Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Az Európai Bíróság törvényszéke elutasította magyarországi erőművek keresetét

ATisza Erőmű és a Dunamenti Erőmű keresetét az Európai Bizottság határozata ellen nyújtottak be a hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodások keretében Magyarország által nyújtott állami támogatás ügyében.
A luxembourgi székhelyű Európai Bíróság törvényszéke szerdán elutasította a Tisza Erőmű és a Dunamenti Erőmű keresetét, amelyet az Európai Bizottság határozata ellen nyújtottak be a hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodások keretében Magyarország által nyújtott állami támogatás ügyében.

A törvényszék az Európai Bíróság intézményrendszerének azon szerve, amely egyebek közt a természetes és jogi személyek által uniós intézmények határozatai ellen benyújtott közvetlen kereseteket bírálja el.

Az Európai Bizottság, az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye az erőművek által kifogásolt határozatában azt állapította meg, hogy az állami tulajdonú MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a hazai villamosenergia-termelők között kötött hosszú távú - és garantált felvásárlási árat biztosító - villamosenergia-vásárlási megállapodások a termelők javára a közös piaccal összeegyeztethetetlen állami támogatást tartalmaznak. A brüsszeli bizottság ezért elrendelte, hogy Magyarország szüntesse meg az említett állami támogatás nyújtását, és hogy a jogtalanul kifizetett támogatást fizettesse vissza a termelőkkel.

A Pannon Hőerőmű, a Csepeli Áramtermelő, a Tisza Erőmű, a Dunamenti Erőmű és a Budapesti Erőmű keresetet indított a luxembourgi törvényszék előtt a brüsszeli bizottsági határozat megsemmisítése érdekében. A Csepeli Áramtermelő jogutódja, az Alpiq Csepel Erőmű időközben visszavonta a keresetét. Hasonlóképpen a Pannon Hőerőmű is elállt keresetétől. A Budapesti Erőmű ügyében 2012. február 13-án hozott ítéletében a törvényszék megerősítette, hogy az említett erőmű és az MVM között létrejött villamosenergia-vásárlási megállapodás jogellenes állami támogatást tartalmaz.

Most kihirdetett ítéletében az uniós igazságszolgáltatási testület a Tisza Erőmű és a Dunamenti Erőmű keresetét is elutasította. A törvényszék ítéletei ellen két hónapon belül fellebbezés nyújtható be az Európai Bírósághoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kúria még nyár előtt dönteni fog a devizahitelek tisztességtelenségéről

A magyar vonatkozású Kásler-ügyben az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága kimondta, hogy a… Tovább olvasom