Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Az evából szeptember közepéig lehet kijelentkezni

Akik az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) 25 százalékos adókulcsát túl magasnak találják, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tájékoztatása szerint szeptember 15-éig jelentkezhetnek ki – október 1-jei hatállyal – az eva alól.
Az eva-alanyiság feladását nem árt alaposan megfontolni, ugyanis akik végérvényesen így határoznak, a következő négy évben már akkor sem választhatják ezt az adózási formát, ha később rájönnek, mégiscsak ez számukra a legelőnyösebb megoldás. A kijelentkezést szeptember 15-éig vissza is lehet vonni – hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

A bejelentést az evából való kilépésről az adóhatóság tájékoztatása szerint az általánosan használt változásbejelentő nyomtatványokon (06102, 06102/E, 06202, 06202/T, 06202/C) lehet megtenni. Az eva-alanyiság megszüntetésére szolgáló rovatban a 110-es megszűnési kódot kell feltüntetni, a változás hatálybalépésének időpontja rovatban pedig a 2006. szeptember 30-i dátumot megjelölni. (Ezeket nem árt megjegyezni, mert a nyomtatványok kereskedelmi forgalomban kapható változatának útmutatójában nincs információ az évközi kijelentkezés módjáról.)
Akinek komoly a szándéka, figyeljen a határidőre, mert „elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye" – hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Az eva-alanyiság 2006. szeptember 30-i hatállyal történő megszűnése esetén az egyszerűsített vállalkozói adóról, az egyéni vállalkozó baleseti járulékáról, valamint az általános forgalmi adóról, a szakképzési hozzájárulásról, továbbá a társasági adókötelezettségről szóló 0643. számú bevallás benyújtásának határideje 2006. október 30.
Az evából való évközi kijelentkezésre azért van lehetőség, mert a parlament az eva kulcsát október 1-jével a jelenlegi 15 százalékról 25 százalékra emelte. Azok, akiket nem riaszt el a magasabb adókulcs, két megoldás közül választhatnak.

Az egyik megoldás, hogy külön gyűjtik az első háromnegyedév bevételét, és megfizetik utána a 15 százalékot, az utána keletkező jövedelem után pedig a 25 százalékot. A másik megoldás, hogy az éves bevétel után egységesen 15 százalékot számolnak, de a bevétel egynegyede után további 10 százalékot fizetnek. Mindkét esetben úgy kell vezetni a nyilvántartásokat, hogy abból a választott megoldáshoz kapcsolódó adókötelezettséget ellenőrizni lehessen.

Az adókulcs emelése mellett van még egy kedvezőtlen változás: az egyszerűsített vállalkozási adót december 20-áig a várható éves adó összegére ki kell egészíteni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medgyessy Péter lehet a unió külpolitikai főképviselője?

Medgyessy Péter volt magyar miniszterelnököt is Javier Solana, az Európai Unió jelenlegi biztonság-… Tovább olvasom