Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Az érmeket nem lehet megfőzni

Bogács a „Bükkalja gyöngyszeme", a világ, no és a bográcsok közepe. Különdíjak, érmek sokasága bizonyítja a győri Krúdy-középiskolások sikerét azon a versenyen, ahol nemcsak az ízeket, de a tisztaságot és a készítők mosolyát is bírálják.

A krúdys csapat 2003-ban a Gasztronómiai Szövetség különdíjával indított, s az utóbbi években sem vallottak szégyent: mindig a dobogón végeztek. Idén két arannyal az ország 17 csapata közül az összetett versenyben a másodikak lettek.

Kecskegida a fesztiválra

– Rendkívüli izgalmat jelent számunkra is a megmérettetés – szögezi le elöljáróban Szalai Zoltán felkészítő tanár, aki nem titkolja: hetekkel a verseny előtt már készülnek, ráhangolódnak a fesztiválra. – A tányér, a tál, az íz, de még az ételhez szervírozott bor is számít – ebben például számukra a pannonhalmi számít afféle zászlósbornak. A zsűri kérdez, ilyenkor nemcsak a jó válasz, de a mosoly is kötelező.

Az idei bogácsi fesztiválon kecskegidát készítettek el a győriek. A grillezésre szánt húst előkészítették, bepácolták, a gida egyéb részeiből pedig íncsiklandóan finom citromos, tárkonyos, tejszínes becsinált készült. A sikert sikerre halmozó krúdys csapatnak sok esetben nem kis fejtörést jelent, mivel induljanak, illetve milyen új ízzel „cserkésszék be" az igencsak szigorú zsűri ízlelőbimbóit.

– A Rábaközben eléggé elterjedt a kecsketartás – szólt a tanár úr magyarázata. – A friss hús és a szakszerűen előkészített jó pác az ízletes, omlós hús titka, azután már csak arra kell vigyázni, hogy ne szárítsuk agyon. Ha minderre figyelünk, nem ronthatjuk el.

A magyar még mindig inkább bográcsos nép, de egyre inkább hódít a grillezés, a tárcsás sütés – állítja Szalai Zoltán. – Az utóbbinál a serpenyőhöz hasonlóan készíthetjük az ételeket, ugyanakkor megvan a szabad levegő varázsa.

Egyedi grillkocsi

A tányér, a tál, az íz, de még az ételhez szervírozott bor is számít. A zsűri kérdez, ilyenkor nemcsak a jó válasz, de a mosoly is kötelező.
A Krúdy gimnázium és szakközépiskola versenyekre való „belépője" Bogácson kezdődött. Szalai Zoltán tanár úr próba szerencse alapon indult el akkori diákjaival azért, hogy egyáltalán felmérje: hol tartanak és miben tökéletesíthetik tudásukat. Különdíjjal és egy, a 2003-as grillsütő versenyre való meghívással ismerték el a diákok tudását és igyekezetét. Az elmúlt évek fesztiváljain azután begyűjtöttek minden hasznosítható tapasztalatot. A tanár úr lelkesedését mi sem bizonyítja jobban, mint tervezett és készíttetett egy grillkocsit. A komplett, egyedi konyhában nemcsak bográcsozó, de grillező is helyet kapott és csak tavaly, a szezonban mintegy hatezer kilométert futott a Vajdaságtól Zánkáig, Keceltől Bogácsig. Szalai tanár úrnak csak egy dolog miatt fáj a szíve, de az nagyon: mire a diákok mindent profin megtanulnak, addigra éppen „itthagyják", azaz elballagnak.

A legtökéletesebbet kell adni

Tilai Krisztina és Bálint Eszter hatodévesek voltak idén, vendéglátó-ipari technikusként végeztek. Szinte egymás mondataiba kapaszkodva mesélnek helyszínekről, új, különleges ízekhez kapcsolt iskolákról, céljaikról, mindarról, amit a versenyeken tanultak.

– A verseny magabiztosságra nevel – állítja Krisztina –, rengeteget tanultunk a séfektől, tanároktól. (Nevetnek, amikor csendesen megjegyzem, bizonyára a mosolyukat is belefőzik az étkekbe, de ez számukra természetes.)

– Való igaz, sok olyan helyen jártam, ahová nem térek vissza szinte biztos, ugyanakkor a kiszolgálás és az ízek miatt akadnak kedvenc vendéglátós helyeim – így Eszter. – Sajnos, manapság ezerszer meggondolják az éttermi ebédet, vacsorát a családok, így aztán a lehető legtökéletesebbet, legfinomabbat kell adni. 

A grillezés titka
A grillezés különleges, de titka a fűszerezettség, a jó pác. Nagyon kell rá vigyázni, nehogy odaégjen.
Megtudom még: mindkét végzős otthon is szívesen veszi kézbe a fakanalat meg a lábost. Igyekeznek családtagjaikat is megismertetni a legújabb ízekkel, bár ezt – ahogyan mondják – nem lehet mindenáron erőltetni. Mindenesetre a grillezés, a fűszeres burgonya, a különféle göngyölt húsok a topon vannak Tilaiéknál és Bálintéknál is, a grillezett gyümölcsös köret pedig igazi ínyencségnek számít.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már 15 perces Intercity-késésért is fizetni fog a MÁV

Július 1-jétől az eddigi 30 perc helyett már 15 perc késés után visszafizeti a MÁV az Intercity… Tovább olvasom