Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

az eredményesség legyőzte a játék szépségét

A Kisalföld kíváncsi volt arra, hogy rangos magyar szakvezetők hogyan értékelik a futball legnagyobb ünnepének mérkőzéseit, milyen szakmai tapasztalatokat gyűjtöttek, milyen újdonságokkal szolgált számukra a 18. világbajnokság.

labdarúgás fő a biztonság

Bozsik Péter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a világbajnokságot közvetítő televíziós csatorna felkérésére több alkalommal is feltűnt a stúdióban, hogy megossza a nézőkkel szakmai észrevételeit. A Kisalföld érdeklődésére elmondta: sok újdonságot nem hozott számára a világbajnokság.
„ Összességében azt kaptam, amit előzetesen vártam. Elképzelhető, hogy a szurkolók számára nem nyújtott annyi élményt a világesemény, ugyanis kevés gól esett és kevés volt az igazán élvezhető meccs. A mai futball a biztonságról, a stabilitásról szól. A lényeg, hogy ne kapjon gólt a csapat, a támadójáték pedig esetleges, a védők hibázására épít. Ennek szellemében játszik az együttesek zöme. Ami Zidane esetét illeti a döntőben: ez benne van a futballban. Sajnálatos, hogy pont egy ilyen fontosságú meccsen veszítette el a fejét. Meg tudom őt érteni és nem ítélem el, hatalmas volt ugyanis rajta a nyomás. Materazzi felelőssége pedig ugyanekkora.”

bejött a jóslat

Pajkos János, a Győri ETO FC szakvezetője a végső győzelemre is esélyesnek tartotta az olasz, valamint az argentin válogatottat, így az edző egyik elképzelése maradéktalanul beigazolódott.
„ Az olaszok tökéletes védekezést dolgoztak ki, fegyelmezetten, egymást kisegítve futballoztak. Igazi csapatmunkát mutattak be, ennek is köszönhetik az aranyérmüket. Nekem az tűnt fel, hogy a bajnokságban a sok meccs következtében kiváló erőnlétet szereztek és ez jól kamatozott a világbajnokságon. A brazilok játéka viszont csalódást jelentett. Szerintem ők már előre elkönyvelték a végső sikerüket. Nagyon tetszett a németek szervezett, látványos futballja, Klose, Podolski és Lahm játéka. Váratlan volt viszont, hogy egy dél-amerikai együttes sem jutott a legjobb négy közé. Véleményem szerint a vb egyik legnagyobb tanulsága volt, hogy az úgynevezett nagycsapatok és kiscsapatok között tovább csökkent a különbség.”

Eredményt mindenáron

Selymes Tibor, az FC Sopron az 1994-es világbajnokságon a román válogatott tagjaként szerepelt edzője a következőket mondta a világbajnokságról:
„ Be kell valljam, attól kezdve, hogy a csapattal elkezdtük a felkészülést, túl sokat nem láttam a világbajnokságból, hiszen edzőtáborban voltunk s Törökországba is elutaztunk. Amit megfigyeltem, hogy az eredményességre való törekvés miatt lassan elvész a futball szépsége. Egyértelműen a fizikum dominál, a játékosok erőnlétileg tökéletesen felkészültek. Éppen emiatt elég nehéz a sztároknak tartott nagy egyéniségek dolga a pályán, hiszen a labdarúgók tökéletes erőnléte, valamint a legtöbb csapatnál alaposan megszervezett védekezés miatt egyre kevesebb a hely és az idő egy-egy látványos megoldásra. Az is egyértelmű, hogy egy hónapon át nem lehet csúcsformában tartani egy válogatottat. A franciák például nagyon gyengén kezdtek és szerintem a brazilok ellen játszottak a legjobban. Persze ebben az is benne van, hogy a világbajnokságon szereplő játékosok klubcsapataikban szezononként hatvan-hetven tétmérkőzést játszanak. A futball egyre többet veszít a szépségéből, de ez a tendencia, ehhez kell alkalmazkodni.”

Szép argentin gólok

Nagy László, az Integrál-DAC edzője Bozsik Péterhez hasonlóan szintén televíziós szakkommentátor volt a világbajnokság ideje alatt. Véleménye szerint néhány gyenge meccs mellett élvezhető, izgalmas találkozókat láthattak a szurkolók.
„ Az Argentína–Szerbia-Montenegró mérkőzés különösen tetszett, hiszen a dél-amerikaiak szép játékkal, a helyzeteket gyönyörűen kidolgozva lőtték a hat gólt. A nézettségi adatokat túlszárnyalta az idei torna, ám a gólokat keveslem. A kiscsapatok nem tudtak előretörni, csak megmutatták magukat. Meglepett, hogy sem a brazilok, sem az argentinok nem jutottak be a döntőbe. Nagy taktikai variációkat nem láttam és általánosságban a kiugró egyéni teljesítmények is elmaradtak. Sztárjátékos sem tűnt fel a tornán, az egyéniségeket már korábbról ismertük. A németek játéka nagyon tetszett és Fernando Torres, valamint Podolski is jó benyomást tett rám.”

gyenge játékvezetés

Hannich Péter, a Gyirmót edzője, aki játékosként részt vett az 1986-os mexikói világbajnokságon:
„ Egy-két meccstől eltekintve nem volt igazán jó a világbajnokság, néhány unalmas mérkőzést is láttam. Sajnos a csapatok zöme nagyon defenzív felfogásban játszott, a kétcsatáros játékot nem merték felvállalni és kevés volt a gól is. Sok új dolgot nem vettem észre, a játékosok a klubkötelezettségeik miatt fáradtak voltak. Két csapatnak, a németeknek és a braziloknak szurkoltam. Előbbiek mentalitása egyedülálló, szerintem a bronzéremmel a csúcsra jutottak. Utóbbiak leszereplése csalódást jelentett számomra. Az olaszok a masszív védekezésükre alapoztak. Mindössze két gólt kaptak. Egyik öngól volt, a másik pedig jogtalan tizenegyesből született. Ez fantasztikus teljesítmény egy világbajnokságon. A döntőben viszont meglepett a gyenge fizikális állapotuk, a franciák jól játszottak a fináléban. A játékvezetés viszont gyenge volt, kirívó tévedések tömkelegét tapasztaltam.”

Zidane is ember

Botos Antal, a másodosztályú Bodajk-Siófok győri származású edzője nagy hódolója az olasz futballkultúrának, így természetesen tökéletesen elégedett volt a végeredménnyel.
„ Be kell ismernem, hogy a franciák játéka is lenyűgözött, különösen a brazilok ellen volt magával ragadó. Sajnos az egyéniségek közül néhányan nem azt nyújtották, amit a klubjukban megszoktunk tőlük. Régi filozófiám, hogy a futball nagy általánosságban nem a fiatalok sportja és ez be is igazolódott. Figo, Zidane vagy Thuram harminc felett is fantasztikusan futballozott. Persze akadtak kivételek, gondolok itt Messire, Cristia- no Ronaldóra vagy Rooneyra. A rendezés csodálatos volt. Irigylem azokat a szakembereket, akik ilyen remek körülmények között dolgozhatnak. Ami Zidane megmozdulását illeti, nos, ezt ugyanúgy elítélem, mint Materazzi tettét. Az olaszok szerintem szándékosan provokálták a visszavonuló csillagot. Zidane-nak idegileg erősnek kellett volna lennie ahhoz, hogy ezt elkerülje. Bebizonyosodott, hogy ő is csak egy ember.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kíváncsiak a 3. Győri Virágfesztiválra?

Tovább olvasom