Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 21°C Még több cikk.

Az elmúlt 15 évben egy képviselőnő sem vett fel gyest

Az elmúlt 15 évben egy képviselő sem igényelte a gyes vagy a gyed folyósítását - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet a parlament sajtóirodájára hivatkozva.
A lap azt írta: a képviselőkre nem a munka törvénykönyve, hanem a képviselők jogállásáról szóló törvény vonatkozik, amelyben nincs meghatározva, hogy meddig lehet valaki gyesen, és azt sem szabályozza a törvény, hogy a gyerekneveléssel töltött időre mennyi fizetés jár a képviselőnek. Vagyis - a Magyar Nemzet szerint - a gyermekükkel otthon maradó képviselőknek nem kell félniük attól, hogy felmondanak nekik, ráadásul a gyerekneveléssel töltött időre megkaphatják a teljes fizetésüket akkor is, ha egyáltalán nem járnak be a munkahelyükre, mivel a frakcióvezetők igazolják a kismama távolmaradását a törvényhozatalkor, a bizottságokban pedig más szavaz helyettük.

A lappal az igazságügyért felelős államtitkárság azt közölte: a vonatkozó rendelkezések alapján az országgyűlési képviselő jogállását nem befolyásolja, ha az illető gyermeket vállal.

A tárca közlése kitért arra is, hogy a hatályos alkotmány és a 2012. januárjában hatályba lépő alaptörvény is rögzíti: a képviselő lemondhat megbízatásáról, ha nem képes, vagy nem kívánja a megbízatásával összefüggő kötelezettségeit teljesíteni. Az alaptörvény továbbá a képviselői megbízatás megszűnéseként rögzíti, ha az illető egy éven keresztül nem vesz részt az Országgyűlés munkájában.

Olvasóink írták

 • 11. Egyolvasó 2011. szeptember 08. 17:40
  „Érdekes a cikk, hogyan kaphatott fizetést a volt Pécsi polgármester, parlamenti képviselő amelyik balesetet szenvedett, más hírpontálokon voltak olyan képviselők akik anyai örömök után is ugyan úgy kapta a juttatást.
  Most akkor kinek higgyek??”
 • 10. Larsson 2011. szeptember 08. 16:56
  „Mivel kapják a zsetont még jó, hogy nem igénylik, mert le kellene mondaniuk a vaskos százezrekről és helyette csak aprót kapnának ilyen holmi 80-90e-ket... Minek kellett ez a bicskanyitogató cikk???”
 • 9. Wacky 2011. szeptember 08. 13:38
  „7. bélás 2011.09.08. 12:04

  így igaz!!”
 • 8. barack55 2011. szeptember 08. 13:22
  „Ne aggódjatok!
  Amennyire kicsi a gyermekvállalási kedv ebben az országban !!! Nem a képviselőnők gyesétől pusztulunk el, hanem azért, mert alig mernek szülni a fiatal nemzedék asszonyai. Ha valahol, hát ebben a kérdésben meg kellene egyezni a különböző pártoknak. Létbiztonságot a gyermekeket tisztességgel nevelő családoknak!!! Ezzel az intézkedéssel a jövőt védenénk. Úgy vélem minden normálisan, felelősen gondolkodó ember belátja ezt. Vagy ha mégsem, hát nagy slamasztikában vagyunk!!!”
 • 7. bélás 2011. szeptember 08. 12:04
  „mert mindegyik nő nemű képviselő 60 és a halál közt van...
  mégis melyik lenne? Dávid Ibi, Lendvai v ki?”
 • 6. ketrin72 2011. szeptember 08. 11:42
  „érdekes, az ellenzék, most miért nem gyújtogat?? duhajkodik az utcán?
  kedves paprika56, nem tudom meddig tűrjünk,vagyis mit tegyünk......:(”
 • 5. y-akta 2011. szeptember 08. 10:43
  „Most fel is homályosítom őket, hogy 28.500 Ft-os GYES-re kárhoztatták a családjukat ellátni kénytelen magyar állampolgárokat. Aki méltánytalanul kevésnek, netán az élethez is kevésnek véli a fenti összeget, az elmehet dolgozni, otthon meg majd lesz valahogy.”
 • 4. papika56 2011. szeptember 08. 10:13
  „De jó kis állásuk van a ku@a életbe.
  Ezeknek minden jár !????Be sem kell menni dolgozni --dől a lé !
  Annyira irritáló olyan sok minden ami ott fennt történik, a nép meg csak tűri ezt a sok disznóságot !!
  DE MEDDIG ??????”
 • 3. deszkás 2011. szeptember 08. 08:55
  „És nincs veszélyben a korengedménye sem. Azannya-lazanya.Mindenkivel ellentétben!”
 • 2. Lutetia 2011. szeptember 08. 08:14
  „"Az alaptörvény továbbá a képviselői megbízatás megszűnéseként rögzíti, ha az illető egy éven keresztül nem vesz részt az Országgyűlés munkájában."
  Na, ez alól is könnyű kibújni: 11 hónap után visszamegy és egy hónapig részt vesz az Országgyűlés munkájában, aztán megint 11 hónapra otthon marad, és így tovább. Vagy az az 1 év nem folyamatosan számítandó, hanem egy ciklus alatt összesen? Akkor is kész nyereség, ha 11 hónapig a teljes fizetését kapja a semmire, miközben a közönséges halandók éhen döglenek a gyes alatt.
  Egyébként én úgy tudom, hogy Dúró Dóra, a legújabb képviselő-kismama felfüggesztette a képviselői mandátumát arra az időre, amíg otthon marad a gyermekkel. Szégyen, hogy ez 15 év alatt csak egyszer esik meg.”
 • 1. katika75 2011. szeptember 08. 07:42
  „"... és azt sem szabályozza a törvény, hogy a gyerekneveléssel töltött időre mennyi fizetés jár a képviselőnek. Vagyis - a Magyar Nemzet szerint - a gyermekükkel otthon maradó képviselőknek nem kell félniük attól, hogy felmondanak nekik, ráadásul a gyerekneveléssel töltött időre megkaphatják a teljes fizetésüket akkor is, ha egyáltalán nem járnak be a munkahelyükre..."
  Tudjátok:Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

500 millió állami hulladékgazdálkodásra

Rábólintottak a vidékfejlesztési tárcánál az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tőkeemelésére. Tovább olvasom