Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Az erdőirtásról is tárgyalnak a klímaváltozási konferencián

Az erdőirtást is felveszik a klímaváltozásról szóló tárgyalások napirendjére, de a Montrealban jelenleg zajló 11. nemzetközi klímakonferencián még nem várható lényegi döntés a kérdésben - közölte csütörtökön az ENSZ egyik illetékese.
"A problémát általánosságban meg kell vitatni, és ezért fogunk tárgyalni róla az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye keretében" - jelentette ki újságírók előtt az izlandi Halldor Thorgeirsson. Az 1992-ben létrejött Éghajlatváltozási Keretegyezmény az első, üvegházhatással foglalkozó ENSZ-egyezmény, ezt az Egyesült Államok is ratifikálta. Az egyezményhez csatolt, az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2012-ig történő csökkentését mintegy 40 fejlett ipari ország részéré előíró kiotói jegyzőkönyv aláírását viszont az Egyesült Államok elutasította.

Az erdőirtás valószínűleg a kanadai városban december 9-ig tartó klíma-világkonferencián elfogadandó határozat témája lesz, diplomaták már egyeztetik a dokumentum szövegét - tette hozzá Halldor Thorgeirsson. Az ENSZ-illetékes emlékeztetett, hogy a legfőbb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid világméretű kibocsátásának 20 százalékért a talajok felhasználásában beállt változások - közöttük az erdőirtás - a felelősek.

Az előkészületben lévő határozat lényegi elemeket nem tartalmaz majd, és ebben a szakaszban semmilyen politikát nem határoz meg, csupán egy ENSZ-szakértői csoportot bíz meg a kérdésre vonatkozó szakmai tanulmány elkészítésével - mondta az ENSZ-illetékes.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lucky Luke és a Daltonok

Hogy sikeresen hajthassák végre a tervezett bankrablást - és Dalton mama is büszke lehessen kicsi… Tovább olvasom