Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Az EU is érdeklődik az esetleges rendőri túlkapásokról

A tüntetők elleni esetleges túlzott rendőri erőszakkal kapcsolatos információkról érdeklődik Franco Frattini, az Európai Bizottság jogi és igazságügyi felelőse Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterhez írt levelében - erősítette meg az EU-biztos szóvivője az MTI-nek pénteken a Népszabadság című napilap aznapi értesülését.
Friso Roscam Abbing elmondta: a dokumentumban Frattini felhívja a miniszter figyelmét arra, hogy különböző jelentések szerint a rendőrség esetleg túlzott erőszakot alkalmazott tüntetők ellen az elmúlt két hétben.

A biztos a témáról a kormány rendelkezésére álló információk átadására kéri a magyar felet, hogy válaszolhasson a hozzá érkezett kérésekre. Különösen érdeklődik azon vizsgálatok eredményei iránt, amelyeket a magyar hatóságok indítanak az ügyben.

Az Európai Unió - és a bizottság e témáért felelős alelnöke - a levélben nagy jelentőséget tulajdonít az alapvető jogok tiszteletben tartásának és úgy véli: nem véletlen, hogy európai parlamenti képviselők és a sajtó foglalkoztak ezzel a témával, és arra kérték Frattinit, hogy a bizottság foglaljon állást az ügyről.

Frattini azt is jelezte: bízik a magyar kormányban, hogy mindent megtett és megtesz az emberi jogok teljes körű biztosítása érdekében. A szóvivő elmondta: az Európai Bizottság azt várja, hogy a magyar hatóságok teljes körű együttműködést tanúsítanak Frattinivel, megadják a szükséges tájékoztatást, és lehetővé teszik, hogy felelni tudjon a hozzá érkező kérdésekre.

A biztos nem szabott határidőt a válaszra, de mindenkinek az az érdeke, hogy az ügyben mielőbb tisztán lehessen látni - vélte Roscam Abbing. Hozzátette mindazonáltal, hogy várhatóan a válaszok addig nem érkeznek meg Brüsszelbe, amíg a nemzeti vizsgálatok le nem zárulnak.

Az információkat kézhez vételük után a bizottság elemezni fogja, és határozni fog arról, hogy szükséges-e "párbeszédet kezdeményeznie a magyar hatóságokkal" - mondta el még a szóvivő.

Az MTI kérdésére válaszolva leszögezte: a levél kifejezetten az esetleges rendőri túlkapásokkal kapcsolatos információkat kér, de meggyőződését fejezte ki, hogy a "kormány mindent belefoglal a válaszba, amit odatartozónak talál".

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máris 8-ra váltana az Internet Explorer?

A Microsoft képviselői máris az Internet Explorer böngésző következő verzióját tervezik. Tovább olvasom