint kiderült, a korábbi heveny ételmérgezésekkel szemben egyre inkább a káros anyagokat kis mennyiségben tartalmazó élelmiszerek tartós fogyasztása válik a legjelentősebb egészségügyi kockázati tényezővé.
Hazánkban ez különösen a paprikában talált máj- és vesekárosító mikotoxinok révén vált ismertté, míg tőlünk nyugatabbra a trópusokról importált mogyoró tartalmazott ilyen gombamérgeket. Dr. Bánáti Diána felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi világszervezet, a WHO kimutatásai szerint az ilyen jellegű, élelmiszer eredetű megbetegedések száma világszerte emelkedő tendenciát mutat. Az okok között a hagyományos baktériumos fertőzések mellett a mikotoxinokat említik, de feltűntek új kórokozók, illetve a régiek mutálódott változatai is, továbbá megfigyelték az emberi immunállapot romlását és a változó feldolgozási technológiákat. A felmérések szerint az élelmiszerek okozta növekvő egészségügyi kockázatot már a lakosság is érzékeli. Különösen a görög, a magyar, a német és a svéd eredmények mutattak a 42 százalékos uniós átlagnál fokozottabb aggodalmat. A megfelelő növényvédelem szerepe ezért napjainkban a korábbiho z képest is jelentősen felértékelődik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laci imádja a spenótot, Anikó főz neki

Marsi Anikó spenótot főzött Palik Lászlónak. Az étel nem sikerült, de Laci egy szót sem szólt, csak… Tovább olvasom