Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Az előzetes regisztráció alkotmányba iktatását megsemmisítette az Ab - reakciók

Az Alkotmánybíróság (Ab) pénteki határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés túllépett a jogalkotási felhatalmazásán, amikor az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé olyanokat is beiktatott, amelyek hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaznak, ezért a kifogásolt rendelkezéseket - köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat - e formai hiányosságok miatt megsemmisítette.
Formai hiányosságok miatt az Alkotmánybíróság (Ab) pénteken megsemmisítette az alaptörvény egyes - köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozó - átmeneti rendelkezéseit. A kifogásolt rendelkezések tartalmának alkotmányosságát nem vizsgálta a testület.

A Fidesz tudomásul vette a döntést, és azt javasolta, hogy a megsemmisített szabályokat februárban foglalják az alaptörvénybe. Az ellenzéki pártok és szervezetek üdvözölték az Ab döntését, és egyúttal demokratikus jogalkotásra szólították fel a kormánypártokat.

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa kezdeményezte, hogy az Ab vizsgálja meg az alaptörvény egyes átmeneti rendelkezéseinek alkotmányosságát.

Az Ab pénteki határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés túllépett a jogalkotási felhatalmazásán, amikor az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé olyanokat is beiktatott, amelyek hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaznak, ezért a kifogásolt rendelkezéseket - köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat - e formai hiányosságok miatt megsemmisítette.

Kiemelték, hogy a testület az alaptörvény egyetlen rendelkezését sem vette tartalmi vizsgálat alá, nem az alaptörvény rendelkezéseit semmisítette meg, hanem az Országgyűlést alkotmányozóként is kötelező jogalkotási szabályok megsértését állapította meg.

Az Ab megjegyezte: ennek megfelelően tartalmilag nem vizsgálták az előzetes választási regisztrációra vonatkozó rendelkezéseket, ezeket is formai, eljárási okokból semmisítették meg. A regisztrációval kapcsolatban a választási eljárási törvénybe foglalt rendelkezések érdemi vizsgálata a köztársasági elnök előzetes normakontroll iránti indítványa alapján folyamatban van, a döntés az ügyben január elején várható - írták.

Az alaptörvényhez kapcsolódó azon átmeneti rendelkezéseket, amelyek megfeleltek az alaptörvényben foglalt felhatalmazásnak nem semmisítette meg az Ab. A határozathoz Holló András és Stumpf István párhuzamos indokolást, Balsai István, Dienes-Oehm Egon, Lenkovics Barnabás, Szalay Péter és Szívós Mária pedig különvéleményt csatolt.

Szabó Máté ombudsman üdvözölte a kezdeményezésére született pénteki alkotmánybírósági döntést. A 2012-ben hozott határozatok alapján az ombudsman azt is megállapította: hatékonyan működik az a rendszer, amelyben az állampolgárok kezdeményezhetik, hogy az alapvető jogok biztosa utólagos normakontrollért forduljon az Ab-hoz.
Jakab András alkotmányjogász az alaptörvény egyes átmeneti rendelkezéseinek megsemmisítését az elmúlt két és fél év legfontosabb Ab-határozatának nevezte. Kifejtette: az Ab azt állapította meg, hogy az átmeneti rendelkezések nem felelnek meg azoknak az eljárási követelményeknek, amelyeket az alaptörvény előír. Arra mutatott rá, hogy az alaptörvény kifejezetten csak átmeneti jellegű rendelkezések megalkotására adott felhatalmazást.

Az Ab "nyitva hagyta" ugyanakkor azt a kérdést, elfogadhatók lennének-e a most megsemmisített rendelkezések, ha azokat "egyenként átemelnék" az alaptörvénybe - mondta az alkotmányjogász.

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője azt közölte: a Fidesz tudomásul veszi és végrehajtja az Alkotmánybíróság döntését, kész a formai hiba kijavítására. A Fidesz azt javasolja, hogy a parlament februárban foglalja az alaptörvénybe azokat a szabályokat, amelyeket az Alkotmánybíróság formai okból megsemmisített.

Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő, aki az alaptörvényt szövegező bizottság elnöke volt, hangsúlyozta: csak időbeli és nem tartalmi oka volt annak, hogy az átmeneti rendelkezéseket külön fogadták el. Szerinte így nincs akadálya annak, hogy a megsemmisített rendelkezéseket "egy egyszerű alkotmánymódosítással" beemeljék az alaptörvény szövegébe.

Mesterházy Attila, az MSZP pártelnök-frakcióvezetője szerint ismét bebizonyosodott, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség túllépte a hatáskörét, visszaélt hatalmával, visszaélt a választók bizalmával. Hozzátette: üdvözlik az Alkotmánybíróság döntését, amelyben kimondják, hogy az átmeneti rendelkezések nem tekinthetők az alaptörvény részének és nem tekinthetők az alaptörvény módosításának, illetve kiegészítésének sem.

A Jobbik szerint a kormánypárti képviselők fittyet hánynak a jogalkotási szabályokra, a választási regisztrációval kapcsolatban pedig fennmarad a szavazatvásárlás lehetősége is. Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője közölte: a választási regisztráció alkotmányellenességét gyakorlatilag a Fidesz is elismerte, amikor épp ezért az alaptörvény részévé akarta tenni annak részleteit is.

Az LMP véleménye szerint az Alkotmánybíróság "kikukázta" az alaptörvény egyes átmeneti rendelkezéseit. Schiffer András frakcióvezető és helyettese, Karácsony Gergely azt mondták: pártjuk tárgyalásokat szeretne egy megegyezéses alkotmányról. Az LMP bízik abban, hogy az Ab napokon belül kimondja az előzetes regisztrációval kapcsolatos ítéletét, és a Fidesz "bármit trükközik", a jogszabály nem megy át az Ab szűrőjén.

A Demokratikus Koalíció szerint az Ab döntésével az "orbáni rendszer" óriási pofont kapott, mivel az alapjait jelentő szabályokat semmisítették meg. Varju László országgyűlési képviselő az MTI-nek azt mondta: az Alkotmánybíróság karakán döntést hozott, ami azt igazolja, hogy még többségben vannak a független bírák a taláros testületben, de szerinte fennáll a veszélye, hogy ez a többség megszűnik.

Az Együtt 2014 Választói Mozgalom arra szólította fel a kormányt, "próbálja meg a demokrata utat", semmisítse meg az alaptörvény-ellenes jogszabályokat, és egyúttal mondjon le azokról a politikai hátsó szándékairól is, amelyek az átmeneti rendelkezések mögött meghúzódnak, különös tekintettel az előzetes regisztráció intézményére.

Reakciók:

MSZP: a Fidesz nem él, hanem visszaél a kétharmados parlamenti felhatalmazásával

Az MSZP szerint az Alkotmánybíróság pénteki határozata is azt mutatja, hogy a Fidesz nem él, hanem visszaél a kétharmados parlamenti felhatalmazásával.

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető ezt annak kapcsán közölte az MTI-vel, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) pénteki határozatában megállapította: az Országgyűlés túllépett jogalkotási felhatalmazásán, amikor az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé olyanokat is beiktatott, amelyek hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaznak. Az Ab ezért a kifogásolt rendelkezéseket - köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat - e formai hiányosságok miatt megsemmisítette.

Az MSZP parlamenti frakciója szerint ismét bebizonyosodott, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség túllépte a hatáskörét, visszaélt a hatalmával, visszaélt a választók bizalmával. Hozzátették: üdvözlik az Alkotmánybíróság döntését, amelyben kimondják: az átmeneti rendelkezések nem tekinthetők az alaptörvény részének és nem tekinthetők az alaptörvény módosításának, illetve kiegészítésének sem.

Fidesz: a kormánypárt eleget tesz a határozatnak

A Fidesz tudomásul veszi és végrehajtja az Alkotmánybíróság döntését, és kész a formai hiba kijavítására - közölte Rogán Antal frakcióvezető pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta, a kormánypárt azt javasolja, hogy a parlament februárban foglalja az alaptörvénybe azokat a szabályokat, amelyeket az Ab formai okból megsemmisített.

Az Ab pénteki határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés túllépett a jogalkotási felhatalmazásán, amikor az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé olyanokat is beiktatott, amelyek hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaznak, ezért a kifogásolt rendelkezéseket - köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat - e formai hiányosságok miatt megsemmisítette.

Rogán Antal arra a kérdésre, hogy az összes megsemmisített rendelkezést az alaptörvénybe iktatják-e, úgy válaszolt: az Ab csak formai kifogásokat fogalmazott meg, feladatot adott az Országgyűlésnek, a rendelkezések tartalmáról azonban "nincsen vita köztünk és az Alkotmánybíróság között".

"Mivel formai hiányosságokat talált csak az Alkotmánybíróság, tartalmiakat nem, így nyilvánvalóan nem tartalmi, hanem formai szempontokat mérlegelve fogjuk összeállítani az alkotmánymódosító javaslatot" - fejtette ki.

Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő, aki az alaptörvényt szövegező bizottság elnöke volt, hangsúlyozta: csak időbeli és nem elvi oka volt annak, hogy az átmeneti rendelkezéseket nem az új alkotmánnyal egy időben, hanem később, külön fogadták el. Szerinte így nincs akadálya, hogy a rendelkezéseket "egy egyszerű alkotmánymódosítással" beemeljék az alaptörvénybe, mivel az alkotmányozó céljait nem érinti az Ab-döntés.

Az EP-képviselő fontosnak nevezte az alkotmánybírósági határozatot, mondván, az pontot tesz annak az alkotmányjogi vitának a végére, amely az átmeneti rendelkezésekről szólt.

Ugyanakkor azt mondta, a parlamenti többség joggal gondolta úgy, hogy az alaptörvény átmeneti rendelkezései az alkotmány részét képezik. Szerinte ez támasztja alá a jogszabály elnevezése is.

Amikor pedig kétség támadt ennek az értelmezésnek a helyességéről, az Országgyűlés az alkotmány módosításával deklarálta ezt - hangoztatta.

A sajtótájékoztatón Rogán Antal nem akarta megelőlegezni az Ab döntését a választási eljárási törvényről, mint mondta, megvárják a január elején várható ítéletet.

DK: az "orbáni rendszer" óriási pofont kapott

A Demokratikus Koalíció szerint az Alkotmánybíróság (Ab) döntésével az "orbáni rendszer" óriási pofont kapott, mivel az alapjait jelentő szabályokat semmisítették meg.

Varju László országgyűlési képviselő erről azt követően beszélt az MTI-nek, hogy az Ab pénteki határozatában megállapította: az Országgyűlés túllépett jogalkotási felhatalmazásán, amikor az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé olyanokat is beiktatott, amelyek hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaznak. Az Ab ezért a kifogásolt rendelkezéseket - köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat - e formai hiányosságok miatt megsemmisítette.
A pártigazgató szerint az Alkotmánybíróság karakán döntést hozott, ami azt igazolja, hogy még többségben vannak a független bírák a taláros testületben, de szerinte fennáll a veszélye, hogy ez a többség megszűnik.
Hozzátette: háromszor módosították eddig az alaptörvényt, átmeneti rendelkezéseket hozott a parlament, de most kiderült, hogy így sem tudja a Fidesz az elképzeléseit törvénybe foglalni.

LMP: az országnak megegyezéses alkotmányra van szüksége

Az LMP véleménye szerint az Alkotmánybíróság (Ab) pénteki döntésével "kikukázta" az alaptörvény egyes átmeneti rendelkezéseit. A párt tárgyalásokat szeretne egy megegyezéses alkotmányról.

Schiffer András frakcióvezető és helyettese, Karácsony Gergely budapesti sajtótájékoztatójukon arra a határozatra reagáltak, amellyel a testület több, az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé iktatott jogszabályt is megsemmisített.

Schiffer András kijelentette: az Ab döntése után egyértelművé vált, hogy "ma Magyarországnak nincsen alkotmánya". Egy olyan irat sem a szó jogelméleti, sem pedig erkölcsi értelmében nem nevezhető alkotmánynak, amelybe egy ember a saját pillanatnyi hatalmi érdekeinek megfelelően tölt tartalmakat - tette hozzá magyarázatként.

Az LMP valamennyi politikai erőt, köztük a jelenlegi kormánykoalíciót is arra szólítja fel, hogy 2014-ben kezdjenek tárgyalásokat annak érdekében, hogy az országnak egy megegyezéses alkotmánya legyen - mondta a frakcióvezető.

Karácsony Gergely az előzetes választási regisztráció kapcsán megismételte korábbi kijelentéseiket, amelyek szerint a rendelkezés indokolatlanul korlátozza a választójogot. Hozzátette, hogy a regisztrációt nemcsak jogkorlátozónak, hanem alkotmányellenesnek is tartják, ráadásul több olyan nemzetközi egyezménnyel is ellentétes, amelyhez Magyarország korábban csatlakozott.

Az LMP bízik abban, hogy az Ab napokon belül kimondja az előzetes regisztrációval kapcsolatos ítéletét, és a Fidesz "bármit trükközik", a jogszabály nem megy át az Alkotmánybíróság szűrőjén - tette hozzá.

Az Alkotmánybíróság pénteki határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés túllépett a jogalkotási felhatalmazásán, amikor az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé olyanokat is beiktatott, amelyek hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaznak, ezért a kifogásolt rendelkezéseket - köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat - e formai hiányosságok miatt megsemmisítette.

Ombudsman: hatékonyan működik az alapvető jogok biztosának utólagos normakontroll rendszere

Szabó Máté ombudsman üdvözölte a kezdeményezésére született pénteki alkotmánybírósági döntést. A 2012-ben hozott határozatok alapján az ombudsman azt is megállapította, hogy hatékonyan működik az a rendszer, amelyben az állampolgárok kezdeményezhetik, hogy az alapvető jogok biztosa utólagos normakontrollért forduljon az Alkotmánybírósághoz (Ab).

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez eljuttatott közleményében reagált az Ab pénteki határozatára, amelyben megállapította: az Országgyűlés túllépett jogalkotási felhatalmazásán, amikor az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé olyanokat is beiktatott, amelyek hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaznak. Az Ab ezért a kifogásolt rendelkezéseket - köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat - e formai hiányosságok miatt megsemmisítette.

Az alapvető jogok biztosa üdvözölte az Ab határozatát, amely az ombudsman indítványának helyt adva formai hiányosságok miatt, azok tartalmi vizsgálata nélkül megsemmisítette az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek egyes, általa kifogásolt elemeit.
Szabó Máté indítványa szerint a jogállamiság érvényesülése szempontjából problémás, hogy mivel az átmeneti rendelkezéseket az alaptörvény részének minősítették, így a benne foglalt rendelkezéseket nem szükséges tartalmi szempontból összevetni az alaptörvény garanciális szabályaival, elveivel.

Az ombudsman indítványában külön is hangsúlyozta, hogy súlyos veszélyeket rejtene magában, ha az átmeneti rendelkezések alapján meghozott törvények magával az alaptörvénnyel, annak alapjogi szabályaival kerülnének ellentmondásba - olvasható az ombudsmani közleményben.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. Pimpa42 2013. január 01. 12:49
  „"Akkor most mi a gond...?"

  Például az, hogy többek közt erre hivatkoznak indoklásként.
  Vagyis úgy oldanának meg egy problémát, hogy nem oldják meg. Sőt, tovább bonyolítanák.”
 • 62. la-za 2013. január 01. 06:10
  „60.X_Y 2012.12.31. 20:39

  Renélem azért boldog az új éved!!!! Örülök, hogy nem süllyedsz le az én szintemre... fÁJNA... PUSZI”
 • 61. la-za 2013. január 01. 05:56
  „60.X_Y 2012.12.31. 20:39

  Végre! Nincs veszve minden.....

  Rutinból erős....van ilyen.....”
 • 60. X_Y 2012. december 31. 20:39
  „59. la-za 2012.12.31. 14:41

  "Kifogást mindig könnyebb találni, mint megoldást..."

  Kreáltok egy problémát és akkor lehet keresni megoldást. Gratulálok.

  Inkább nem süllyedek le a te szintedre.. "Ne vitatkozz hülyével, mert legyőznek a rutinjukkal..."”
 • 59. la-za 2012. december 31. 14:41
  „57.Pimpa42 2012.12.31. 13:24

  Kifogást mindig könnyebb találni, mint megoldást...”
 • 58. la-za 2012. december 31. 14:41
  „57.Pimpa42 2012.12.31. 13:24

  "Mellesleg, akinek nincs lakcíme (pl. hajléktalan), az melyik okmányirodában kell regisztráljon a választáshoz illetve ügyfélkapuhoz??"

  Eddig hogy szavazott? Ja, nem is szavazott? Akkor most mi a gond...?”
 • 57. Pimpa42 2012. december 31. 13:24
  „"NEten is lehet regisztrálni majd."

  Szóval nem kell bemenni a hivatalba (szabadságot kivéve, vagy külföldről hazautazni).
  Hiszen a netes regisztráláshoz (ami állítólag lehetséges lesz, de ebben senki nem bízik valójában)
  elég lesz regisztrálni az ügyfélkapun.
  Ehhez pedig mindössze be kell fáradnia a hivatalba, amihez szabadságot vesz ki illetve hazautazik külföldről.
  Hogy aztán hazamenjen, regisztrálni.

  Nooormááális??!

  Mellesleg, akinek nincs lakcíme (pl. hajléktalan), az melyik okmányirodában kell regisztráljon a választáshoz illetve ügyfélkapuhoz??”
 • 56. la-za 2012. december 31. 11:04
  „52.X_Y 2012.12.31. 06:00

  Ha a hülyeség fájna te üvöltenél. Emlékeztesselek, hogy melyik hozzászólásodra reagáltam? (42: "Arany pici fideszdroid bogaram") Ha te így kezded, akkor mit vársz viszont? Azt hiszem még mindig nem látsz a vörös szemellenzőtől. Sajnállak. (Hol van ebben komcsizás? Olvasni, szöveget értelmezni tudsz? 8 osztály megvan?)

  Mivel érdemben nem tudsz a hozzászólásaimra reagálni, ezért előugrasz a már sokat emlegetett 47ezres dumával. Intelligens :)

  51.studyfy 2012.12.30. 23:16
  50.NP1 2012.12.30. 23:06

  Nem ismerem a részleteket (mint ahogy senki), hogy milyen megoldások leszneknaz általatok felvetett problémákra, de itt van pl 1: meghatalmazással bármit el lehet intézni. Vagy pl mozgóúrnához hasonló rendszer.

  Még egyszer megismétlem, mert X_Y továbbra sem érti:
  Baromságnak és fölöslegesnek tartom a regisztráció ötletét, de nem megoldatatlan feladat.

  Én regisztráció nélkül kötelezővé tenném a választáson való részvételt és beiktatnék egy +1 lehetőséget, hogy "egyik jelöltre sem kívánok szavazni". A szavazás nem csak jog, hanem kötelesség is.

  Kíváncsi lennék egy olyan kimutatásra, hogy azok akik évek óta csak fröcsögnek, hangulatot keltenek (akár a 2. FIDESZ kormányzás alatt, akár előtte) hány százaléka vett részt a választáson....valószínűleg érdekes eredmny születne...”
 • 55. v.imre 2012. december 31. 09:08
  „47. studyfy 2012.12.30. 15:58

  Az a helyzet, hogy a regisztráció kérdésben egyetértek Veled. Az én reakcióm is ez volt az első pillanatban. A Fidesz itt megint elkövette azt a hibát, hogy előre meghozta döntését, törvényt alkotott, felbosszantotta az értelmiséget, majd csak a reakció hatására kezdte sorolni indokait. Ebben a magyarázkodásban bukkantak fel olyan részletek, amelyekre azt mondhatnám, tényleg, van benne igazság. Nem kívánom részletezni, magyarázni a választásra jogosultak mobilis helyzetét. De a Fidesz rontja renoméját most azzal is, hogy úton-útfélen módosítgatja az Alaptörvényt, ezáltal aláásva annak tiszteletét, elfogadottságát. A Fidesz ezzel is hibát követ el.”
 • 54. X_Y 2012. december 31. 06:34
  „51. studyfy 2012.12.30. 23:16
  "la-za, Neked és nekem és még sokunknak nem megoldhatatlan feladat, de vannak olyanok, akiknek nehézséget okoz. És ezzel Őket valószínűleg kizárják a szavazásból!"

  Sajnos sokan vannak (nem csak la-za fórumtárs) hanem a "népviselő" urak meg a Kedves Vezető és csapata, akiknek nem sok fogalmuk van a valóságról. Ők azok, akik szerint havi 47 ezerből remekül meg lehet élni. Akik szerint közmunkásnak lenni maga az álom. Akik még életükben nem jártak a lakás - hivatali autó - iroda útvonalon túl. Akiknek egyetlen gondja az íróasztal mögött üldögélve, hogy a fiók be ne csípje a töküket.

  Na szerintük annyi az egész regisztráció mint regisztrálni ide a DM fórumra...”
 • 53. X_Y 2012. december 31. 06:20
  „50. NP1 2012.12.30. 23:06

  " de anyósomnak kb. 6 km-t kellene megtennie ahhoz, hogy regisztrálhasson. Járókerettel ez igen jó móka......"

  Mivel valószínűleg nem a fideszre szavazna, ezért ne szavazzon. EZ a fő célja a regisztrációnak: akinek könnyű a regisztráció ,otthon számítógép, internet van, feltehetőleg nem minimálbérért - vagy annak közelében levő pénzecskéért - dolgozik annak 2 perc a regisztráció otthonról egy pohár sörrel a kezében - aki meg nem, az vagy utazzon, gyalogoljon, vegyen ki szabadságot (már ha kap) hogy regisztrálhassa magát - talán sikeresen - talán nem, mert a regisztráltak adatbázisa a fidesz kezében van, úgy szűri ahogy érdekei kívánják (lakóhely, Kubatov-lista, elmúlt évek adóbevallásaiban szereplő jövedelem, életkor, HÖK-tagság, stb.)

  Ha meg az elégedetlen zemberek a Parlamenthez mennek, akkor egy - most pár száz, addigra esetleg több ezer fős - zsoldos hadsereggel találják szembe magukat. Hátulról meg jön a TEK a BTR-80-asokkal...És ha az ember hátába néhány 14.5 mm-es géppuska áll, az elég meggyőző erő tud lenni hogy elégedetlenség helyett éltetni kezdje a Kedves Vezetőt.”
 • 52. X_Y 2012. december 31. 06:00
  „48. la-za 2012.12.30. 20:19
  44.X_Y 2012.12.30. 10:41

  Kedves "barátom!"

  "Ha találsz egyetlenegy hozzászólást is tőlem évekre visszamenőleg, amikor én komcsizok,"

  Nem kell évekre visszamenni:

  43. la-za 2012.12.30. 09:41

  " Meg sem fordult a "vörös szemellenzős" fejecskédben,"

  Vedd le a narancsvörös szemüvegedet...”
 • 51. studyfy 2012. december 30. 23:16
  „la-za, Neked és nekem és még sokunknak nem megoldhatatlan feladat, de vannak olyanok, akiknek nehézséget okoz. És ezzel Őket valószínűleg kizárják a szavazásból!”
 • 50. NP1 2012. december 30. 23:06
  „la-za
  "Továbbra sem értem, hogy milyen lényegi oka van a regisztrációnak, de azt sem, hogy titeket mi akadályozna eg ebben. "
  Engem semmi, mert a számítógépről megteszem de anyósomnak kb. 6 km-t kellene megtennie ahhoz, hogy regisztrálhasson. Járókerettel ez igen jó móka......”
 • 49. la-za 2012. december 30. 20:23
  „47.studyfy 2012.12.30. 15:58

  Idézek a 28. sz. hozzászólásomból: "Baromságnak és fölöslegesnek tartom a regisztráció ötletét, de nem megoldatatlan feladat."”
 • 48. la-za 2012. december 30. 20:19
  „44.X_Y 2012.12.30. 10:41

  Kedves "barátom!"

  Ha találsz egyetlenegy hozzászólást is tőlem évekre visszamenőleg, amikor én komcsizok, akkor megcsókolom a saját s....m. Kérlek, másolj be egyet. Nem kell több. Gondolom menni fog...

  Az a baj a "te fajtáddal", hogy ha van olyan, akinek nem egyezik a véleménye a tiéddel, akkor az máris fideszdroid (és hadd ne ragozzam miket szoktam még itt látni). Sajnálom az ilyen embereket.

  "Munkaszüneti napokon is?"
  Természetesen nem. A multikon kívül mi van nyitva munkaszüneti napokon? Nem is értem hogy jön ide ez a kérdés...

  "Ja így könnyű választást nyerni ha csak azokat engeditek szavazni, akik rátok szavaznak..."
  Gondolom a "rátok" helyett FIDESZ-t akartál írni. Ezek szerint a kisebb falvakban és/vagy ott ahol nincs internet ellenzékiek laknak, máshol meg fideszesek..... Érdekes gondolat :)

  A 45-ös hozzászólásodra nem reagálok, mert annyira átgondolatlan, hogy szinte fáj.......

  46.NP1 2012.12.30. 12:47
  47.studyfy 2012.12.30. 15:58
  Ha törvénybeiktatják és akarsz szavazni, akkor azért kell, mert ezt írja elő a törvény. Ennyi.

  Továbbra sem értem, hogy milyen lényegi oka van a regisztrációnak, de azt sem, hogy titeket mi akadályozna eg ebben. Szerintem egy csomó olyan ember tiltakozik a regisztráció ellen, akik az utóbbi választásokon el sem mentek szavazni. Ha kell, én elmegyek regisztrálni és szavazni is. Nem csak azért mert alkotmányos jogom, hanem mert kötelességem is. Hogy kire, azt még nem döntöttem el. (de nem is rátok tartozik).

  ...csak hogy megelőzzem X_Y újabb elmés bejegyzését: Nem, nem jártam jól ezzel a kormánnyal. Az előzővel sem....”
 • 47. studyfy 2012. december 30. 15:58
  „la-za, azt magyarázd meg, hogy miért kell regisztrálni? Csak egy elfogadható indokod mondjál! Eddig kiküldték az értesítési cédulát a címedre (mert van ilyen), és elmentél szavazni, mert ehhez az alkotmányban előírt jogod van! Ez így ment az elmúlt húsz évben. Miért kell ezt megváltoztatni? A meglevő jogomat egy feltételhez kötni?”
 • 46. NP1 2012. december 30. 12:47
  „la-za

  Aki nagyon akarja, az természetesen tud regisztrálni.
  Valamennyi idejébe és pénzébe kerül - de tud.
  Mond már el, hogy mi a rákért kell ezt nekünk végigcsinálnunk?”
 • 45. X_Y 2012. december 30. 11:53
  „43. la-za

  Ma nagyjából a háztartások 55-60 %-a rendelkezik internetkapcsolattal - a széles sávú 50% alatt van, és a közműadónak "hála" ez csökkenni fog, főleg a kisebb településeken. Ez azt jelenti hogy a te ügyfélkapus-hű-de-egyszerű ötleteddel a választók majdnem felét már ki is lehet ejteni. Nekik marad a személyes regisztráció a "regisztrációs hivatalban" - persze szigorúan munkaidőben, amikor a kis falvakban, városkákban élők éppen dolgoznak jellemzően 20-50 km távolságban a "hivataltól". Persze vehetnek ki szabadságot, és pár száz, esetleg 1000 forintért átbuszozhatnak, vonatozhatnak a regisztrációs irodába, mert ezeket az embereket amúgy is felveti a pénz, azt se tudják mire költsék...És milyen meglepő, éppen ez a társadalmi réteg az elmúlt 2 év vesztese, akinek a hócipőjük tele van a fidesz-szel, Orban<moderálva>val, az egész tündérországi unortodox mesevilággal.

  És ismét feleszem a kérdést: ha regisztráltál (akár ügyfélkapun, akár személyesen), miképpen bizonyítod a választás napján hogy te jogosult vagy szavazni, ha "véletlenül" mégsem vagy benne a regisztráltak jegyzékében?”
 • 44. X_Y 2012. december 30. 10:41
  „43. la-za 2012.12.30. 09:41

  Az hogy milyen "színű" szavazó vagy a hozzászólásaidból kivehető: narancsvörös.
  Mást sem tudsz mint komcsizni azt aki nem olyan fideszes lila körben él mint te.

  "Az okmányirodák többsége változó nyitvatartással dolgozik, azaz hol délelőtt, hol délután, hol egész nap"

  Munkaszüneti napokon is? Meg ha nincs otthon internet akkor miért is regisztráljon ügyfélkapura például az a kisebb városkában, ad abszurdum falun élő, akiktől kedves kormányod éppen elveszi még a lehetőségét is az internet hozzáféréstől (a közműadó, ami miatt sok kisebb szolgáltató bedobta a törülközőt...). Ja így könnyű választást nyerni ha csak azokat engeditek szavazni, akik rátok szavaznak...”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letette esküjét az Országgyűlési Őrség - fotók

Kövér László arra kérte az őrség tagjait, hogy legyenek büszkék a küldetésükre, a zászlójukra és az egyenruhájukra. Tovább olvasom