Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

˝Az EP a szavazás során nem várta meg Magyarország válaszait a kötelezettségszegési eljárás kérdéseire ˝

Magyarországra vonatkozó EP-szavazásról, a The Wall Street Journal a magyar gazdaság növekedéséről, a cseh Hospodárské Noviny a magyar gazdaság Csehországra gyakorolt hatásáról, a Die Welt Radnóti Sándortól közölt írást.
Megkérdőjelezte pénteki számában a La Libre Belgique című belga napilap az Európai Parlament strasbourgi ülésén előző nap Magyarországról tartott szavazás időzítését. Rövid kommentárjában a középtől némileg jobbra állónak tekintett lap emlékeztetett arra: a szavazásra egy nappal az előtt került sor, hogy lejárt a határidő, amelyig a magyar kormánynak válaszolnia kellett az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásának keretében küldött kérdésekre. Ezt azonban az uniós parlament nem várta meg, sőt jelentésében még az uniós alapszerződés hetes cikkelyének alkalmazási lehetőségét is felvetette, ami - így a cikk - idővel akár Magyarország vétójogtól való megfosztásához is vezethetne. A La Libre Belgique szerint kérdés, hogy "fegyvert kell-e fogni a magyar kormányra, amelynek az alkalmazkodás nem a legfőbb erénye, vagy az intézményeknek legalább egymás között tiszteletben kell-e tartaniuk az elindított eljárások határidőit"?

A Wall Street Journal amerikai lapban Leos Rousek prágai keltezésű, a kelet-európai gazdaságok helyzetét elemző cikkében kitért arra, hogy "a magyar gazdaság 2011 utolsó negyedévében mutatott, egy évvel korábbihoz képest 1,4 százalékos növekedése jelentősen meghaladta a várt 0,8 százalékos bővülést".

Bár a cseh és a magyar gazdaság összefonódása nem jelentős, Magyarország egyre bizonytalanabb helyzete Csehország nemzetközi értékelését is rontja - olvasható a Görögök helyett a magyarok jutnak csődbe című kommentárban, amelyet a Hospodárské Noviny című cseh politikai és gazdasági napilap közölt pénteken. Jirí Havel, neves cseh közgazdász, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) EP-képviselője szerint a nemzetközi körök Magyarországot "gazdasági szempontból nem tartják olyan fontos országnak, amelynek csődje komoly gondokat okozhatna. Nem része az euróövezetnek, ami csökkenti a beavatkozási igényeket. Mindez természetesen az ország értékelésében is megmutatkozik...A Magyarország körüli bizonytalanság negatívan befolyásolja országunk (Csehország) értékelését is, bár a gazdaságok összefonódása nem jelentős" - vélte kommentárjában a Hospodárské Noviny.

A konzervatív Die Welt német lapban Futball filozófia helyett címmel Radnóti Sándor írását közölték, amelyben a szerző részletesen elemzi a Lukács György Archívum és Könyvtár körül kialakult helyzetet. Radnóti úgy fogalmazott, hogy "negyven év után de facto megszünteti" a kormány ezt az intézményt. A szerző emlékeztetett többek közt a bírák és a sajtó függetlensége körül kialakult vitára, és összegzésében úgy ítélte meg, hogy az Orbán-kormány a kultúra és kutatás támogatása helyett "olyan egyszerű, mint meglepő" módon a futballra fókuszál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kúria elnökével tárgyaltak a Európa Tanács jelentéstevői

A cseh és svéd jelentéstevő azért érkezett csütörtökön Budapestre, hogy áttekintse az elmúlt időszak magyar jogalkotási folyamatát. Tovább olvasom