Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Az EP és az Európa Tanács vezetőihez fordul a DK az országgyűlési törvény miatt

Az EP és az Európa Tanács vezetőihez írt levelében kifogásolja az országgyűlési törvényjavaslatot a Demokratikus Koalíció.
Az Európai Parlament (EP) elnökének és frakcióvezetőinek, az Európa Tanács főtitkárának, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vezetőinek, valamint a Budapestre akkreditált nagyköveteknek írt levélben kifogásolja az országgyűlési törvényjavaslatot a Demokratikus Koalíció (DK), amelyet a jogszabály elfogadása megakadályozna abban, hogy parlamenti frakciót alakítson.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: az alkotmánnyal, a jogalkotási törvénnyel és a jogállamiság alapelveivel is ellentétes a fideszes Lázár János és Gulyás Gergely indítványa, amely visszamenőleges hatállyal fosztaná meg a DK-t a frakcióalakítástól, miután a képviselőcsoport áprilisi létrehozását az alkotmányügyi bizottság tavaly novemberi állásfoglalása lehetővé tette.

A politikus szerint a mostani javaslatot a hatalom elvesztésétől félő Orbán Viktor "beteges rettegése" szülte, és azt mutatja, hogy a miniszterelnök változatlanul Gyurcsány Ferencet tekinti fő ellenfelének, "az ellenzék vezéralakjának".

A Fidesz a frakcióalakítás meggátolásával sem tudja megakadályozni, hogy a DK "kőkemény" ellenzék legyen, ha azonban a Ház elfogadja az országgyűlési törvényjavaslatot, a Demokratikus Koalíció panaszt nyújt be az Alkotmánybíróságnak - jelezte Molnár Csaba.

Ennek megakadályozása érdekében a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéki párt nemcsak nemzetközi szervezetekhez fordul, hanem a magyarországi demokratikus szervezetek támogatását is várja. Az alelnök emlékeztetett arra, az LMP már tavaly ősszel sem értett egyet azzal, hogy a DK csak féléves moratórium után alakíthasson frakciót. Magatartásának felülvizsgálatára kérte viszont az MSZP-t, amely véleménye szerint akkor "dicstelen koalíciót" kötött a Fidesszel és a Jobbikkal, és hozzájárult ahhoz, hogy a DK ne hozhassa létre képviselőcsoportját.

Lázár János és Gulyás Gergely múlt szerdán nyújtotta be az országgyűlési törvényjavaslatot, amely a frakcióalakításról kimondja: képviselőcsoportot alakítani az előző általános választáson országos pártlistát állító és mandátumot szerző, ugyanazon párthoz vagy annak jogutódjához tartozó képviselők jogosultak. A jelenlegi parlamenti ciklusban frakciót az eddigi tíz helyett legalább tizenkét képviselő alakíthatna, 2014-től, amikortól 199 tagú lesz a Ház, pedig minimum öt.

A DK-hoz tartozó tíz független képviselő tavaly októberben lépett ki az MSZP-ből.

Olvasóink írták

 • 3. Mozimasiniszta 2012. március 19. 20:28
  „A Fidesz helyett a Legfőbb Ügyészségnek kellene az ország elvárásait teljesíteni ! Úgymint: mszmp-mszp-dk-szdsz fegyház frakció azonnali felállítását ! azután panaszt tehetnének a beszélőn !”
 • 2. babar 2012. március 19. 15:08
  „Nagyon helyes! Forduljanak csak az EP-hez!! Majd az megmondja, hogy igenis frakciót kell tudjanak alapítani!
  Ja! Meg a velencei bizottsághoz is! Tesség csak azt a törvényt módosítani, mert nem adnak IMF hitelt Magyarországnak. Ami meg azért kellene de nagyon, hogy a 2008-ban felvett IMF hitelt vissza tudjuk fizetni. Ja és ki vette fel a hitelt? Na ki?”
 • 1. kopkop 2012. március 19. 14:55
  „Mikor és kik választották meg országgyűlési képviselőknek a DK küldötteit?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirabolták a takarékszövetkezetet Veszprém-Gyulafirátóton

Kirabolták Veszprém gyulafirátóti városrészén a takarékszövetkezetet; a tettes elmenekült - közölte… Tovább olvasom