Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Az elnéptelenedett Surdra polgárőrök és rendőrök vigyáznak

Elnéptelenedett Surd. A Zala megyei falu lakóit most leginkább a nagyvárosok piacain lehet megtalálni: fenyőt árulnak. A legtöbben csak december 24-én utaznak haza, addig polgárőrök és rendőrök vigyáznak a településen maradt idősekre, gyerekekre és persze az ültetvényekre.
Surdon alig 600-an élnek, és a legtöbben most a fővárosban piacoznak. Az idősek egyedül maradtak otthon, de nem félnek. "Bezárjuk az ajtót" - mondta egyikük.

Az elnéptelenedett falura polgárőrök vigyáznak, és ilyenkor rendőrből is több van a szokásosnál. Az idén annyira hatékony az őrzés, hogy még egyetlen ültetvényt sem dézsmáltak meg a tolvajok, pedig korábban minden évben volt fenyőlopás.

Surdon szinte minden családnak van fenyőültetvénye. Aki teheti, maga árulja a fáit a nagyvárosi piacokon, mert úgy jobban jár, mintha kereskedőknek adná tovább. Az árusok általában csak szenteste érnek haza, de ha jól megy a piac, akkor már előtte 1-2 nappal megérkeznek. Bízom benne, hogy idén is így lesz - mondta Kanász János polgármester.

Ha jól fogynak a fenyők, az árusok akár az egész éves megélhetésüket biztosíthatják a Karácsony előtti hetekben. A fákkal év közben is sokat dolgoznak: az ültetvényeken rendszeresen permetezni, kaszálni, és kapálni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány aktualizálta a konvergenciaprogramot

A kormány szerdai ülésén megtárgyalta az aktualizált konvergenciaprogramot, amelyben elvégezték a… Tovább olvasom