Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Az első törvénycsomag az első kormányülés után

Az új kormány a június 12-i, első kormányülés után nyújtja be az első törvénycsomagot, amely érinti a költségvetést, a közigazgatást és az államigazgatást – mondta Gyurcsány Ferenc megbízott és kijelölt kormányfő szerdán, a gazdasági élet szereplőivel folytatott konzultáció előtt Budapesten. A miniszterelnök elmondta, hogy június 9-én megalakul a kormány, a következő napra összehívják az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülését. Ezt követően hétfőn, június 12-én tartja első ülését a kormány, és ezután benyújtják az első törvénycsomagot. Gyurcsány Ferenc közölte: megértették, hogy több levegőt kell hagyni az üzleti élet szereplőinek.

A koalíció csökkentené a képviselők létszámát

A koalíció csökkenteni kívánja az országgyűlési és az önkormányzati képviselők létszámát – közölték liberális ügyvivők tegnap. A parlamentre vonatkozó, még kidolgozás alatt álló javaslat szerint a képviselői létszámot 300 alá csökkentenék, az egyéni képviselőhelyek száma mintegy 150 lenne, a többi mandátumot listáról lehetne megszerezni. A megyék és a főváros képviselő-testületeinél 40 százalékos lenne a létszámcsökkentés, míg a településeknél 40 és 20 százalék között változna.

Pokorni: tisztességtelen lépések az oktatásban

Pokorni Zoltán szerint a kormány nem arra készül az oktatás területén, amit a választóknak ígért: a Fidesz alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján tisztességtelennek és meggondolatlannak ítélte azokat a közoktatási és a felsőoktatási intézkedéseket, amelyeket sajtóhírek szerint a kormány tervez. A politikus szerint a Gyurcsány-kormány nem abba az irányba indult el, amit a választások során az embereknek ígért az oktatás területén, hiszen fejlesztések, megújítás, technopolisok és biopolisok helyett a hírek szerint a kormány a közoktatásban a kötelező óraszám 20 százalékos növelésére készül, közben befagyasztva a béreket, míg a felsőoktatásban tandíjat akar bevezetni.

Országos kompetenciamérés a közoktatásban

Több mint négyszázötvenezer általános és középiskolás diák vesz részt május 31-én az országos kompetenciamérésben, amelynek célja az iskolák önértékelésének és fejlesztési munkájának segítése – közölte Sipos János helyettes államtitkár és Pála Károly, a Sulinova Kht. szakmai igazgatója egy szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Az idén újdonság, hogy a hatodik, nyolcadik és tizedik évfolyam kompetenciamérése mellett a negyedik évfolyamos diákok alapkészségeit is mérik majd – mondta Sipos János. A kompetenciavizsgálatok a PISA-felméréshez hasonlóan a matematikai és szövegértési képességek mindennapi életben való felhasználásának képességét ellenőrzik. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cukorbetegek összejövetele

A cukorbetegek egyesülete csütörtökön 17 órai kezdettel tartja meg következő összejövetelét a… Tovább olvasom