Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Az emberek 80 százaléka reformpárti

Arra a kérdésre, hogy hajlandó-e anyagi áldozatot vállalni azért, hogy az ország átvészelje a gazdasági válságot, a megkérdezettek 39 százaléka válaszolt igennel.
Az emberek 80 százaléka fontosnak vagy egyenesen nélkülözhetetlennek tartja az alapvető reformok végrehajtását az országban - tartalmazza a Szonda Ipsosnak az MTV A szólás szabadsága című műsorának megrendelésére készített reprezentatív felmérése.

A megkérdezettek 93 százaléka szerint a válság kezelésében hatékony eszköz lenne a kisebb parlament, 86 százaléka szerint az áttekinthető pártfinanszírozás, 68 százaléka szerint a helyi önkormányzatok számának csökkentése, 55 százaléka szerint a nyugdíjreform, 53 százaléka szerint az áfa növelése és egyúttal a munkáltatók és munkavállalók terheinek csökkentése, 51 százalékuk szerint a családi pótlék megvonása bizonyos jövedelem felett, 38 százalékuk szerint a bérek befagyasztása a közszférában, illetve 14 százalékuk szerint a nyugdíjak befagyasztása.

Az MSZP-szimpatizánsok 61 százaléka szerint az ország jövője fontosabb, mint hogy a megkérdezett jövedelme változatlan maradjon, ugyanakkor a megkérdezett Fidesz-szimpatizánsok 54 százaléka szerint nem az ő dolguk segíteni a kilábalást. Ugyanez elmondható a bizonytalan pártpreferenciájúakra is, hiszen csak 41 százalékuk válaszolt úgy, hogy az ország jövője fontosabb, mint az ő jövedelme.

Arra a kérdésre, hogy hajlandó-e anyagi áldozatot vállalni azért, hogy az ország átvészelje a gazdasági válságot, a megkérdezettek 39 százaléka válaszolt igennel, ugyanakkor 27 százalékuk véli csak úgy, hogy az emberek többsége is hajlandó erre. A Szonda Ipsos közvélemény-kutatása január 23-án 500 fő telefonos megkérdezésével készült.

Olvasóink írták

 • 20. KolompárRómeó 2009. január 26. 20:43
  „Mellesleg lekezelően, fikázva b@szta oda nézőnek, hogy nem ez a llényeg, amikor az új autóról kérdezték. Kedves szavazók, kedves szimpatizánsok, ezek a senkiházik akarják a javunkat. Sajnos el is szedik tőlünk.

  A te jó édes prostituált nőnemű szülődet!”
 • 19. KolompárRómeó 2009. január 26. 20:39
  „Adócsaló Veres elftárs ma este az ATV-ben elmondta, mi fog történni. Először is kiadáscsökkentés. Jó, legyen. És majd HA ezek után lehetőség nyílik esetleg adócsökkentésre, akkor MAJD utána LEHET szó adócsökkentésről.

  Csak nem értem, hogy valami, ami nem is olyan rég vudu-politika volt, most hogy lett hirtelen nagyon is követendő.

  "Az MSZP-szimpatizánsok 61 százaléka szerint az ország jövője fontosabb, mint hogy a megkérdezett jövedelme változatlan maradjon"
  Naivak vagytok. Ez a pénz nem az ország jobbulására megy, hanem a cuslág-féle szarháziak lopják továbbra is, veres adócsaló jános elftárs új audijára, stb. stb.

  ,,Jogszerűen és erkölcsösen jártam el világ életemben mindig. Üzletben, politikában, magánéletben egyaránt." (Népszava, 2006. április 1., GyF)”
 • 18. achilleus 2009. január 26. 15:32
  „Ugyanaz, kissé más megvilágításban:
  Utoljára frissítve: 2009. január 26., 15:02 /Erről videó is van!!, Na, hol??/
  Adócsökkentés: Gyurcsány megint beleszaladt valamibe
  Érdemi adó- és járulékcsökkentésre van szükség - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn azt követően, hogy közgazdászokkal egyeztetett.
  A kormány jelentős átrendezést, adó-, járulék- és foglalkoztatási reformot fog javasolni - mondta Gyurcsány Ferenc. A kormányfő kiemelte: érdemi változásra és a mértékek jelentős korrekciójára van szükség."

  Ilyeneket közvetlenül választások előtt szokott mondani, egy Audi hátsóülésén ....”
 • 17. achilleus 2009. január 26. 15:25
  „"2009-01-26 14:14
  Már Gyurcsány is adót csökkentene - A Fidesz szerint sok a szöveg
  Már a miniszterelnök is adót csökkentene, Gyurcsány Ferenc gazdasági szakemberekkel történt egyeztetése után az egyik résztvevő véleményét idézve azt mondta: a közteher csökkentésére gazdaságpolitikailag szükség lett volna, de ez az elmúlt 10 évben politikai okok miatt elmaradt.
  A miniszterelnök konkrétumokat az adó- és járulékkulcs változtatásának mértékéről nem mondott, csak annyit, hogy a munkára rakodó terheket 3-4 éves gazdaságpolitikai programban kell csökkenteni.
  A válsággal kapcsolatban a miniszterelnök leszögezte: nem elkerülni kell a kihívásokat, hanem szembe kell nézni velük."

  Új duma a láthatáron. Kérem az utolsó mondaton elgondolkodni!!
  Állati nagy blődség, még Gyurcsánynál is ritka.”
 • 16. legal 2009. január 26. 14:48
  „Azt hiszem nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom, hogy a Fideszt elutasító vélekedések alapja az a rettenetesen hibás, rögeszmés Szijjártó Péteres megnyilvánulás, hogy állandóan azt ismételgetik (ismételgették) az elmúlt 6 év során minden kormányzati intézkedésre, parlamenti határozatra, minden sajtótájékoztatójuk ezzel a szajkózott mondattal kezdődött, hogy "a kormány hazudik...) Megvallom többször írtam nekik e-mailt, hogy hagyjanak fel ezzel a szokásukkal, mert ezzel nem szerezhetnek új támogatókat, az értelmiség sem áll át oldalukra, ám mindez a pusztába kiálltott szó maradt. Folytatják, s elképzelhetőnek tartom, hogy a történések ellenére az MSZP 2010 tavaszán ismét mozgósítani lesz képes szavazó bázisát. Nem képesek jól kommunikálni az emberek, a választók felé.”
 • 15. cselac 2009. január 26. 14:41
  „Nem elég, hogy a csokit, de még a csomagolásra sem vigyáztak!”
 • 14. flexsnake 2009. január 26. 14:35
  „Mintha ez számítana valamit....
  Ha 100 ember lenne a parlamentben akkor sem költenének kevesebbet, ugyanúgy az ellenzék csak köpködne a kormánypárt meg vissza. Ettől még nem lenne érdemi munka. Azt kellene végre megtanulni hogy a másik posztját tiszteletben tartja a politikus de a fentebb elhelyezkedő odahívja a kicsiket hogy találjunk ki valamit. Nem párton belül mert nem csak egy párt van. Együtt kell megoldaniuk a helyzetet nem mutogatni egymásra hogy ki ette meg a csokit. Azt a csokit már megették.”
 • 13. legal 2009. január 26. 14:11
  „Példaadás, normakövetés... Jól tudom, mire gondoltok, de ez egy szakma, amelyben a morál felvetés kezdete egy meghatározott küszöbértéknél kezdődik. Ha például egy képviselő aszisztál ahhoz, hogy áron alul játszanak át egy értékes ingatlant egy polgárnak, aki aztán ötszöröséért adja azt tovább egy harmadiknak, majd visszaoszt a pénz különbségből az utat nyitó politikusnak, nos itt kezdődik a gazemberség. A terézvárosi paloták, ingatlanok eladásából a bizonyos párt holdudvarához tartozó néhány ember annyi manit osztott vissza az érintett párt politikusai zsebébe, mint naz a pénzmennyiség, amit Ti megtakarítani vélnétek 50-100 fővel kevesebb parlamenti képviselő megtakarítása árán. Az egész rendszer hátsó támasza a hiányos Alkotmány és a törvények kiskapui által felkínált lehetőség.”
 • 12. nemecsekerno_007 2009. január 26. 12:55
  „JungHeinrich

  Én megválasztanám még Goofy-t is miniszterelnöknek ha helyén lenne a t*ke. :)
  Nagyon igaz ránk a Monty Python sorozat: A választás éjszakája cím? része. :)
  A normális párt és az idióta párt. :)
  Nálunk mind idióta. :)

  Itt egy jó kis idézet Széchenyitôl:

  "Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba ..."

  És mindegy, hogy gyümölcs, virág, madár vagy akár sajtos tangli. :)”
 • 11. JungHeinrich 2009. január 26. 12:34
  „...nem teljesen mindegy ki milyen parti? Ugyse csinal senki semmit,csak ahogy a masodik hozzaszolo emlitette......"Gondolkodik, ülésezik, elmélkedik, kinyilatkoztat, köldököt néz, ingatja a fejét, sajnálkozik, végkielégít..."”
 • 10. cselac 2009. január 26. 12:18
  „Lehet piszkálgatni az egyszerű emberek nyugalmát és tűrőképességét, de a húr feszül, egyszer elszakad a cérna...nem lenne jó, ha ez megtörténne...de nem sok választja el ezt a birka népet, úgy látom...”
 • 9. achilleus 2009. január 26. 12:01
  „Ügyes! Főleg, ha valaki ragaszkodik egy bizonyos kocsitípushoz.
  "A Pénzügyminisztérium felügyelete alá tartozó Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) vásárolta meg a 14 millió forintot érő Audi A6-ost Veres János pénzügyminiszternek, értesült a Blikk. Ezzel a trükkel sikerült megkerülni a minisztériumi közbeszerzésekre vonatkozó központosított közbeszerzési rendszert."”
 • 8. N.P. 2009. január 26. 11:40
  „fazer

  Minden betűddel egyetértek. Legalnak fogalma sincs a példaadás, a normakövetés fontosságáról. Egy nemzet, egy közösség morálból is áll!!!!”
 • 7. nemecsekerno_007 2009. január 26. 11:03
  „fazer

  :) 10 millió kicsi Kádár :)

  Még egy tipikus magyar problémakezelés. :)))))

  http://w.blog.hu/2009/01/25/palacka_es_a_tao

  Ezek vagyunk, nekünk elég ennyi.

  Atomot ide!”
 • 6. achilleus 2009. január 26. 11:01
  „4-es hozzászólásom tanulsága: Akik a legnagyobb adófizetői pénzeket nyúlják le (jutalomként), azok le@szarják az egész szolidaritási dumát, népestül, gyurcsányostul. Egyébként biztos meg is tudják magyarázni maguknak ..., mert mit is számít az az 1-2 milliárd forint ?...”
 • 5. fazer 2009. január 26. 10:49
  „1. hozzászólás legal 2009.01.26. 10:39
  "E két téma emlegetése csak a szegény, az állami gazdálkodás, pénzügyi nagyságrendben járatlan emberek lélektani problémája."
  Csak kb. 10 millióan tartoznak ehhez a csoporthoz.

  "A képviselői munka, életforma lényege az állandó kapcsolattartás a választókkal, ügyeiknek intézése, állandó menet ide-oda ahová meghívják őket, enni kell hol itt, hol ott, minden lépésük pénzkiadást von maga után. Segíteni a hozzá forduló nyugdíjasokat, elvinni őket egynapos kirándulásra..."
  Tulajdonképpen melyik országról beszélsz? Vagy ez is csak irónia, vagy még a Balós idézet része?”
 • 4. achilleus 2009. január 26. 10:49
  „Bagoly mondja ...
  "A MNV Zrt. vezérigazgatója - a kormányfő kérése nyomán - levélben kérte, hogy a vagyonkezelőhöz tartozó társaságok vezetői a 2008. évi teljesítmény alapján kapott prémiumuk ötven százalékát egy elkülönített számlára utalják át, és ugyanerre utasította őket a 2009. évi teljesítmény után járó teljes prémiumukat illetően.(...) Lehetőség van arra is - mondta a szóvivő -, hogy ehhez a kezdeményezéshez csatlakozzanak az állami cégek első számú vezetőinek helyettesei, valamint a leányvállalataik vezetői és azok helyettesei is. Száraz Gábor közölte: a kérés 250, egészben vagy többségében állami tulajdonú cégnek, valamint 450 vezetőnek szól. A 2008-as felajánlás esetében 700 millió forint körüli összegre, míg 2009-re vonatkozóan mintegy 1,4 milliárd forintra lehet számítani. (2007. dec. 30., HírExtra)

  Egy állami vezető fizette vissza a prémiumát
  Csak visszautalni tudják az állami cégvezetők 2008-as jutalmaikat, a jogszabály szerint ugyanis azokat már kifizették - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő. A miniszterelnök még tavaly októberben arra kérte az állami válallatok vezetőit, hogy a válság miatt mondjanak le a prémiumukról. A visszautalás céljára létrehozott számlára azonban eddig - az intézkedéstől várt 2,1 milliárd forinttal szemben - csak 1 millió forint érkezett be. Utoljára frissítve: 2009. január 13., 22:17

  Ezt a példamutatást!!!”
 • 3. nemecsekerno_007 2009. január 26. 10:46
  „legal

  Ez így igaz, de ettôl függetlenül teljesíteni is kéne. Senkit sem zavar, ha jól megfizetik a képviselôket, de ezért el is várnánk valamit és nem azt, hogy a nyugdíjasokat kilóra megvegyék 13, v. 14. havi nyugdíjjal.
  De ezeket még sorolhatnám.

  A politikának így kényelmes, mert így nagyon kis munkával, nagyon sokat lehet keresni. Ilyen teljesítménnyel a versenyszférában könnyen "Gladiátorképzôben találhatnák magukat"

  Jól mondom Fikus Kukisz.

  :)”
 • 2. nemecsekerno_007 2009. január 26. 10:42
  „Elsô :)

  Na urak, urak ott a parlamentben. A feladat adott, vegyenek példát Mr. Obama-ról.

  Mr. Obama és csapata 20 napon belül elindíjta a mentôcsomagját.

  Urak, urak meg kéne tanulni dolgozni.

  USA: Gondolkodik, elemez, cselekszik
  HUN: Gondolkodik, ülésezik, elmélkedik, kinyilatkoztat, köldököt néz, ingatja a fejét, sajnálkozik, végkielégít

  :)”
 • 1. legal 2009. január 26. 10:39
  „Miként a szólás szabadsága című esti tévé adásban is Baló György megjegyezte, a közvéleménykutatás döntő többségű két kérdésében, ami a kisebb létszámú Parlamentet, valamint a pártfinanszírozás kérdését illeti e két téren megtakarítható pénz elhanyagolható tételek. Két-három milliárd forint ahhoz a tízezer milliárdos állami túlköltekezés tételhez képest bagó pénz. A Parlament üzeme fenntartása, a törvényalkotási folyamatban résztvevő külső szakértők hálózata alkalmazása továbbra is megmaradó tételek lennének. Ezen nem lehet spórolni. A pártfinanszírozás, s a képviselők költségtérítése kiadásai ugyanígy viszonyulnak az állami költségvetés kiadási oldalához képest. E két téma emlegetése csak a szegény, az állami gazdálkodás, pénzügyi nagyságrendben járatlan emberek lélektani problémája. A képviselői munka, életforma lényege az állandó kapcsolattartás a választókkal, ügyeiknek intézése, állandó menet ide-oda ahová meghívják őket, enni kell hol itt, hol ott, minden lépésük pénzkiadást von maga után. Segíteni a hozzá forduló nyugdíjasokat, elvinni őket egynapos kirándulásra, vagy - mint szinte mindannyiuk megteszi - kirándulásra a Parlament megtekintésére. Külön titkárságnak kellene lenniök az alkalmi számlák, a tényleges ráfordítások ellenőrzésére, stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reggel gyengült, aztán kissé erősödött a forint

Hétfőn kora reggel ismét rekordközeli szintre, az euróval szemben 291,49-re gyengült a forint,… Tovább olvasom