Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Az énekszó a hajléktalannak is gyógyír

Kétévesek, lelkesek és jelenlegi sorsuk, helyzetük ellenére találtak valamit, ami átemeli őket a napi problémákon. A zene, a kórus az – ahová jó tartozni. A győr-likócsi Segítőház hajléktalanokból álló énekkara az országban is egyedülálló közösség. Legközelebb a június végi ménfőcsanaki falunapon lépnek fel.

Meseházból a Segítőházba

Varga Gyula sok évvel ezelőtt egy bentlakásos egészségügyi intézetben élt, s akkor vált hajléktalanná, amikor – befogadó rokonok híján – a Bisinger sétány egyik óvodai mesefaházában húzta meg magát. A férfit innen vitték ki a likócsi Segítőházba, ahol a reméltnél is jobban és gyorsabban magára talált. Ma már nemcsak a hajléktalanszálló ügyes kezű kertészeként, de az Acapella kórus oszlopos tagjaként is jegyzik a nevét.

Hívják és elismerik

Kiss Lajos és felesége a lakásmaffia áldozata, több mint tíz éve élnek itt.
– Igaz, a férjem súlyos műtétje miatt nem tud énekelni, de a kórussal kapcsolatos hírekre mindig kíváncsi – árulja el Kiss Lajosné. – Nekem kikapcsolódás az Acapella, szeretem a társaimat és élmény, hogy amerre hívnak bennünket, mindenütt elismerik a munkánkat.
A tavalyi Ki mit tud?-on a csoport épphogy csak lecsúszott a dobogóról. A bentlakásos intézmények idei országos versenyét igazán nagy kihívásnak tartják. Nevüket már lassan megismerik a régióban, hiszen sok felejthetetlen percet szereztek kórházakban, idősklubokban, otthonokban.

Átértékelődnek a gondok

Cserháti Ferenc kórustag szerint a közösség, az együvé tartozás érzése önmagában is nagy erő.
Jokesz György zárkózott ember. Véletlenül csöppent a társaságba, úgymond furmányosan becserkészték.
– Egy verset mondtam egyik műsorukhoz – így a férfi –, a próbákon viszont már nem tudtam megállni, hogy ne énekeljek együtt velük. Fantasztikus ez a csapat, igazi program a próba, egy-egy fellépés pedig örömet nyújt. A zenével átértékelődnek a napi gondok.

A remény hangja

Vadászné Magdi későbbi csatlakozó. Úgy véli, az Acapellában a remény hangja is megszólal.
– Itt az otthonban mindenki tudja rólam, hogy ha nagyon magam alatt vagyok, rajtam a nyugtató helyett mondjuk egy jó Zámbó Jimmy-kazetta segít – mondja Magdika. – Az otthonban nyírok, borotválok, hasznosítom a tudásomat, s átadom azt a szeretetet, amit én is megkaptam, akkor, amikor idekerültem.
Az Acapella kórus tagjai Gruttó Györgyné vezetésével szorgalmasan próbálnak. Repertoárjukban népdalok, kánonok, de még klasszikusnak mondható slágerek is szerepelnek. Dicsérte már őket Barsi Ernő néprajzkutató is, aki elismerőleg szólt a csoport együtt hangzásáról, törekvéseiről. Felléptek már több jótékony céllal megrendezett rendezvényen is. Az otthon és a Pannon Nyugdíjas Szövetség vezetősége nemcsak felfigyelt rájuk, de folyamatosan segíti is a munkájukat. A kórus nyitott, munkájuk példa arra, hogy a legvertebb helyzetből is fel lehet állni, lehet jót, szívhez szólót adni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházi parkolás

„ Mikor tűnik már fel valakinek, hogy Csornán a kórháznál szinte képtelenség parkolóhelyet… Tovább olvasom