Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Az ENSZ ehető rovarokkal csillapítaná az éhezést

Az ENSZ új táplálékot ajánl az éhező világnak, amely nemcsak tápértékben gazdag, de a környezetvédelem is nyer vele: az ehető rovarokat.
Az ENSZ római székhelyű Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) hétfői közleményében mutatott rá, hogy eddig nem használták ki kellőképpen a szöcskék, a hangyák és az egyéb ehető rovarfélék kínálta lehetőségeket sem az emberek, sem az állatállomány, sem a háziállatok táplálásában. A kétszáz oldalas jelentésben egyúttal hangsúlyozzák, hogy a világon kétmilliárd ember fogyaszt táplálékként fehérjében és ásványi anyagokban gazdag rovarokat, összesen 1900 fajt.

A rovarok "rendkívül hatékonyak" a táplálék hússá alakításában - állítja a FAO. Míg átlag két kilogramm táplálék egykilónyi rovartömeggé válik, addig egy szarvasmarha egy kilónyi húsához nyolc kiló táplálékra van szükség. Emellett a rovarok kisebb részben felelősek az üvegházhatást kiváltó káros gázok kibocsátásáért, és a takarmányként használt élelmiszer-maradékokkal és egyéb melléktermékekkel is táplálkoznak.

Jelenleg a legtöbb ehető rovart erdőkből gyűjtik be, és a rovargazdálkodás egyelőre főleg családi gazdaságokat jelent. A rovartenyésztés fellendüléséhez a gépesítés lehet a kulcs. A halcsali iparágban például régóta tenyésztenek rovarokat - fejtette ki a jelentés.

A FAO szerint a rovartenyésztés az élelem- és takarmánybiztonság megvalósításának egyik lehetséges útja. "Rovarok mindenhol élnek és gyorsan szaporodnak" - emelte ki a szervezet, hozzáfűzve, hogy ezeknek az állatoknak kicsi az ökológiai lábnyoma. Ráadásul éppen az alultáplált gyerekek ellátásához szükséges proteinben és tápanyagokban bővelkedő élelmiszert nyújtanak. Tartalmazhatnak rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, szelént, cinket, valamint rostban is gazdagok - sorolta a jelentés.

A szervezet arról is beszámolt, hogy az Ehető Rovar Program keretében az olyan ízeltlábúak felhasználását is vizsgálják, mint a pókok vagy a skorpiók, holott azokat rendesen nem sorolják a rovarvilágba.

Egyetemi biológus kutatók vizsgálatai szerint az ehető rovarok - mint bizonyos hangyák, tücskök, szöcskék grammokban kifejezett fehérjetartalma megközelíti a sovány vörös húsokét vagy a sült halakét - hangsúlyozta a FAO.

De vajon élvezhető is a rovarok íze? A jelentés emlékeztetett arra, hogy néhány dél-afrikai hernyóról, illetve egy dél-ázsiai hangya tojásáról azt tartják, kitűnő íze van és borsos árat is kérnek érte. A rovaroktól idegenkedők pedig talán nem is sejtik, hogy akaratlanul is sok rovart elfogyasztunk.

Olvasóink írták

  • 5. pachakuti 2013. május 14. 09:47
    „Jó ötlet és olcsó. Én mától spagetti helyett gilisztát főzök, mák helyett hangyával ízesítem.”
  • 4. tol 2013. május 13. 22:15
    „orbitális cinizmus.”
  • 3. _csutak_ 2013. május 13. 21:16
    „A nyugati kultúrától távol áll a rovarok és ízeltlábúak fogyasztása.
    Hagyjuk csak meg azoknak akik ezen nőttek fel, mint Shung barátom. (Kínai)”
  • 2. atomboy 2013. május 13. 21:06
    „Ez jutott eszembe a cikkrol: https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/31900_10200879823742847_1078761100_n.jpg”
  • 1. queenmargareth1 2013. május 13. 20:27
    „..sosem felejtem el a Tv-ben látott afrikai hernyópörköltet és a amazóniai madárpók sütését, mindjárt hányok...
    én a kagylót sem bírom megenni illetve látni, tehát én éhen halnék az tuti.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szabályokat hozhatnak ma a nemzetbiztonsági ellenőrzésről

Júniustól emelkedik a fogyatékossággal élők és a vakok támogatása - döntött a parlament hétfőn. Tovább olvasom