Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Az Európai Néppárt elnöke szerint fontos, hogy az MKP bejusson a Parlamentbe

Mérhetetlenül fontos, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) bejusson a parlamentbe a márciusi parlamenti választásokon Szlovákiában - mondta Wilfried Martens, az Európai Néppárt (EPP) elnöke az MTI-nek pénteken Pozsonyban.

"A Magyar Koalíció Pártja egy stabil és lojális párt az Európai Néppárton belül" - fogalmazott Martens az MKP központjában tett látogatását követően.

Az EPP elnöke az Európai Néppárt másik két szlovákiai tagjára, a Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Pártra (SDKÚ-DS) és a szintén jobboldali konzervatív, Ján Fígel vezette Kereszténydemokrata Mozgalomra (KDH) utalva hozzátette: Szlovákiának nagyon stabil kormányra van szüksége és ezért úgy gondolja, a három jobboldali pártnak a választások után is együtt kell működnie.

"A három párt együttműködése most országos szinten nem jó, helyi és európai szinten viszont kielégítő" - mondta el az MKP elnöke, Berényi József a találkozót követően. Hozzátette: valószínűleg ez annak köszönhető, hogy a kormány magyar tagjai nem szalasztják el a lehetőségeket, hogy leszakítsák az MKP-ról az SDKU-t és a KDH-t.

Martens szerint az MKP azon kívül, hogy fontos szerepet tölt be a szlovákiai magyarság szempontjából, fontos szerepet játszik a szlovák-magyar együttműködésben a két ország szintjén is. Hozzátette: ebből az okból kifolyólag fontos az MKP jelenléte a parlamentben, és ezért "Berényi József pártelnök az EPP teljes bizalmát élvezi".

"Igen fontos, hogy Európában a néppárti kormányok megerősödjenek, mert tanúi vagyunk annak, hogy a szocialista pártok erősen összefogtak az európai jobboldali kormányok ellen" - mondta a találkozót követően Bauer Edit, az MKP európai parlamenti képviselője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihúzták a dugót: Eredményes volt a jégrobbantás a Tiszán

Eredményes volt a csütörtöki jégrobbantás a Tisza középső szakaszán; az összetorlódott jégtömeg leszakadt a jégmezőről. (galériával) Tovább olvasom