Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Az ellenzék szerint nem megy a megye

„ Az egész ellenzék nevében kijelenthetem, hogy nem fogjuk megszavazni a megyerendszer eltörléséről szóló törvényjavaslatot” – mondta tegnap Medgyasszay László (Fidesz–KDNP), a közgyűlés alelnöke. A képviselő szerint a javaslat átgondolatlan és sérti a települések érdekeit.
Az alelnök szerint „diktátum” a megyerendszer eltörléséről szóló törvényjavaslat, arról előzetes egyeztetést a kormány nem kezdeményezett sem az ellenzéki pártokkal, sem az érintett állami szervezetekkel. A javaslat legfőbb hiányossága – véli Medgyasszay László –, hogy előkészítése során nem végeztek hatástanulmányokat.
– Az ellenzéki frakciók egységes véleménye, hogy ez a javaslat elfogadhatatlan, ezért nem is kaphatja meg a kétharmados többséget – jelentette ki tegnap a megyei közgyűlés alelnöke.

– Nem fogadhatjuk el azért sem, mert egyetlen konkrétumot tartalmaz: ez a régiósítás. Az intézményrendszer teljes átszervezéséről mindössze annyit tudhatunk meg, hogy „azokat az ágazati törvények fogják megszabni”.
Az alelnök hangsúlyozta: a megyei területfejlesztés a mikroszintre hat, s a régiósítással az egyébként is haldokló, kis falvak még messzebb kerülnének az anyagi forrástól. A „falurombolás” kategóriájába tartozik az az elképzelés is – fogalmazott a képviselő –, hogy az ezres lélekszámmal nem rendelkező településeket rákényszerítenék a körjegyzőség alakítására.
– A kis falvaknak már lassan semmijük sincs: megszűnt az óvoda, megszűnt az iskola, nincs saját papjuk és ha a hivatalt is elveszik tőlük, csak az identitástudatuk marad – mondta Medgyasszay. A javaslatról egyébként vélhetően két hét múlva születik döntés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Carr Amerikáért szurkol a vb-n

Marcus Carr, a soproni sÖrdögök férfi kosárlabdacsapatának irányítója a futballt is szereti. Nézi a… Tovább olvasom