Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Az emberek fele nem tud lehajolni a lábujjáig

Állóképességünk, fittségünk állandó felmérések célpontja. Legutóbb azt derítették ki a kutatók, hogy az emberek fele képtelen megérinteni lehajolva a lábujjait, és a többség nem képes 20 percen át kerékpározni vagy 20 felülést elvégezni.
Habár ezek közül egyik sem tűnhet az életünket veszélyeztető hiányosságnak, a szakértők szerint komoly következtetéseket kellene levonnunk a fenti kutatási eredményekből. Fred Turok, az LA Állóképesség Központ elnöke maga is részt vett a kutatásokban. Szerinte a britek állóképessége elérte a veszélyes szintet. Az, hogy az emberek fele nem tud lehajolni, és nem tudja megérinteni a lábujjait, viccesnek tűnhet, de valójában nemzeti tragédia.

Ez nagyon is jól demonstrálja azt, hogy a lakosság jelentős része nem rendelkezik az alapvető hajlékonysággal, emiatt pedig keringési zavarok lépnek fel, és ízületi gyulladás alakulhat ki. Továbbá az ínszalagok immobilitására is figyelmeztet a felmérés eredménye. Az állóképesség aggasztóan rossz szintje végül az elhízáshoz vezet.

Az alapvető egészségi állapotról és állóképességről készült kutatás eredményei szerint a brit népesség 53 százaléka nem tudja megérinteni lábujjait, míg 68 százalékuk képtelen húsz felülést elvégezni. Ugyanakkor a felmérésben részt vevők 58 százaléka nem tud 20 percen át kerékpározni, és 42 százalékuk képtelen három lépcsőfok magasságba felugrani anélkül, hogy kifogyna a szuszból. A vizsgált személyek kétharmada az elmúlt évben egyszer sem végzett olyan gyakorlatokat, mint például a kerékpározás, a futás vagy a tempós gyaloglás. A hajlékonyságot illetően is hasonlóan siralmasak a tapasztalatok: a nők egynegyede képtelen bekapcsolni hátul a melltartóját. Hatvan százalékuk azt mondta: nem képesek hazavinni egyedül a szatyrokat a szupermarketből a hétvégi bevásárláskor.

Ezzel szemben a felmérés azt is kimutatta, hogy a britek megértik az egészséges táplálkozás fontosságát, 89 százalékuk tudott például arról a brit kormányzat által meghirdetett kampányról, amely arra bátorította a lakosságot, hogy öt napon át egyenek több zöldséget és gyümölcsöt.

Ugyanakkor háromból egy megkérdezett úgy érzi, hogy telítve van az egészséges táplálkozásról szóló kiadványokkal és üzenetekkel. Fred Turok szerint a kutatás megmutatta, hogy az emberek legnagyobb problémája, hogy nem tudnak elkezdeni mozogni. Ugyanis az lenne a legjobb, ha mindenki szigorúan naponta 30 percet mozogna, de ez sokak számára kivitelezhetetlen. Turok úgy véli: a mozgás hiánya egyre nagyobb probléma lesz. Az egészséggel foglalkozó szakemberek különösen amiatt aggódnak, hogy a gyermekek keveset mozognak.

Daily Mail, Olinka Koster
Fordította: Nyemcsok Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az őszi szépségre hangolás lépésről lépésre

Amíg a természetben az ősz az elmúlás, addig a kozmetikai szalonokban ez a bőr megújításának, a test… Tovább olvasom