Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Az EU beperli Magyarországot a szélessávú piacon

Az Európai Bizottság azért indít pert, mert Budapest a vonatkozó EU-direktívát nem teljesítve elmulasztotta megszüntetni azt a korlátozást, amely a lakosság egyharmadára korlátozza a kábeltévé-cégek szolgáltatási lehetőségét - jelentette az MTI-Eco.
A direktíva értelmében 2004. május 1-ig meg kellett volna szüntetni minden korlátozást az elektronikus távközlési szolgáltatásokra, beleértve a műsortovábbító szolgáltatásokat is.
A kormány ugyan tavaly megpróbálkozott a médiatörvény megfelelő módosításával, de ehhez nem sikerült többséget szerezni a parlamentben. Azt ígérte, hogy az idén új javaslatot terjeszt be, de ezt elmulasztotta -emlékeztet a brüsszeli közlemény.
A hatályban levő szabályozás továbbra is akadályozza a magyarországi kábeltelevíziózás konszolidációját. A konszolidáció előmozdítaná a beruházásokat és a jobb minőségű szélessávú szolgáltatások nyújtását, beleértve a Magyarországon a Magyar Telekommal versenyben álló kábeltelevíziós szolgáltatók egy csomagban hármas (telefon, szélessávú internet-hozzáférés és kábeltelevízió) szolgáltatásait, állította a brüsszeli testület.
Neelie Kroes, az EU-bizottság versenypolitikai biztosa szerint az érvényben lévő szabályozás a magyarországi fogyasztók választási szabadságának kárára korlátozza a versenyt a szélessávú szolgáltatások piacán.
Az Európai Bizottság egyébként rendszeresen beperli a tagállamokat az Európai Bíróságnál - ez a szokásos fegyelmi eljárás egyik előírt szakasza -, ha úgy véli, hogy az valamilyen területen nem tartja be az EU joganyagát. A brüsszeli testület például csak a szerdai napon kilenc állam (Franciaország, Lengyelország, Belgium, Görögország, Spanyolország, Svédország, Németország, Ausztria és Portugália) esetében jelentette be, hogy keresetet nyújt be Luxemburgban különböző jogsértések miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit jelent önnek a hűség napja?

Tovább olvasom