Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Az EU keddig dönt az élő vadmadarak behozatalának tilalmáról

Az Európai Bizottság keddig dönt arról, hogy teljes körű tilalmat vezet-e be az élő vadmadarak behozatalára az Európai Unióba - közölte a testület szóvivője.
Az intézkedést Nagy-Britannia kérte, miután a brit hatóságok felfedezték, hogy egy Suriname-ból érkezett és ezen a héten karanténban kimúlt papagáj madárinfluenzában pusztult el. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a papagájt a madárinfluenza legveszélyesebb, H5N1 típusú vírusa pusztította-e el. Ha igen, ez lesz az első eset, hogy a vírus bejutott az Európai Unió területére, hiszen a H5N1-et az európai országok közül eddig csak Romániában, Törökországban és Oroszországban mutatták ki.

Az EU-bizottság eddig úgy vélte, hogy egy ilyen, általános embargó a kívánt céllal ellentétes hatást érne el: a hivatalos kereskedelem betiltása a feketepiac és a csempészet fellendülését okozná. Márpedig az illegális csatornákon behozott madarak esetében nincs semmiféle állatorvosi vizsgálat, szemben a törvényesen behozott egyedekkel, amelyekre nézve kötelező a karantén és vérvizsgálat is. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a brit javaslatot a tagállamok egy része támogatja.

A britek, az EU soros elnökei a kérdést felvetik majd az EU-agrárminiszterek hétfői és keddi luxemburgi tanácskozásán is - közölték brüsszeli források. A végső döntés ugyanakkor az Európai Bizottság jogköre.

Közben Európa újabb pontjain - Svédországban és Oroszországban az Ural hegységben - bukkant föl a hét végén a madárinfluenza.

Várhatóan hétfőtől tilos lesz Horvátországból baromfit importálni az EU területére, miután a madárinfluenza vírus H5-ös törzsét azonosították a kelet-horvátországi zdenci nemzeti parkban egy halastónál elhullott hattyúk tetemékből vett mintákban. Zágráb biztosítékot adott arra, hogy sem élő szárnyasokat, sem baromfiból készült termékeket nem szállít az unióba - közölte az Európai Bizottság.

A horvát hatóságok elővigyázatossági intézkedéseket tettek szombaton, hogy megelőzzék a madárinfluenza vírusának elterjedését. Az intézkedések egyikeként levágják az összes szárnyast a szóban forgó halastó körül a tó partjától számított három kilométeres távolságig - jelentette be a mezőgazdasági minisztérium szóvivője.

A svéd országos állatorvosi intézet szombati közlése szerint a madárinfluenza felütötte a fejét Svédországban is. A betegségnek a rettegett H5N1 vírustörzsnél gyengébb, H5 jelű válfaja végzett egy vadrécével, amelynek tetemét Eskilstuna mellett, Stockholmtól száz kilométernyire nyugatra találták meg.

A madárinfluenza újabb fészkét fedezték fel Oroszországban is, az urali Cseljabinszki területen - jelentette szombaton az orosz Interfax hírügynökség. Harmincegy elpusztult madarat találtak Szunali faluban, és közülük haton már diagnosztizálták a madárinfluenzát. Összesen hét orosz területet érintett az állatbetegség azóta, hogy júliusban megjelent az országban.

A szerb hatóságok minden eddiginél szigorúbb óvintézkedéseket vezettek be a madárinfluenza kiszűrésére, miután Szerbia két szomszédjában - Romániában és Horvátországban - is megjelent a betegség. A horvátországi határátkelőkön bevezették az érkező személygépkocsik fertőtlenítését, és elkoboznak minden élő állatot és baromfiterméket. Belgrádban, Újvidéken és Kraljevóban újfajta laboratóriumi eljárást vezetnek be, amelynek révén négy óra alatt ki tudják mutatni madárinfluenza vírusát. A balkáni országban már csütörtökön betiltották a baromfik és sertések ólakon kívüli tartását.

Szintén hétvégi hír, hogy nem egymást fertőzte meg madárinfluenzával egy thaiföldi apa és fia, vagyis nem emberről emberre terjedt át a kór, amelyet mindketten megkaptak. A kórházban fekvő hétéves fiúnak, akinél pénteken állapították meg az emberre veszélyes H5N1 vírus jelenlétét, elmúlt a láza és a tüdőgyulladása, s két hét múlva, a 21 napos karanténidőszak lejártával várhatóan hazamehet - mondta a járványügyi hivatal főigazgatója. A fiú 48 éves apja szerdán hunyt el madárinfluenza-fertőzésben. Apa és fia azt követően betegedtek meg, hogy beteg csirkéket kopasztottak, és vágtak le. A tájékoztatás szerint mindketten közvetlenül az állatoktól kapták a fertőzést.

MTI/eurohirek.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apadnak a területfejlesztési alapok

Egyetlen fillér sem lesz a területfejlesztési tanácsok alapjaiban jövőre, ha az Országgyűlés jelenlegi formájában fogadja el a költségvetési törvényt. Ez nagy érvágás lenne az önkormányzatoknak: a megyéből több mint százan 562 millió forintot kaptak idén a három kalapból. Ha a számok nem emelkednek, az azt jelenti, jövőre ezeket a pályázatokat ki sem írhatják a tanácsok. Tovább olvasom