Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Az EU magyarázatot kér a CIA repülőgépek landolásairól

Magyarázatot kér az Európai Unió az amerikai kormánytól azokkal az értesülésekkel kapcsolatban, amelyek szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) repülőgépei titkos leszállásokat hajtanak végre különböző európai repülőtereken.
CIA-gépek titkos landolásával kapcsolatos hírek érkeztek egyebek között Spanyolországból és Svédországból is. Európában az elmúlt hetekben nagy felzúdulást váltott ki az az értesülés, amely szerint a CIA elfogott terroristákat rejtett el titkos börtönökben Közép- és Kelet-Európában.

Erről a dán külügyminiszter nyilatkozott hétfő este, aki beszámolt arról is, hogy az erre vonatkozó kérést az EU soros elnöki tisztségét betöltő Nagy-Britannia külügyminisztere, Jack Straw terjeszti majd a washingtoni kormány elé.

Per Stig Moller szavai szerint az unió tagállamai úgy vélik, tisztázni kell az ügyet. Utalt ugyanakkor arra, hogy a CIA-gépek landolásaival kapcsolatban egyelőre csupán híresztelések vannak. Több európai ország sajtója számolt be ugyanis arról, hogy európai repülőtereken CIA-gépek szálltak le, amelyek fedélzetén titokban foglyokat szállítottak.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség elutasított mindenfajta kommentárt az üggyel kapcsolatban. A washingtoni védelmi minisztérium szóvivője néhány nappal ezelőtt csupán annyit közölt, hogy biztonsági okokból semmilyen felvilágosítást nem adnak a foglyok szállításával, illetve elhelyezésével kapcsolatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agrár- és élelmiszeripar a csatlakozás után

Nőtt ugyan a mezőgazdaságban a termelés, emelkedtek a jövedelmek az uniós csatlakozást követően, de… Tovább olvasom