Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Az Európai Néppárt kihátrál Orbán mögül

A médiatörvény idején a Néppárt védelmébe vette a Fideszt, ám most úgy tűnik, vége a türelemnek.
Nem fenyegette kizárással a Fideszt, de viszonylag határozottan hívta fel Orbán Viktor miniszterelnök figyelmét arra az Európai Néppárt két vezetője, hogy tartsa be az Európai Bizottság ajánlásait a kifogásolt törvények ügyében - írja az index.hu.

„Az Európai Néppárt támogatni fogja a Bizottság ajánlásait, amelyek biztosítják, hogy Magyarország teljesen mértékben megfeleljen az európai uniós jognak" – írta közös közleményében Wilfried Martens, az Európai Néppárt (EPP) elnöke, és Joseph Daul, a párt európai parlamenti frakcióvezetője.

A héten az Európai Parlament három frakciója, a zöldek , a liberálisok és a szocialisták egymás után bejelentették, hogy az uniós alapszerződés hetedik cikkelye alapján kezdeményezik a Magyarország elleni uniós eljárás megindítását, és azt is felvetették, hogy az Európai Néppárt mozdítsa el Orbán Viktort a szervezet alelnöki posztjáról, és függessze fel a Fidesz tagságát. A Néppárt vezetése pénteken először szólalt meg a héten az ügyben.

„Szükségtelen is mondani, hogy a Néppárt támogatni fogja az Európai Bizottság azon ajánlásait, amelyek biztosítják, hogy Magyarország teljes mértékben megfeleljen az európai uniós jognak" – írták. Ebben az értelemben bíznak benne, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szorosan együttműködik majd a Bizottság vezetésével, hogy biztosítsa, a jogszabályok megfelelnek az EU-s jognak, és – amennyiben szükséges – módosításokat tegyen.

A Néppárt vezetőinek megszólalásának különös súlyt ad, hogy a párt egyik alelnöke Orbán Viktor, és amikor tavaly januárban a médiatörvény miatt a fél EP azon őrjöngött, hogy Magyarországon elkezdődött a diktatúra, akkor a Néppárt védelmébe vette a Fideszt, türelmet kértek. Az Indexnek az Európai Parlament munkáját ismerő brüsszeli források úgy vélték, a mostani nyilatkozat arra utal, hogy a Néppárt vezetése óvatosan elhatárolódik a Fidesztől.

Olvasóink írták

 • 6. Power 2012. január 07. 12:54
  „"Sólyom László az alkotmányos kultúráról
  Többoldalas írásban kritizálja az új alaptörvényt, ezen túl a kormány alkotmányos hozzáállását a ma megjelenő HVG-ben Sólyom László volt államfő. Utóbbiról azt állítja, ,,a kétharmados többség akaratának nem állhat útjába semmi, maga az alkotmány sem".
  Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság (AB) egykori elnöke úgy látja, azzal, hogy az alaptörvény hatályba lépett, ,,kikerült meghozója kizárólagos rendelkezése, az ott érvényesített alkotmányosságfelfogás alól". A ma megjelenő HVG-ben közzétett, Az alkotmányosság esélyei című írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy az új alaptörvényt nem légüres tér várja, hanem az eddig hatályos alkotmány körül kifejlődött kultúra, amelyet nem lehet hatályon kívül helyezni. A volt államfő szerint ebben a kultúrában ,,a hatáskör nem a nyers erő szabadsága". Hozzáfűzi, a 2010-ben kétharmados parlamenti többséget elnyert politikai erők az új alkotmánnyal korszakhatárt akartak kifejezni, a rendszerváltást megtestesítő alkotmányt a húsz év sikertelenségeiért, csalódásaiért bűnbakká tették. Pedig Sólyom szerint ,,ellenség kreálása helyett" jobb lett volna a régi alapokon építkezni tovább, ám a ,,forradalom" ideológiájához a régi legyőzése illett. Úgy folytatta, nyilvánvaló, az alkotmány kezelése a kétharmados többség megszerzése óta nincs összhangban az alkotmányos kultúrával, sőt sokban szembefordult vele. Hozzáteszi, a sarkalatos törvények megalkotásának módszere ugyancsak kívül áll a hagyományos alkotmányos kultúrán. Sajnálatos példának tartja erre a bírósági és az egyházügyi törvényt. Sólyom úgy tartja, itt elvi hozzáállásról van szó, vagyis hogy ,,a kétharmados többség akaratának nem állhat útjába semmi, maga az alkotmány sem". A volt elnök kifogásolja, olyan részletszabályok kerültek az alaptörvénybe, illetve az átmeneti rendelkezésekbe, amelyek alkotmányossága kérdéses, ám AB-kontroll tárgyai már nem lehetnek. Példaként említi a legfőbb ügyész jogosítványát annak eldöntésére, mely bíróságon emeljenek vádat."”
 • 5. deszkás 2012. január 07. 09:31
  „Csak úgy kurucosan:durr bele gondolkodás nélkül.”
 • 4. nemtudomka67 2012. január 07. 05:54
  „Még ha ki is hátrálna Orbán mögül,ettől nem hiszem,hogy miniszterelnökünk különösebben megijedne.
  A realitásérzéke már annyira megkopott,hogy ilyen apróságok nem zavarják.
  Rogán,Lázár,Kósa ,Varga és társai,na meg a pénzüket és 2014-től képviselői mandátumukat féltő országgyűlési képviselők támogatásával,ha bele is döglünk,akkor is győzni fog!Hogy kivel szemben,azt a jó Isten se tudja!
  Minden esete ehhez erősítésnek ott van Semjén,Matolcsy no meg Hoffmann Rózsa.”
 • 3. Raktáros 2012. január 06. 23:59
  „...hogy engem ez a komment:

  1. kopkop 2012.01.06. 22:40
  Ezt csak a baloldali média látja így!

  miért nem lep meg?”
 • 2. Raktáros 2012. január 06. 23:57
  „...hogy engem ez miért nem lep meg?”
 • 1. kopkop 2012. január 06. 22:40
  „Ezt csak a baloldali média látja így!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeresen megszülte gyermekét egy méhnyakrákos nő Veszprémben

A császármetszéssel egy időben az orvosok eredményes onkológiai műtétet is végrehajtottak az asszonyon, aki nem egészen két héttel a műtét után gyermekével együtt egészségesen hazamehetett a kórházból. Tovább olvasom