Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Az Európai Bizottság eljárást indított a telefonadó miatt

Újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen.
Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a telefonhívásokra és szöveges üzenetekre kivetett adó miatt - értesült csütörtökön.

Egy bizottsági forrás az MTI-nek megerősítette: úgy vélik, hogy a telefonadó uniós jogot sért, a távközlési szektorra kivetett adóteherből származó bevételt az állam ugyanis - az uniós előírásokkal ellentétben - nem csak a telekommunikációs szektorral kapcsolatos költségekre fordítja.

Az uniós forrás az MTI-nek elmondta, hogy a bizottság úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött a magyar kormánynak, amivel az uniós jog szerint elindult a kötelezettségszegési eljárás. Az uniós tisztviselő rámutatott, hogy a 2012-ben a telefonhívásokra és a szöveges üzenetekre kivetett adó a 2010-ben a távközlési szektorra kivetett különadó kivezetését követi, és a bizottság a különadó miatt is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, azt az ügyet pedig jelenleg az Európai Bíróság tárgyalja.

A bizottsági forrás arra is részletesen kitért, hogy a brüsszeli testület megítélése szerint a telefonadó - akárcsak a különadó - az úgynevezett engedélyezési irányelvvel ütközik, mégpedig azért, mert a bizottság úgy véli, hogy bár az adót Magyarország kifejezetten a telekommunikációs szektorra vetette ki, az abból származó bevételek - az irányelvben foglaltakkal szemben - nem csak a távközlési engedélyezési és igazgatási rendszer fenntartásának költségeit fogják fedezni, hanem a bizottság aggodalmai szerint "túlmutatnak majd" ezeken.

A 2002-ben született, és 2009-ben módosított elektronikus távközlési irányelv, amely a távközlés állami engedélyezésének szabályait határozza meg az egész Európai Unióban, azt mondja, ki, hogy a távközlési szolgáltatókra kivetett "igazgatási díjak" nem lehetnek nagyobbak, mint azok a költségek, amelyeket az engedélyezési és ellenőrzési rendszer fenntartása jelent az állam számára.

NGM: a telefonadó nem ütközik az uniós jogba

Magyarország nem kívánja módosítani a távközlési adóról szóló törvényt, a kormány álláspontja szerint az Európai Bizottság (EB) által vitatott intézkedés teljes mértékben megfelel a közösségi jognak - közölte Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.

Az NGM közleménye szerint a telefonadó célja, hogy a mostani gazdasági környezetben az általános adófizetési kötelezettséget meghaladó közteherviselésre képes adózók fokozottabban vegyék ki részüket az államháztartás egyensúlyának javításában.

A telefonadó - a vonatkozó uniós jogszabály hiányában - jogszerűen, nemzeti hatáskörben hozott törvényi intézkedés. Erre tekintettel Magyarország kész arra, hogy álláspontját a kötelezettségszegési eljárásban az Európai Bíróság előtt is megvédje - áll az NGM közleményében.

Az NGM közleménye kitér arra: a költségvetés egyensúlyának biztosítása érdekében a kormány 2012. év közepétől távközlési adót vezetett be. Az Európai Bizottság által vitatott adó jól illeszkedik a kormány jövedelmi adók súlyának csökkentését és a forgalmi-fogyasztási adók súlyának növelését célzó politikájába, továbbá a kormány számításai szerint az adóból származó bevételek a következő években, hosszú távon is kiszámíthatóvá teszik az államháztartást.

Az Európai Bizottság a telefonadót illetően azt kifogásolja, hogy mivel a telefonadó kifejezetten a távközlési társaságokra vonatkozik, sérti a 2002/20/EK irányelv (engedélyezési irányelv) azon előírását, mely szerint a távközlési szektort csak olyan díj terhelheti, amely az engedélyezési költségekkel arányban áll.

Magyarország álláspontja szerint azonban a telefonadó - nemcsak elnevezésében, hanem tartalmában is - nem díj, hanem adó, ezáltal nincs összefüggés a hivatkozott irányelvvel. Az irányelvnek nem is lehetett célja adójogi szabály alkotása, hiszen azt nem az adójogszabályokra vonatkozó eljárási rend szerint - nem egyhangúsággal - fogadták el - olvasható az NGM közleményében.

Olvasóink írták

 • 14. macs 2013. január 25. 11:56
  „13. igazságkereső,
  szerintem annak alapján, hogy egy adott intézkedés ellenkezik-e az uniós joggal.”
 • 13. igazságkereső 2013. január 25. 09:32
  „A magyarországi bankok indexálási trükkjei miatt is indíthatna az EB kötelezettségszegési eljárást, hiszen az törvénytelen és tisztességtelen! Mi alapján dönti el az EB, hogy milyen ügyekben indít eljárást Magyarország ellen?!!”
 • 12. NP1 2013. január 24. 21:02
  „Léni 2013.01.24. 17:04

  Igazad van - nem kicsit nagyon! Sajnos...”
 • 11. studyfy 2013. január 24. 20:55
  „macs, jól mondod: az Alkotmányban szerepeltetik, hogy ha büntetést kap az ország, annak költségét az állampolgárok viselik.”
 • 10. keletaru 2013. január 24. 19:56
  „Elgondolkodtató..... a munkabérek miatt sosem indít eljárást ??? Régen Moszkva most Brüsszel mondja meg mi a jó ...persze aki alá írja miattunk, annak most is jó mint a régi rendszerben ... Üdv Lévai Attila”
 • 9. macs 2013. január 24. 19:35
  „"a mostani gazdasági környezetben az általános adófizetési kötelezettséget meghaladó közteherviselésre képes adózók fokozottabban vegyék ki részüket az államháztartás egyensúlyának javításában."
  Tetszik, nagyon tetszik! Csak akkor azt magyarázza meg valaki, hogy miért engedünk ki majd fél milliárdot az egy kulcsos adóval?
  És, ha emlékeim nem csalnak, akkor valami olyasmit foglaltak törvénybe, ha büntit kapunk, akkor annak fedezésére adó vethető ki. Szóval, lehet gyártani a lyukakat a nadrágszíjon! :-D”
 • 8. balihoho 2013. január 24. 17:35
  „ez is amolyan kaméleon stílusú kormányzati játék, mint az, hogy Orbán szerint nincs Magyarországon ingatlan adó, pedig van, csak másképpen nevezik. Hódmezővásárhelyen például építmény adó, és mértéke, főleg a vállalkozók esetében, tetemes. Tehát a lényeg az elnevezésben van, de ez a lényegen, mit sem változtat. Cinikus társaság! De a terhet MI FIZETJÜK!”
 • 7. deszkás 2013. január 24. 17:34
  „-200 000 000 000ft!”
 • 6. Őszödi 2013. január 24. 17:32
  „A törvény által megállapított nyugdíjak visszamenőleges elkobzása tárgyában is kötelezettségszegési eljárást indíthatna az Európai Bizottság. Vajon miért nem teszi?”
 • 5. Léni 2013. január 24. 17:04
  „Ebgondolat!

  "Szív ez a kormány, mint a torkosborz." És akkor mi van? Semmi! Orbán járja tovább a
  pávatáncot, megrázza magát és ő szívatja az országot tovább! Szerinted az eddigi
  retorziók változtattak valamit az Orbán értékrendjén vagy a viselkedésén?
  Majd a szócsövei /Selmeczi és Gíró-Szász/ sikertörténetként előadják az elmarasztalást,
  sőt az arcunkba hazudják azt is, hogy a Világ minket utánoz! Az úthenger pedig halad tovább,
  mert mi engedjük!!!!!”
 • 4. rózsakert 2013. január 24. 16:55
  „Helyes..tkom adót vissza ,akiket megillet a részvényeseknek...sok-sok száz milliárdocska már.....jól jönne egy szép, egyszeri 100ft-os osztalék....de , ami késik, nem múlik , a d-telekom is várja már nagyon !”
 • 3. szatyi 2013. január 24. 16:41
  „Majd kapnak egy-két kokit meg sallert, oszt jónapot! :-)”
 • 2. roxper 2013. január 24. 16:11
  „Miért melyik adót költik arra amire kellene?????”
 • 1. Ebgondolat 2013. január 24. 16:06
  „Szív ez a kormány, mint a torkosborz. Tényleg azt hitték, hogy erőből, mint egy buldózer becsörtethetnek Európába minden következmény nélkül?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó: erősítjük a gazdasági és az egészségügyi együttműködést Törökországgal

Megvizsgálják a két ország közötti vízumkötelezettségi rendszerek módosításának lehetőségét is a… Tovább olvasom