Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Az első perecfesztivál a Rábaközben

Fejszével verték a perectésztát a hétvégén Páliban. Nem azért, mert néhányan verekedős kedvükben voltak, hanem felidézték, régen hogyan készült a rábaközi csemege.

Tábla és perec jelezte

A szombathelyi székhelyű Régiófókusz Kht. szervezésében a hétvégén rendezték meg az első Rábaközi Perecfesztivált Páliban. Szombaton délelőtt már a falu bejáratánál tábla és perec jelezte, hogy különös esemény résztvevői lehetnek a településre érkezők. A rendezvény helyszínén, a futballpályán pedig minden készen állt a kezdésre. A pálya két oldalán felállított pavilonokban a Nyugat-pannon Vásározó Céh tagjai kínálták portékáikat, köztük a rábaközi perecet.

Átadták a megyezászlót

A kétnapos programot – amely a Phare CBC 2003 Program Magyarország–Ausztria Kisprojekt és a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács támogatásával valósult meg – tikkasztó hőségben, délelőtt tizenegy óra után nyitotta meg Csanádi Ágnes, a VÁTI Kht. vezérigazgatója. Üdvözölte a jelenlévőket Hutflesz Mihály, a Régiófókusz Kht. ügyvezetője és Póczik András, Páli polgármestere, aki ez alkalommal vette át a megyezászlót dr. Gulyás Zoltántól, a megyei közgyűlés tagjától. A zászlóátadást a Páli Dalkör éneke kísérte. A beszédeket a csornai Pántlika néptáncegyüttes aprók csoportja és a Tulipánt népzenei együttes műsora követte.
Közben a résztvevők jelentős részének a figyelme a perec, illetve a pereckészítés felé fordult. Az egyik sátorban az ismert csornai pereckészítő, Holczer Istvánné rendezte be ideiglenes műhelyét. Teri néni évtizedek óta készíti a rábaközi perecet, így aztán tapasztalatoknak sincs híján. Szombaton délelőtt be is mutatta, hogyan készült régen a Rábaköz jellegzetes csemegéje, amikor még nem darálták, hanem kiverték a perec tésztáját. Holczerné minden mozzanatot magyarázva avatta be a „titokba” népes közönségét. Persze ezúttal nem száz vagy kétszáz tojást ütött le, mint rendesen, hanem jóval kevesebbet. Miután minden alkotóelem belekerült az edénybe és összegyúrta az „anyagot”, két vállalkozó kedvű helybeli férfiember, Szalai Árpád és Kozma Gyula fehér kötényt öltött, fejszét fogott és hozzálátott a tésztaveréshez, természetesen Teri néni vigyázó tekintetétől kísérve.

Kifőzés után sütés

Aztán ismét a szakember következett, henger alakú darabokra sodorta a tésztát, néhány helyen bevagdosta, a két végét összeillesztette, majd a koszorúra emlékeztető darabokat kifőzte. A kifőtt tészta többórás pihentetés után kerülhet a sütőbe. (Vasárnap a másik ismert csornai pereckészítő, Rédecsi Imréné leánya, Csepregi Istvánné tartott bemutatót.)
A nap további részében turisztikai fórumot tartottak, valamint kulturális műsorok követték egymást, és hasonló programok várták vasárnap is az érdeklődőket az első Rábaközi Perecfesztiválon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

De Rossi bocsánatot kért

Az olasz labdarúgó-válogatott középpályása az Egyesült Államok elleni találkozón a kiállítás sorsára… Tovább olvasom