Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Az elmaradt ügyeleti díjak miatt perelnek

Az Alkotmánybíróság február 14-i ítélete szerint megnyílik a lehetőség, hogy a háziorvosok önkormányzati képviselők lehessenek – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján dr. Éger István. Az elmaradt ügyeleti díjak miatt tizenegy soproni kórházi orvos perli munkáltatóját.
Sajtótájékoztatót tartott tegnap a Lövér szállóban dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, dr. Gyenes Géza, a MOK főtitkára és dr. Sárdy Péter, a helyi kamara elnöke. Itt jelentette be dr. Éger István, hogy a tegnap kézhez kapott alkotmánybírósági ítélet szerint a háziorvosok is indulhatnak a helyhatósági választásokon. Ezt eddig az önkormányzati képviselők jogállásáról szóló, 2000-ben alkotott törvény egyik paragrafusa tiltotta meg, amelyet hatályon kívül helyeztek.

Engedetlenségi mozgalom

A MOK elnöke elmondta, az alapellátást kemény intézkedéssel sújtják január elsejétől. Az úgynevezett eszközhasználati díjátalányt (amortizációt) ugyanis megszüntették. Ennek súlyos következményei vannak és lesznek, mert eddig is gyenge volt a praxisok finanszírozása. A másik, hogy március elsejétől különösen bonyolult adminisztrációs jelentési kötelezettséget rónak a háziorvosokra. Ez ellen engedetlenségi mozgalom kezd kibontakozni. Különböző szervezetek és magánszemélyek együttesen kérik a kamarát, hogy lépjen fel ellene. Betegenként ugyanis minimum 40–60 másodpercet jelent, ami közepes napi betegforgalom esetén egy óra pluszmunkát követel. Ezt az időt a betegektől veszik el. Erről a kérdésről a jövő héten, szerdán egyeztet az egészségügyi miniszterrel.
– Folyamatosan zajlanak az európai munkaidő-direktíva be nem tartása miatt a bírósági perek – mondotta dr. Éger István. – A legújabb fejlemény, hogy az alperes székesfehérvári kórház perbeavatkozóként behívja a magyar államot, hiszen a munkavállaló az ügyeleti díjak, illetve a helytelen ügyeleti idő számítása miatt a munkaadóját kénytelen perelni, de e mögött nyilvánvalóan az áll, hogy nem tud – mármint az adott kórház – helytállni, mert ez a mindenkori kormány felelőssége. Ilyen pert egyébként a soproni kórház tizenegy orvosa is indított a munkaügyi bíróságon. Újabb tárgyalás márciusban várható.

Elgondolkodtatóak a hírek

A Kisalföld érdeklődésére a Magyar Orvosi Kamara elnöke kijelentette, a soproni Állami Szanatórium ügyében semmiféle hivatalos információt nem kaptak, de a tájékoztatás nem is kötelessége a tulajdonosnak. Mindenesetre elgondolkodtatóak az egymásnak is ellentmondó hírek. Abban az esetben, ha bármiféle gyakorlati lépést terveznek, akkor a kamara elvárja, hogy időben tájékoztassák. Jog szerint nem lehet hatásuk a tulajdonosi döntésre, de figyelemmel kísérik az intézményben dolgozók sorsát.

Levél a felügyelőtanácstól

Az Állami Szanatórium felügyelőtanácsa az elmúlt napokban levelet küldött számos szervezetnek, a miniszterelnöknek, az egészségügyi miniszternek és a soproni önkormányzatnak. Ebben – többek között – kifejtik, nem összeegyeztethető az alkotmánnyal, hogy a nyilvánosság kizárásával történik a döntés-előkészítés egy olyan ügyben, amelyben már megtörtént a közakarat kinyilvánítása, vagyis, hogy maradjon állami kézben az intézmény. Annak a kivizsgálását is kérik, történt-e törvénysértés, és hogy az önkormányzati tulajdonba adás terve mentes-e a közérdekkel nem összeegyeztethető egyéni, illetve csoportszándéktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tart a madárinfluenzától?

Tovább olvasom