Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Az északi kistérségek a vonzók

Népességnövekedés tapasztalható északon szinte minden kistérségben, dél felé haladva csupán a csepregiben és a kőszegiben. A felnőtt korú lakosság aránya magasabb.
Nyugat-Dunántúl sűrű településhálózatú régió. 1000 főnél  kevesebb átlagnépesség elsősorban a zalai és a vasi kistérségekre  jellemző, de elmondható a Győr-Moson-Sopron megye déli  részét is magában foglaló kistérségekre is. Nyugat-Dunántúl  népessége 2005 elején meghaladta az 1 milliót.

Népességnövekedés tapasztalható északon szinte minden  kistérségben, dél felé haladva csupán a csepregiben és a  kőszegiben. A felnőtt korú lakosság aránya a munkalehetőségek  reményében idevándorlók miatt magasabb, mint országosan.  Az öregedés folyamata az apró- és törpefalvas kistérségekben  jelentősebb. A lakosság iskolázottságát nézve a magasabb  végzettségűek aránya a megyeszékhelyek és a nagyvárosok  körzeteiben nagyobb, míg az aprófalvas, többnyire  mezőgazdaságból élő kistérségekben lényegesen alacsonyabb.
A rendszerváltozás óta valamennyi kistérségben csökkent a  foglalkoztatottsági szint, legszámottevőbben a törpefalvas,  elöregedő népességű, a nagyobb városoktól és a fő közlekedési  úttól távol fekvőkben. A vállalkozások döntően a  megyeszékhelyek környékére koncentrálódtak. A külföldi  érdekeltségű vállalkozások különösen a régió északi részébe és a  nagyobb városokba települtek. A nyugat-dunántúli régió  turisztikai adottságai kedvezőek, a fejlett infrastruktúrának  köszönhetően kedvelt turisztikai célpont mind a külföldi, mind  a belföldi turisták körében.

A kereskedelmi szálláshelyek kapacitásának több mint fele a  keszthely-hévízi és a sopron-fertődi kistérségekben, a  magánszállásadók szálláshelyeinek nagyobb része szintén a  keszthely-hévízi kistérségben található. Az ellátó  intézményrendszert nézve a régión belül alapvetően a  szennyvízcsatorna- és a vezetékes gázellátás terén vannak  különbségek. A legkedvezőbb az infrastruktúra a győri  kistérségben, a legalacsonyabb az őriszentpéteri és a vasvári  térségekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most pedig jöhet a fülesleves

Bálokat, elegáns vacsorákat szoktak tartani a vásárhelyi Fekete Sasban, amely a legtöbb vendég… Tovább olvasom