Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Az év üzletembere megígérte

A szili általános iskola idei tanévnyitó ünnepségén első ízben adták át két tehetséges szili diáknak a tehetséges fiatalokat segítő alapítvány támogatását.
Az alapítványt létrehozó Kaproncai Ferenc, a Kisalföldi Presztízs Díj év üzletembere már a díjátadón megígérte, segíteni fog a tehetséges, de rászoruló szili diákok tanulmányaiban. Támogatásban ezúttal Szabó Zsolt nyolcadikos diák, valamint Tóth Péter másodéves egyetemista részesült.


Egymilliós alapítvány

Kaproncai Ferenc, a győri Digitáltechnika Kft. ügyvezető igazgatója 2005 októberében, a Kisalföldi Presztízs Díj gálaestjén jelentette be: egymillió forint adománnyal egy közhasznú alapítványt hoz létre a tehetséges, de rászoruló szili fiatalok tanulmányainak támogatására. A sikeres üzletember – aki 2005-ben a Kisalföldi Presztízs Díj év üzletembere lett – általános iskolai tanulmányait 46 éve Szilban fejezte be, ezért szívén viseli a szili diákok sorsát.

A szili Szent István Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény idei tanévnyitóján Kaproncai Ferenc az alapítvány kuratóriumának döntése szerint első alkalommal adta át az alapítvány támogatását.

Szabó Zsolt 8. osztályos diák kiemelkedő tanulmányi sikereivel, ezen belül is kiváló matematikai versenyeredményeivel hívta fel magára a figyelmet. Zsolt az elmúlt években mindig az első 10 diák között végzett a megyei matematikai versenyen, egy alkalommal még az első helyezést is megszerezte. Nagyapjával és négy éve munka nélküli édesanyjával él együtt, a család gyakorlatilag a gyermekvédelmi támogatásból él.

A Kaproncai-alapítvány a 2007/2008-as tanévben magára vállalta Zsolt iskolai étkezési díjának felét. A tehetséges diák ezenkívül egy Fujitsu-Siemens notebookot, egy multifunkciós nyomtatókészüléket, valamint az internetezésnél hasznos mikrofonos fejhallgatót és webkamerát vehetett át Kaproncai Ferenctől. Az üzletember az alapítványi támogatáson felül egyéves internet-előfizetéssel is meglepte a szili diákot.

– Szabó Zsolt az általános iskola befejezése után a győri Révai-gimnáziumban szeretne tovább tanulni. Tehetséges fiatalról van szó, akinek körülményei eddig nem tették lehetővé, hogy megismerkedjen az internet világával. Úgy gondolom, hogy a világhálón olyan ismeretekhez jut, amelyek szárnyakat adnak a fejlődésének, és jó nyelvtudásának köszönhetően olyan ismeretségeket köthet, amelyek kinyitják számára a világot – mondta el Kaproncai Ferenc.

A másik támogatott, Tóth Péter egykori szili diák jelenleg Budapesten, az ELTE Természettudományi Karának földtudomány szakán másodéves. Édesanyja középiskolás testvérével együtt egyedül neveli, édesapja 5 éve meghalt. Szabadidejében munkát vállal, hogy könnyítsen a család terhein. A Kaproncai-alapítvány a 2007/2008-as évben kifizeti Péter kollégiumi díját, így támogatja a tehetséges fiatal tanulmányait. Péter a tanulás mellett a sport, elsősorban a foci iránt érdeklődik, a későbbiekben társadalomföldrajzzal szeretne foglalkozni.

– Azért hoztam létre az alapítványt, mert megtapasztaltam, milyen az, amikor egy fiatalnak van tehetsége és szorgalma valamihez, de az anyagiak hiánya miatt egy ajtó becsukódik előtte. Azt akarom, hogy a tehetséges fiatalok ne éljék ezt át, fejlődésüknek ne szabjon gátat az, hogy a családjuk elő tudja-e teremteni a képzéshez szükséges összeget – mondta el Kaproncai Ferenc. – Bízom abban, hogy az alapítvány céljaival egyre többen azonosulnak, és egyre többen állnak a jó ügy mellé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaköz-csoport alakul

Tovább olvasom