Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Az euró szülőatyja

Folytatás az 1. oldalról.

– Ilyen vonatkozásban melyek a legfontosabb feltételek?
– Az inflációs ráta leszorítása, hiszen a pénzromlás mértéke nem haladhatja meg lényegesen az eurózónán belül lévő inflációt, amely jelenleg nem több két-három százaléknál. A másik nagyon fontos kritérium, hogy a költségvetési hiány nem lépheti túl a három, az integrált államadósság pedig a nemzeti termelés, a GDP hatvan százalékát.
– Jelen pillanatban milyenek az esélyeink?
– Ha jól emlékszem, az integrált államadósság esetében viszonylag kedvező a helyzet, hatvan százalék alatt maradt az ország, ugyanakkor a költségvetési hiány jóval nagyobb lesz, mint három százalék.
– Ön mint az euró szellemi szülőatyja, mennyire elégedett az euró eddigi pályafutásával?
– Az unió két fázisban vezette be az eurót: a legfontosabb döntés 1999. január elsején volt, amikor rögzítették az árfolyamokat. Ezt az időszakot tekinthetjük az euró mint pénzügyi konstrukció legkritikusabb pontjának, s tulajdonképpen ezzel a lépéssel született meg az euró. Az érintett országok eredményesen hangolták össze a fizetési rendszereket, az informatikai alapok megszervezése is várakozáson felül sikerült. Az átmeneti folyamat a bankjegyek idei, zökkenőmentes bevezetésével zárult le. Az emberek a mindennapi, kisebb kiadásoknál már euróban gondolkodnak, csak a családi kasszát jobban megterhelő vásárlások esetében fordítják vissza az árakat a korábbi pénznemre. De ez természetes, némi időnek el kell telnie ahhoz, hogy a kontinens polgárai kizárólag euróban számoljanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MailBox: SMS értesítés e-mail-ekről

Új, fizetős szolgáltatással gazdagodott az ingyenes levelezőrendszer: a levelek érkezésérõl a… Tovább olvasom