Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Az életminőséget vizsgálták az unió városaiban

Urban Audit 2005 címmel végeztek felmérést a tagországok 258 városában az életminőség alakulásáról. Magyarországról Budapest, Pécs, Miskolc és Nyíregyháza szerepel a statisztikai adatok egész sorát tartalmazó kiadványban.
Az Urban Audit kutatásban számos, az életminőségről tanúskodó indikátort tanulmányoznak a 25 tagország 258 városát vizsgálva. Ez az első alkalom, hogy a régi és új tagállamok városai egy kutatásban szerepelnek, illetve, hogy román és bolgár városokról is találunk adatokat.

Danuta Hübner úgy véli: az Urban Audit segít abban, hogy az európai polgárok összehasonlítsák helyzetüket. A tanulmány rendszeres elkészítése előtt ez rendkívül nehéz volt, mert a városokról szóló információk szétszórtak voltak. A mostani kutatás azt bizonyítja, hogy még egy-egy város negyedein belül is rendkívül nagyok az eltérések, sokkal nagyobbak is lehetnek, mint városok vagy régiók között. A statisztikai adatokat táblázatokba foglalták.

A tanulmány elemzése alapján kiderül, hogy 1996 és 2001 között a felmérésben szereplő városok felének csökkent a lakossága. Az új tagországokban, Romániában és Bulgáriában öt város közül négynek kevesebb lakosa van. Egyes városok lakosságuk 10 százalékát is elveszítették (például a német Halle és a szlovén Maribor), míg mások esetében 10 százalékkal nőtt a lakosok száma (erre példa a spanyol Mallorca és a finn Oulu).

Minden négy városból háromban sokkal nagyobb a felsőfokú végzetséggel rendelkezők aránya, mint az adott országban. Kirívó eset Párizs és Cambridge, ahol a helyi lakosság 37 illetve 32 százaléka diplomás.

Noha a városokban elvben általában könnyebb munkát találni, a munkanélküliek száma nagyobb, mint az ország többi részében. Így például 2001-ben Manchesterben a foglalkoztatottsági arány 51 százalék volt, míg az országban ez az arány 72 százalék.

Az Urban Audit közel 300 statisztikai indikátort tartalmaz a lakosságról, a társadalomról, a gazdaságról, a környezetről, a szállításról, az információs társadalomról, a kikapcsolódási lehetőségekről.

A projekt 2002-ben indult el a jelenlegi tagországok, illetve Románia és Bulgária statisztikai hivatalainak segítségével, s a tanulmány idén készült el.

Az Urban Audit következő frissítése 2006-ra várható, ezeket az adatokat 2007-ben jelenítik meg. Akkor már több mint 300 város adatait tartalmazza majd a tanulmány.

További információk az Urban Audit programról a www.urbanaudit.org weboldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikötő a kontinens közepén

Másfél évtizede még hírmondója se volt, semmi nem különböztette meg a Mosoni-Duna és a Nagy-Duna torkolatánál a hullámtörő kövekkel védett partfalat azoktól a Nagy-Duna-parti szakaszoktól, amelyeket Győr alatt lehetett látni, vagy Gönyűnél, a hajósok településénél, a Nagy-Duna mellett. Ma az 1-es főút mellett, Győrtől 14, Gönyűtől 2 kilométerre folyami kikötő található. Tovább olvasom