Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Az emberek szerint nagy a baj, gyors lépéseket várnak

A kormány a felállását követő első héten komoly kihívással kellett, hogy szembenézzen. A kabinet szerint az ország költségvetési helyzete rosszabb, mint azt az előző pénzügyi vezetés állította.
Legfrissebb közvélemény-kutatásában a Századvég főként a magyar társadalom gazdasági intézkedésekkel kapcsolatos elvárásait vizsgálta.

Realista helyzetértékelés – változás igény

A Századvég június eleji felmérése szerint komoly változásokat vár a közvélemény az új kormánytól. A kutatás azt mutatja, hogy jelentősek ugyan a várakozások, a megkérdezettek többsége azonban realista. Tízből nyolc válaszadó (79 százalék) szerint „a választás eredményei új reményt adnak az országnak". Az új kormány működését tehát optimista közhangulat kíséri. A várakozásokat erősíti, hogy a Fidesz kétharmados többséggel foghat kormányzáshoz. A megkérdezettek harmada gondolja csak úgy, hogy ezáltal túl sok hatalom összpontosul a kezében, míg 57 százalékuk szerint ilyen mértékű felhatalmazással a Fidesz legalább gyors változásokat tud majd véghezvinni. Az emberek szerint ugyanis azonnali lépések kellenek. Azzal az állítással, hogy „Magyarország helyzetének javítása érdekében gyors gazdasági lépésekre van szükség", a megkérdezettek több mint hetven százaléka ért egyet. Ugyanakkor az optimista hangulat a helyzet realista megítélésével párosul. Az emberek nagy része úgy látja, nehéz helyzetben van az ország, a megkérdezettek 84 százaléka szerint időbe fog telni, amíg az elmúlt évek kormányzati hibáit kijavítják, s csak mintegy egytizedük nem ért egyet ezzel az állítással.

A választók támogatják a Fidesz terveit

A kutatás keresztmetszetét szűkítve, azt is igyekeztünk megtudni, hogy a kormány konkrétabb, szociális biztonságot erősítő és költségcsökkentő gazdasági intézkedései mögött van-e társadalmi támogatottság, és ha igen, akkor mekkora. Felmérésünk arra az eredményre jutott, hogy a túlnyomó többség szimpatizál a Fidesz-KDNP pártszövetség ilyen irányú tervivel. Az emberek leginkább a bürokrácia (96%), valamint a parlamenti képviselők számának (90%) csökkentésével kapcsolatos tervekkel értenek egyet, ugyanakkor a családtámogatási rendszer helyreállítása (86%), a segélyek iskoláztatáshoz kötése (86%) és a hiteltörlesztésükkel elmaradók lakhatásának biztosítása (85%) is igen magas támogatottságot kapott.

Miért a Fidesz?

Az áprilisban a Fideszre voksoló választópolgároktól megkérdeztük azt is, hogy a párt által megfogalmazott fontos célkitűzések közül, melyek játszottak leginkább szerepet választói döntésükben. A parlamenti voksoláson a Fideszre szavazók majd kétharmadának (64%) jelentősen segítette döntését, hogy a Fidesz ígérete szerint kormányra kerülve megfékezi a korrupciót. Ugyancsak nagyon magas (62%) azoknak az aránya, akiknek döntését a nyugdíjak értékének megvédésére irányuló célkitűzés alakította. Ezzel arányaiban szinte megegyezik a bűnözés megfékezésével kapcsolatos vállalás választókra gyakorolt hatása. A fideszes válaszadók 61 százaléka számára ugyanis a bűnözés megfékezésére tett ígéret meghatározó volt. A választásokon a Fidesz szavazók 52 százalékának döntését az befolyásolta, hogy választott pártjuk tíz év alatt egymillió munkahely megteremtését tűzte ki célul. Ezzel párhuzamosan a Fideszt választók 16 százalékát csupán kis mértékben, további 27 százalékát egyáltalán nem, befolyásolta döntésében a fent megfogalmazott ígéret.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Rozsdás 2010. június 06. 21:35
  „A saját árnyékunkon sem vagyun képesek át lépni,de az igéretek csábításának mindig bedőlünk!
  Márpedig nem lesz kolbászból a kerités,mert megeszik a "kutyák" vagy elfogyott a nyersanyag!
  Megint ámbrándokat kergetünk de az árvíz józanitó hatása talán racionálisabb gondolkodásra sarkalja az álmodozókat!!A változásért úgy kell küzdeni egyként mint az a pár ezer ember a gátakon,és sajnos mindezek ellenére is történhet gátszakadás!! "Mert vagy kevés az ember,vagy a homok,vagy a homokzsák,vagy a technikai felszerelés,vagy a hozzá értő szakember!!”
 • 35. cucusz 2010. június 06. 21:34
  „Már elnézést de az MSZP az elmúlt 8 évben mit csinált ? Felvirágoztatta az országot? Szeritem nem, csak nézzen már mindenki körül szűkebb, tágabb környezetében. Nem látja senki, hogy félrevezetette az országot az MSZP! Még szerintem a végén, mikor látta, hogy elveszíti a választásokat, még rá tett egy lapáttal az ország ellehetetlenítésére, hogy utána ujjal mutogasson a Fideszre, mi megmondtuk!
  Amúgy kevés ember tudja reálisan, hogy hogyan áll az ország pénzügyi helyzete valójában. Újságcikkek nagy része kamu.”
 • 34. Nagyapo 2010. június 06. 20:08
  „Meg valamit nem kellene figyelmen kivul hagyni:Lassan ket eve valsagban van a gazdasag az USA-ban,Nemetorszagban, a UK-ban, szerte europaban! Valoszinuleg meg egy vagy ket evig igyis marad,tehat nem lesz egyhamar Kanaan! Nagyon fontos tudni:Magyarorszag gazdasaga 60%-ban kapcsolodik Nemetorszag gazdasagahoz!!!! Tehat mielott barki is igerne barmit,egy kicsit korul kell nezni elotte es nem lesz akkora pofaraeses.”
 • 33. Nagyapo 2010. június 06. 19:47
  „Nezzuk egy kicsit mas szogbol a dolgokat:aFiuk be akartak donten az orszagot egy allamcsodbe mert nem tudnak semmit az orszag gazdasagi allapotarol ugyanis 8 evig nem csinaltak semmit csak leszavaztak mindent az Orszaggyulesben illetve kivonultak az ulesterembol!Nincs semmi konkret programjuk,nincs semmi bizonyitekuk, tetelesen szamszeruen leirva arrol hogy hany ezer milliardot loptak el es kik!!!A valasztasok elott azt igertek,adot csokketenek,rendet tesznek az orszagban ket het alatt,de miutan megynyertek a valasztasokat rajottek hogy nem tudjak az igereteket bevaltani.Amennyiben sikerul allamcsodot eloidezni akkor kaosz keletkezik,es a kaoszban a legkonnyeb lenyulni a maradek penzt az allamkasszabol mutyizas nelkul!Csakhogy az IMF-tol,Londonbol<az EU-bol,a New York-ipenzugyi befektetok a Fiuk orrara koppintottak:nem ugy van am az ahogy ti gondoljatok, be kell allni a sorba,amit EU-nak hivnak es vegre kell hajtani az EU parancsait! Tenyleg neki kell gyurkozni es dolgozni kemenyen,ami husz ev semmitteves utan kicsit kellemetlen! Most megmutattak, olyanok mint az MSZP kormany volt.”
 • 32. cickányzat 2010. június 06. 19:35
  „A Századvég olyan elfogulatlan, hogy le a kalappal.”
 • 31. flexsnake 2010. június 06. 19:26
  „:)))) felment az ejuró :D Most fogom eladni :D HA valaki beveszi az ilyen ,,jajdekurvanagybajvan" jellegű dolgokat, az ő baja.”
 • 30. achilleus 2010. június 06. 19:19
  „29. hozzászólás achilleus 2010.06.06. 19:18
  Az előző természetesen N.P.-nek szól.”
 • 29. achilleus 2010. június 06. 19:18
  „Ha nem is teljesen független, de ez már elfogadható:
  http://www.nol.hu/lap/gazdasag/20091223-budzsevadak__ahogy_tetszik
  Amúgy a PM-honlapon, így van beírva 2(-4).
  A 2-4%-os visszaesés egyébként azért tűnik irreálisnak, mert a 2009-es esés drasztikus mértékű volt, azon a bázison ilyen mértékű további esés már katasztrófa lett volna. /Lehetséges, hogy a tavalyi esést alulbecsülték?/ A rágalmazás vádját visszavonom, és elnézést kérek.”
 • 28. jozko 2010. június 06. 19:14
  „Tisztelt Baloldali Kommentezők! Én nem köteleztem el magam egyik párt mellett sem, de -átmenetileg mindenképpen - több bizamat szavaznék az új Koránynak. Ad1. Nincs másik. Teljesen legitim, külföldön elfogadják, tárgyalnak vele /csak vele tárgyalnak/. Ad2.: Rengeteg, eddig a z Mszp-t /ha nem is politikai meggyőződésből, de az anyagi haszonszerzés szándékával/támogató pénzember vagy csoport ellendrukker a Fidesznek. Legalább is addig, amíg a pénzüket, a befektetéseiket nem tudják biztonságban. Nem mindenki gazember. Ha megnyugszanak, már nem is lesznek ellendrukkerek. Akinek meg van mit és mitől félnie, hát azzal meg kell küzdeni. Minden bizonnyal beleadnak apait anyait, hogy minél kevesebbet bukjanak el. Én ennek a küzdelemnek /ami nem feltétlenül előttünk zajlik, adnék egy kis kifutási időt... Gondoljátok meg-rövid tűzszünet, abból rossz még nem lehet...”
 • 27. achilleus 2010. június 06. 18:45
  „(...), és a 29 közgazdász ismét "rosszul számolt", mint ahogyan akkor is, amikor 2010-re 2-4 százalékos gazdasági visszaesést jelzett előre. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: áprilisra egy viszonylag csekély, az első négy hónapra pedig az egész évi 75 százalékánál valamivel több hiányt prognosztizál a Pénzügyminisztérium." -- parancsolj!!!!!!!!!

  És Oszkó ezt honnan vette? Én egy olyan linket kérek, amelyik eredetiben tartalmazza ezt a kijelentést. Oszkó nem független hírforrás, sőt igencsak elfogódott. Ilyen erővel a saját kommentedet is beidézhetnéd. El tudod azt képzelni, hogy ez a szám ne jelent volna meg a riogató Fidesz valamelyik sajtóorgánumában?? Én nem. Mivel Oszkó Pétert nem tudom megkérni, hogy igazolja állítását, tedd meg a kedves pénzügyminiszterednek azt a szívességet, hogy kimented a RÁGALOM gyanúja alól. Kérek egy FÜGGETLEN linket!”
 • 26. N.P. 2010. június 06. 18:10
  „"achilleus 2010.06.06. 17:02
  Oszkó: a 29 közgazdász ismét "rosszul számolt"

  MTI
  2010-03-18 15:36
  Megosztás Megosztás cikktárba levél nyomtatás

  Cikk továbbküldése e-mailben:

  Ön neve:

  Ön e-mail címe:

  Címzett neve:

  Címzett e-mail címe:

  Tévesnek nevezte Oszkó Péter pénzügyminiszter Varga Mihály csütörtöki állítását arról, hogy az államháztartási hiány várhatóan április végére eléri a kormány által egész évre tervezett mértéket, és megerősítette, hogy az első négy havi hiány valamivel az éves deficit 75 százaléka felett lehet.
  Varga Mihály, a Fidesz alelnöke azt követően beszélt erről, hogy az ellenzéki párt által létrehozott gazdasági tényfeltáró bizottság találkozott azzal a 29 közgazdásszal, akik tavaly november végén élesen bírálták a 2010-es büdzsét.

  Oszkó Péter csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Fidesz által említett áprilisi szám téves, és a 29 közgazdász ismét "rosszul számolt", mint ahogyan akkor is, amikor 2010-re 2-4 százalékos gazdasági visszaesést jelzett előre. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: áprilisra egy viszonylag csekély, az első négy hónapra pedig az egész évi 75 százalékánál valamivel több hiányt prognosztizál a Pénzügyminisztérium." -- parancsolj!!!!!!!!!”
 • 25. achilleus 2010. június 06. 17:40
  „23. hozzászólás zehn 2010.06.06. 17:37
  NEM. (Mégha nem is nyilatkozat volt.) DE akkor sem tesz. Megértelek.”
 • 24. achilleus 2010. június 06. 17:38
  „21. hozzászólás macs 2010.06.06. 17:25
  Bocsánat. A végén szerepel a felmérés ideje, túlságosan gyors akartam lenni:
  "A Századvég kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2010. június 2. és 5. között, melynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel. Az elemzésben közölt adatok nagy valószínűséggel legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna "
  http://www.szazadveg.hu/kutatas/aktualis/az-emberek-szerint-nagy-a-baj-gyors-lepeseket-varnak-285.html

  Persze így is érdekes, hogy hány százalékát kérdezték 2-án, és hány százalékát 5-én?”
 • 23. zehn 2010. június 06. 17:37
  „achilleus. Szerinted épeszű politikus tesz olyan nyilatkozatot, mint Kósa L ? Egy nap alatt sikerült a devizahiteleim törlesztőrészleteit több ezer forinttal megemelnie. Az országnak még többet ártott. Sajnálom,hogy nincs szegeden mert bizony úgy rúgnám seggbe a baromarcút, hogy meg sem állna a Nagyerdőig!”
 • 22. achilleus 2010. június 06. 17:35
  „21. hozzászólás macs 2010.06.06. 17:25 /Erre én is kíváncsi vagyok, illetve leszek, ennyi tudható/:
  http://www.szazadveg.hu/kutatas/aktualis/az-emberek-szerint-nagy-a-baj-gyors-lepeseket-varnak-285.html
  Ennél pontosabban nincs megadva: "A Századvég június eleji felmérése szerint komoly változásokat vár a közvélemény az új kormánytól." Felrakták: 2010.06.06.”
 • 21. macs 2010. június 06. 17:25
  „Én arra a közvéleménykutatásra leszek kíváncsi, amit június közepén fognak csinálni.
  Egyébként mikor csináltak a fenti kérdőívezést? 1-én, vagy 2-án, esetleg 3-án délelőtt?
  Kövezzetek meg, de ha a forint mélyrepülése után, illetve Baroso figyelmeztetése után, akkor baj van.”
 • 20. achilleus 2010. június 06. 17:05
  „18. hozzászólás jozko 2010.06.06. 17:02
  Csak kiegészítettem egy kicsit a gondolatodat, azzal messzemenően egyetértek, és azzal is amit az utóbbi hozzászólásodban írtál. Racionális, realista - de tőled ezt már megszoktam. ;-)”
 • 19. achilleus 2010. június 06. 17:02
  „17. hozzászólás N.P. 2010.06.06. 16:50
  Ez rendben van. DE!!! Te ebben a hozzászólásban: 9. hozzászólás N.P. 2010.06.06. 15:52
  olyan - nekik tulajdonított - kijelentés alapján vonod kétségbe a szakmai hozzáértésüket, amelynek elhangzását nem tudod igazolni. Ez így nem "vélemény", ez így RÁGALOM. Ha csak simán leírod, hogy pancser az egész bagázs, akkor az "vélemény", azzal - mint véleménnyel - semmi probléma. Nem érzed a különbséget?!”
 • 18. jozko 2010. június 06. 17:02
  „8-achilleus-: Nem a megkérdezettek véleményével vitatkozom /hozzáállásomat leírtam a kommentben/. A kérdezgetést látom indokolatlannak. És tényleg itt az idő : nem igérni, feltételekhez kötni-csinálni kell a csodát. Azon kevesek egyike vagyok, aki nem vár, sőt nem is kér számon semmiféle csodát az Orbán kormánytól. Épeszű embereknek be kell látni, nem megy az csak úgy egyik pillanatról a másikra. Azt viszont a Kormánynak illik belátni: bármennyire nem ígértek is csodát, az emberek többsége mégiscsak valami olyasmit vár...a valós nehézségeket sokkal profibb módon kellene kommunikálni, hogy az emberek ne kifogás-keresésnek, hanem az előre vivő út első lépéseinek lássák!”
 • 17. N.P. 2010. június 06. 16:50
  „achilleus 2010.06.06. 16:25
  " Duplát tévedtek. Akkor róluk mi a vélemény??? Várom a linket!" -- az a véleményem, hogy vagy balfékek és nem értenek ahhoz, amit csinálnak, vagy hazudtak! Pontosan úgy mint Járayék!”
36 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A holokausztra emlékeztek Nyíregyházán

A holokausztra emlékeztek Nyíregyházán vasárnap; a nyírségi nagyváros egykori gettójából több mint… Tovább olvasom