Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Az erkölcsöt tanítani kell

A mosonmagyaróvári Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben Hoffmann Rózsa, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető docense a napokban gyógypedagógusoknak tartott előadásában az erkölcs és a pedagógia összefüggéseit járta körül.
Az erkölcs az emberi kommunikáció lényege, szabályainak betartása létforma, s csak az emberre jellemző. Emberi méltóságunk függ tőle. Az utóbbi időben felhalmozódtak az erkölcsi gyökerű problémák, s ez az oka annak, hogy az egyének időnként rosszul érzik magukat a társadalomban. Az erkölcsöt is tanítani kell.
Hoffmann Rózsa szerint a pedagógusok alapvető feladata annak megértetése tanítványaikkal, hogy amit magának nem kíván az ember, azt ne cselekedje másnak sem. Az emberek közötti kommunikációban szabályozó eszköz a lelkiismeret.
Minden szakmának magának kell megalkotnia saját etikai normáit. A pedagógusoknál kevés a központilag előirányozott szabály, az egyes intézmények 1985 óta maguk állapíthatnak meg erkölcsi szabályokat. Hoffmann Rózsa évek óta szorgalmazója egy szakmai kamara felállításának, mely etikai szabályozással növelhetné a szakma presztízsét. Egy pedagógus legfőbb munkaeszköze önmaga. Egész lényével, személyiségével dolgozik, amikor a rábízott gyermekeket formálja. Ezért mindennél fontosabb a pedagógus önmagához való viszonya. Mivel a tanár saját példáján keresztül nevel, nem előnyös, ha túlságosan elkoptatja magát. A gyermekkel való kapcsolatában pedig tisztelnie kell a tanítványt, aki a felnőttel egyenrangú, ugyanazok az emberi jogok és méltóság illetik meg, mint a felnőtteket.
Alapszabály, hogy bárki hibázhat, a felnőtt is, a tanár is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését

Az Európai Unió igazságügyi és belügyminiszterei elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését az… Tovább olvasom