Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Az ELTE a legnépszerűbb a felsőoktatási intézmények közül

Az ELTE a legnépszerűbb a hazai felsőoktatási intézmények közül, hiszen ide jelentkeznek a legtöbben. Utána a pécsi, a szegedi és a debreceni egyetem következik a listán.
A legtöbben idén is az ELTE-re szeretnének bejutni a felsőoktatási intézmények közül. Felvételi kérelem érkezett Kongóból is - derült ki az Országos Felsőoktatási Információs Központ legfrissebb felvételi statisztikáiból.

Az első helyes jelentkezéseket alapul véve az ELTE a legnépszerűbb, majdnem minden tizedik felvételiző ide szeretne bejutni. Összességében több mint tízezren jelentkeztek ebbe az intézménybe. Utána a vidéki tudományegyetemek következnek: a Pécsi Tudományegyetemre (PTE) 8394-en, a Szegedi Tudományegyetemre (SZTE) 7603-an, a Debreceni Egyetemre (DE) 7520-an adták be felvételi kérelmüket első helyen. Ez a "népszerűségi sorrend" megegyezik a tavalyival.
2 százalék a külföldi jelentkezők aránya

A nem magyar állampolgárok tavalyhoz hasonlóan 2,1-2,2 százalékát teszik ki az összes jelentkezőnek. Közülük közel nyolcszázan határon túli magyarok, a környező országok állampolgárai. De érkeznek felvételi jelentkezések más külföldi országok állampolgáraitól is. Vietnamból 42-en, Németországból 28-an jönnének, ezután az oroszok (21 jelentkező) és a kínaiak (13) következnek. Néhány államokból csupán egy-egy jelentkezés érkezett, például Japánból, Kongóból, Kanadából.

A 2007-es felsőoktatási jelentkezők között az összes korosztály képviselteti magát, a többségük azonban 25 évnél fiatalabb. A jelentkezők átlagéletkora, akárcsak tavaly, valamivel 22 év felett van a 2007-es évben.

A többség (mintegy 80 százalék) legfeljebb 25 éves, de az ennél idősebb korosztályokban is népszerű a továbbtanulás: ezres nagyságrendben vannak a 40 évnél idősebbek. Az 50-es korosztályból is több mint háromszázan vannak, sőt még hatvan felettiek is szeretnék felsőoktatási kereteken belül képezni magukat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagymamakorú hastáncosok

Hatvanas-hetvenes éveikben járnak a gyálaréti nyugdíjasklub hastáncosai. Egyedülálló produkciójukat… Tovább olvasom