Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

AZ ET feltárná a titkos kihallgatások dokumentumait

Az Európa Tanács a titkos megállapodásokra kíváncsi. És azt kéri az észak-atlanti szervezettől, hogy hozza nyilvánosságra azokat a dokumentumokat, amelyek lehetővé tették a terrorizmussal gyanúsított emberek elfogását és kihallgatását európai NATO országokban.

A most elfogadott határozat elsősorban Olaszországot, Németországot, Lengyelországot és Romániát említi, de nem zárja ki, hogy más államokban is megsértették az emberi jogokat akkor, amikor olykor a nyílt utcán fogtak el terrorizmussal gyanúsított egyéneket, majd titkos börtönökbe vitték őket, ahol az amerikai kihallgató tisztek brutális módszerekkel igyekeztek vallomást kicsikarni belőlük. Az amerikai titkosszolgálat úgy reagált a határozat megállapításaira, hogy ők nem kínoztak meg senkit.

A jelentés szerint a piszkos munkát a helyi rendőrökre hagyták az Európán kívüli börtönökben, például Egyiptomban. Olaszországban jelenleg is per zajlik egy ilyen ügyben, de a hatóságok igyekeznek minden eszközzel hátráltatni a bíróságok munkáját, mondván, államtitokról van szó. Ezért is kéri az Európa Tanács a titkos szerződések nyilvánosságra hozatalát a NATO-tól, bár ennek esélye meglehetősen csekélynek látszik.

Forrás: radio.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elektronikus lesz a kiviteli eljárás

A vám- és pénzügyőrség július 1-jén bevezeti az elektronikus kiviteli vámeljárást, ami jelentősen… Tovább olvasom