Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Az erdélyi egyetemeken is tovább tanulhatnak a magyarországi diákok

Vonzó lehet a romániai egyetemeken fizetendő hatszáz és ezer euró közötti éves tandíj a magyarországi diákoknak - állapítja meg a Krónika című napilap.
Az erdélyi egyetemek is alternatívát nyújthatnak azoknak a tovább tanulni vágyó magyarországi diákoknak, akik lehetőségeit meghaladja a magyarországi tandíj kifizetése - állapítja meg a Krónika erdélyi magyar napilap. A Krónika szerint az erdélyi felsőoktatási intézményekben hatszáz és ezer euró közötti az éves tandíj, és megannyi szakon magyar nyelven is lehet tanulni.

Magyari Tivadar, a kolozsvári Babes Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese elmondta, a kolozsvári egyetemen a hétezer helyi magyar diák mellett jelenleg közel 200 magyarországi is tanul, számuk évről évre gyarapszik. A kolozsvári egyetemen ma már hetvenkét alapszakon és huszonnyolc mesterszakon lehet magyar nyelven tanulni. Beiratkozáskor a magyarországi érettségi bizonyítványt elfogadják, a jelentkező tanulmányi eredményeit pedig átszámítják a romániai rendszer osztályzataira. Noha a felvételi szabályai egységesek, a külföldiek államilag finanszírozott szakokra nem jelentkezhetnek. A tandíj euróban számolva azonban jóval alacsonyabb, mint Magyarországon, és a járulékos költségek is alacsonyabbak.

A Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) vezetőségét egyelőre nem foglalkoztatja annak a kérdése, hogy magyarországi diákokat fogadjanak. Dávid László rektor a Krónikának elmondta, bár minden évben jönnek anyaországi diákok a Sapientiára, arányuk nem számottevő. „Ez nem zárja ki annak lehetőségét, hogy elgondolkozzunk az új helyzeten" – vélekedett a rektor, aki szerint az egyetem számára jelen pillanatban a legégetőbb kérdés a parlament asztalán fekvő akkreditációs dosszié ügye.

Jelenleg csak néhány magyarországi hallgatója van a Partiumi Keresztény Egyetemnek (PKE), de a felsőoktatási intézmény vezetősége számít rá, hogy az ősszel kezdődő új tanévben többen jelentkeznek majd – mondta el a Krónikának Horváth Gizella rektorhelyettes. Utalván arra, hogy Magyarországon a közgazdászképzésben csökkent legnagyobb ütemben az államilag finanszírozott helyek száma, megjegyezte, hogy a PKE-n ugyanakkor két közgazdaságtan profilú szak is működik, a menedzsment és a turisztika, ősztől pedig egy új szak, a bank és pénzügy is indul.

Olvasóink írták

 • 4. babar 2012. február 10. 19:13
  „3.
  Magyarországon a munkanélküli jogász és közgazdász képzést szeretnék visszaszorítani! De persze mondhatnád, hogy miért nem teremt nekik az állam munkahelyet? Valszeg azt látják, hogy ezrek vannak munkanélkül jogász közgazdász diplomával. Van ingyenes oktatás mo-n, de csak azokon a szakokon ahol nagyobb valószínűséggel fognak tudni elhelyezkedni a diplomájukkal.
  Én arra lennék kiváncsi, hogy mit gondol a jogi kar oktatója, hogy mit fognak majd dolgozni a tanulói? Én inkább az javasolnám, hogy annyi legyen a felvehető létszám, amennyi munkaajánlat érkezik az egyetem adott karára!
  paprika56 téged nem zavar, hogy az adódból munkanélkülieket képeznek? Vagy szerinted azért is orbán a hibás, mert kevesebb jogászra van csak szükség?”
 • 3. papika56 2012. február 10. 13:19
  „Magyar diák menjen Romániába tanulni ????Mikor a szülei itthon adóznak ???
  orbán és banda tagjai itthon--ingyen tanulhattak !!!az átkosban.
  MIÉRT VESZIK EL ezt a jogot a mai fiataloktól ????????
  Milyen ott a tanulás szinvonala ?? Elismerik az EUban ??? Mit ér egy ottani diploma ????”
 • 2. racionalitás? 2012. február 10. 11:58
  „bocsi...KELETRE ELVBŐL SOHA...AKARODOTT ÍRVA LENNI!!!!!!

  TEHÁT KELETRE ELVBŐL SOHA!!!!!!!!”
 • 1. racionalitás? 2012. február 10. 11:47
  „leletre elvből SOHA!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP bírálja az ingatlanadót bevezető kerületi önkormányzatokat

A kormányzati gazdaságpolitika miatt csökkenő bevételek miatt vezette be több fővárosi kerület az… Tovább olvasom