Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 12°C Még több cikk.

Az építtető és a tervező kapcsolata

A családi ház gyakran egész életünkre épül, és napról napra életünk kerete. A tervező kiválasztása, a vele való együttműködés tehát kulcskérdés: döntően befolyásolja a ház használati értékét, megjelenését, célszerűségét.

Házépítéskor ősi ösztön munkál bennünk: a fészeképítés, hajlékteremtés ösztöne. A népi építészetben a hagyomány – összegezve évszázadok építési tapasztalatát – szinte magától értetődő tevékenységgé tette a házépítést. Az idősebbek útmutatása alapján a helyi kőműves, ács segítségével a fiatalok kétkezi munkája formálta meg az egymáshoz hasonló, mégis egyedi részletekkel gazdagított, ma is jó arányú, átgondoltan egyszerű, szinte magától értetődően célszerű házakat.

A jó terv feltételei

Bizalom nélkül nem születhetnek igazán jó tervek
Az utóbb évtizedek rohamos fejlődése, az igények változása felborította ezt az egyensúlyt, ma már az építés szakember bevonását teszi szükségessé, közöttük is meghatározóan fontos a tervező építész. Az ő feladata befogadni az építtető szándékait, céljait, megítélni azok realitását, hozzáadni a maga szaktudását, és megfogalmazni, megalkotni a megvalósítandó ház terveit. E terveknek mindig az adott helyszín, a telek adottságai és a környezet figyelembevételével, azzal kölcsönhatásban kell megszületniük. A tervezés összetett feladat, és rendszerint több lépcsőben, többszöri megbeszélés, számos vázlat összevetése, megvitatása eredményeként születik meg. Akkor jó a terv, ha magában foglalja az építtető alapgondolatait, programelképzeléseit, formálási, hangulati vágyait éppen úgy, mint a tervező szaktudását, és tükrözi annak egyéniségét, esztétikai, stílusbeli tájékozottságát, ízlésvilágát is.
A ház tervezésének alapszakaszát már átszövi a szakmai tapasztalat, a szerkezetek, anyagok, előírások, gazdasági összefüggések ismerete is, és az a legideálisabb, ha ezt követően a megvalósítás, kivitelezés folyamatát is segíti a tervező a kiviteli tervek elkészítésével, tervezői művezetéssel.

A tervezőnek pontosan ismernie kell életmódunkat, egyéni igényeinket
Katalógusházak térhódítása

Korunk tömegtermelése azonban igyekszik átlépni az egyedi, személyes együttműködésen, kölcsönös bizalmon alapuló tervezés fázisát, „kulcsra kész", katalógusból kiválasztható házakat ajánlva. Természetesen ennek is megvannak az előnyei: lerövidül a tervezés ideje, a költségek pontosabban megítélhetők, a „kész házak" átalakíthatók, megjelenésükben „átöltöztethetők", ráadásul számítógéppel az alternatívák költségei is azonnal nyomon követhetőek. Nem véletlen, hogy ilyen házak a nyugati világban – de előbb-utóbb nálunk is – egyre nagyobb számban épülnek. Összehasonlíthatatlanul izgalmasabb azonban részt venni saját házunk megfogalmazásában.

Az őszinteség kulcskérdés

Nemcsak a szakmai hozzáértés, a jó kommunikációs készség is fontos
A tervező és az építtető kapcsolata természetesen kölcsönös bizalomra kell, hogy épüljön. Az építészt őszintén be kell avatni a család életmódjának, céljainak, vágyainak és lehetőségeinek világába.
Tudnia kell, ki-ki hogyan szeret élni, milyen hobbijai vannak, szereti-e a vendégjárást vagy inkább visszahúzódó életet él, hogyan alakítja gyermekeinek életét, dolgozik-e otthon, a háztartásvitel mennyire fontos számára, tart-e állatot, növényeket, igényli-e, hogy nagyobb saját könyvtára legyen, zenélnek-e odahaza, milyen fürdőszobát vagy esetleg több fürdőszobát igényel-e, meg tudja-e egyszerre építeni a házát, vagy ütemezve, bővíthetően tervezi, legyen-e vendégszoba, vannak-e nagyszülők, s ők esetleg ott fognak-e lakni, vannak-e gyűjteményeik otthon, szeretnének-e – esetleg távlatban – szaunát, esetleg kandallót, cserépkályhát vagy kemencét, milyen legyen a fűtés rendszere. Meg kell beszélni a gépkocsi(k) elhelyezésének kérdéseit, vannak-e olyan értékes bútorok, festmények, egyéb tárgyak, amelyeknek az új házban is kiemelt helyet kell kapniuk. Tisztázni kell a számítógép szerepét, helyét, a biztonsági kérdéseket, és még számtalan fontos kérdést.

Természetesen kulcsfontosságú, hogy a megválasztott tervező legyen mind szakmailag, mind emberileg értékes, együttműködésre kész egyéniség. Ha e kiválasztás szerencsés, az együttműködés sikeres, a ház sokkal értékesebbé válhat a belefektetett pénznél, hiszen rejtett, szellemi, otthonteremtési értékkel is bír.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tévében is szemlézhetünk

A közszolgálati tévécsatornák a hagyományokhoz híven a 34. Magyar Filmszemle (január 28 –… Tovább olvasom