Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Az energiaszolgáltatók felkészültek a hidegre

Biztonságos az energiaellátás hideg időben is, a termelők és a szolgáltatók felkészültek a rendkívüli időjárásra.
A stratégiai földgáztárolóban - a rendelet szerinti mennyiség - 915 millió köbméter földgáz van, és további 500 milliót tartalmaz a stratégiai tárolót üzemeltető MMBF Földgáztároló Zrt. kereskedelmi tárolója - közölte Gáti István, a társaság vezérigazgatója az MTI-vel kedden.

A stratégiai tárolót június végéig kell feltölteni 1,2 milliárd köbméterre. A tárolóból a kitárolási kapacitás napi 20 plusz 5 millió köbméter - tette hozzá a vezérigazgató. A törvény szerint a biztonsági földgáztárolóban legalább 600 millió, legfeljebb 1,2 milliárd köbméter, mintegy 60 napra elegendő készletet kell tárolni.

A földgázkészletek másik része az E.ON Földgáz Storage kereskedelmi tárolóiban van. Ezekben jelenleg összességében 36,4 százalékos a telítettség, 1,538 milliárd köbméter földgázkészlet van bennük a kereskedői igényeknek megfelelően. Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a napokban napi 15-20 millió köbmétert tároltak ki a kereskedők igényeinek megfelelőn, és a szerződésben lekötött maximum napi 39 millió köbmétert is biztosítani tudják.

A következő hetek hideg időjárása miatt a napi fogyasztás maximum 60-70 millió köbméter lehet az Országos Meteorológiai Szolgálat hőmérsékleti előrejelzése alapján - közölték az FGSZ Földgázszállító Zrt.-nél az MTI kérdésére.

Az idei tél eddig jóval enyhébb volt a tavalyinál, így a napi fogyasztás ebben a fűtési szezonban 41 millió köbméter körül alakult, ami a téli átlagnál mintegy 10 százalékkal kevesebb.

Hétfőn már érződött a hideg, a mínusz 6 Celsius fokos átlaghőmérsékletben 58,4 millió köbméter volt a felhasználás. Ez is mutatja a gázfogyasztás csökkenő trendjét, mert korábban mínusz 2-4 fok között az átlagos napi felhasználás még 65-75 millió köbméter körül alakult.

A földgázfogyasztás csúcsa 2006. január 23-án volt, amikor az aznapi mínusz 12,8 Celsius fok átlaghőmérséklet mellett a felhasználás elérte a 90 millió köbmétert.

Az előző fűtési idényben 68,7 millió köbméter, az idei szezonban pedig, e hét hétfőig 54,9 millió köbméter volt a legmagasabb napi felhasználás.

Az FGSZ-nél beszámoltak arról, hogy a szállításban semmiféle fennakadás nincs, folyamatos a gázbehozatal.

Kőolajból 90 napra elegendő készlet van a Magyar Szénhidrogén Készletezők Szövetségénél (MSZKSZ) - mondta az MTI-nek Grád Ottó, az MSZKSZ kereskedelmi vezetője. Ennek nagy része üzemanyag, kisebb hányada pedig feldolgozható kőolaj.

A hideg lényegében nem befolyásolja a készlet nagyságát, azt akkor veszik igénybe, ha például rendkívüli hóesés miatt a benzinkutak ellátása akadozna, de erre 1993 óta nem volt példa. A készlet nagyságát egyrészt az Európai Unió írja elő, másrészt pedig kötelezettség a Nemzetközi Energia Ügynökség tagsága miatt.

A budapesti távfűtéses lakások ellátásában kulcsszerepet játszó Budapesti Erőmű Zrt. (BERT) a fűtési szezon elejétől felkészült a hideg időre - mondta Futó Ildikó kommunikációs felelős. A társaság mindent elkövetett, hogy három kapcsolt erőműve a fokozott működéshez szükséges műszaki állapotban legyen.

Az erőművek a biztonságos szolgáltatás elérése érdekében megfelelő olajtartalékkal rendelkeznek, így egy esetleges, akár jelentősebbnek mondható gázellátási probléma esetén sem szünetelne a távfűtés a BERT által ellátott lakásokban.

A Főtávnál különleges felkészülést nem igényel a mostani hideg időjárás, mivel a budapesti távhőszolgáltató rendszerei képesek napi mínusz 15 Celsius fokos átlaghőmérséklet esetén is biztonságosan működni. Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) szóvivője hozzátette: jelentős tartalék van a rendszerben.

A Főtávnál nem tapasztalták az elmúlt időszakban a hideg miatt a bejelentések számának emelkedését. Természetesen rendkívüli, nem várt meghibásodások előfordulhatnak, hiszen ilyenkor a rendszereknek a szokásos terhelésnél magasabb hőmérséklettel és nagyobb nyomásértékekkel kell működni.
"Fontos, hogy a bekövetkező hibát – ha van ilyen – a lehető legrövidebb időn belül hatékonyan elhárítsuk, úgy, hogy ezek a lakásokban ne legyen érzékelhetők" – hangsúlyozta a BVK szóvivője.

A villamosenergia rendszer egyensúlyának szempontjából fontos szenes erőmű a mátrai. A Mátrai Erőmű Zrt. pr-menedzsere, Korcsog Béla az MTI-nek azt mondta, hogy megerősített dolgozói és vezetői létszámmal készülnek a hideg időjárású napokra. A szénfelhozatal folyamatos, 8-10 napra elegendő mennyiséget a telephelyen tárolnak. Készültségben tartják a robbantó brigádot is, hogy szükség esetén az összefagyott szenet így tegyék használhatóvá.

Az E.ON Magyarország jelentős területén szolgáltat áramot. A társaság hálózata 2009-ben a Nyugat-Dunántúlon nem bírta a rendkívüli időjárást, a tapadó hó olyan súlyt jelentett a vezetékeken és a villanyoszlopokon, hogy jelentős kiterjedésű és hosszabb üzemzavar keletkezett.

Egyházi Nikoletta szóvivő az MTI-nke most azt mondta, hogy nagyon jó az együttműködés a katasztrófavédelemmel, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő. Az E.ON megerősített készenléttel és szükség esetén az alvállalkozók bevonásával készül a hideg napokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarlós nem támogatja a tízezres útdíjat

Gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy a matricás, havi 10 ezer forintos útdíjat bevezetik Budapesten - mondta a főpolgármester. Tovább olvasom