Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

Az első fokú bíróság szerint törvényt sértett a Spar

A Bicskei Városi Bíróság első fokon hozott ítélete szerint a Spar Magyarország Kft. és jogelődjei megsértették az agárpiaci rendtartásról szóló törvényt, amikor a jogszabályban rögzítettnél hosszabb fizetési határidőben állapodtak meg beszállítóikkal. Az ítélet nem jogerős.
Az áruházláncot volt beszállítója perelte be. Az MTI birtokába került ítéletben szerepel, hogy a cég, valamint az alperes Spar és jogelődjei között 2004-ben létrejött szállítási szerződésben 30 napnál hosszabb fizetési határidő szerepel, ezt a pontot a bíróság most érvénytelenítette.

A bíróság indoklásában emlékeztet arra, hogy az agárpiaci rendtartásról szóló törvény szerint az élelmiszeripari termékek beszállítói szerződéseiben a felek által meghatározott fizetési határidő nem haladhatja meg az áru átvételétől számított 30 napot. A bíróság hivatkozott arra, hogy a törvénnyel a jogalkotó célja az volt, hogy maximalizálja a fizetési határidőket, és ezzel megszüntesse, de legalábbis elfogadható mértékűre csökkentse a termelők, beszállítók kiszolgáltatottságát a nagykereskedelmi láncokkal és az áruházláncokkal szemben.

Az MTI úgy tudja, a Gazdasági Versenyhivatal is eljárást indított a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.-vel szemben, mert valószínűsíthetően megsértette a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény jelentős piaci erővel való visszaélés tilalmáról szóló rendelkezését. Az ügyben a GVH Versenytanácsa fog dönteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc százalékos béremelés a Hankooknál

Átlagosan nyolc százalékkal emeli a munkavállalói béreket január elsejei visszamenőleges hatállyal a… Tovább olvasom