Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Az eváról dióhéjban

Január elsejétől új adónemként jön az egyszerűsített vállalkozói adó, rövidített nevén az eva. Hogy kinek egyszerű ez az adózási forma és kinek érdemes választani, azt mindenki maga tudja csak eldönteni.
E döntést azonban körültekintően kell megtenni. Azt javasoljuk, hogy az evatörvényben meghatározott feltételeken kívül az egyéni vállalkozók, a gazdasági társaság magánszemély tagjai ne csak azzal számoljanak, hogy a hagyományos adózási forma szerint, illetve az eva szerint fizetnek kevesebb adót, hanem azt is vegyék figyelembe, hogy ha nem az
eva szerint adóznának, milyen adókedvezményi lehetőségekkel élhetnének, ugyanis az eva szerint leadózott bevételből nem lehet érvényesíteni az adókedvezményeket (pl. a családi, a biztosítási,
a lakáshitel stb. kedvezményeket).

A döntést minden évben meg kell hozni és az evás adóévet megelőző év december 20-ig az adóhatóságnak az evaválasztást be kell jelenteni. Aki eddig az időpontig ezt a szándékát nem jelenti be, az ezt követően még
igazolási kérelem kíséretében sem teheti meg. A bejelentés később nem vonható vissza.

Az eva választásának feltételeit a törvény tételesen felsorolja, ezeket mindenki megismerheti az APEH által összeállított 24-es számú tájékoztató füzetből, amely az ügyfélszolgálati irodákból ingyenesen elvihető. Az eva az általános forgalmi adót is magában foglaló bevétel
15 százaléka.Egyéni vállalkozónak az evával leadózott bevételből nem kell más adót fizetni, így a 18 százalékos vállalkozói adót, az osztalékadót, az általános forgalmi adót és a cégautóadót sem.
Az evára történő áttéréskor az egyéni vállalkozó az értékesítések, szolgáltatások ki nem egyenlített ellenértékét is december 31-ével számolja el bevételként, majd ha az evás időszaka alatt kapja meg,
csökkenti vele az eva alapját, hogy ne fizessen ezen összeg után kétszer adót. December 31-ével a készleteket, a fennálló pénztartalékot nyilvántartásba kell venni. Ez utóbbi ha az evás év alatt csökken, a csökkenés összege után 35 százalék osztalékadót kell fizetni.

Az evatörvény három nyilvántartási kötelezettséget ír elő az eva alanyai számára, ilyen a bevételi – a szigorú számadású nyomtatványok – és a közterhek nyilvántartása. Ezeken kívül az eva alanyának minden olyan nyilvántartást vezetnie kell, amely más jogszabály(ok) által előírt kötelezettség(ek) teljesítése és az ellenőrzés miatt szükséges.
Evás bevételnek minősül egyéni vállalkozó esetében a tevkenység összefüggésben bármely módon és jogcímen kapott bevétel, az elengedett és más által átvállalt kötelezettség is.

A bevételből semmilyen jogcímen költség nem számolható el. Ezért elszámoltnak kell tekinteni a korábbi évek veszteségéből evás évenként 20–20 százalékot, és a korábban üzembe helyezett tárgyi eszközre az adott evás évre számított értékcsökkenési leírás összegét. Ez utóbbit csak a tárgyieszköz-nyilvántartásban kell elszámolni.

Az evás évben egyéni vállalkozói tevékenység körébe nem tartozó más önálló tevékenység (pl. őstermelés, bérbeadás, tervezés stb.) folytatható. Ezekre a személyi jövedelemadó törvény vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni. Ha az evához való jog bármely ok miatt megszűnik, az azt követő négy adóévben nem választható az eva.

Az evás főállású vállalkozó ugyanúgy fizeti a tételes egészségügyi hozzájárulást, mint eddig. Tb-járulékot a minimálbér figyelembevételével fizeti meg, azonban az eva bejelentésével egy időben magasabb összegű járulékalapot is meghatározhat magának. Ebben az esetben evás időszaka alatt ez utóbbi összeg után fizeti a járulékot.

A munkaviszony melletti evás egyéni vállalkozó adóalapjának (bevételének) 4 százaléka után fizeti meg a tb-járulékot. A nyugdíjas pedig adóalapja 10 százaléka után fizet (5 százalék) baleseti járulékot.
Az eváról az adóbevallási kötelezettséget külön nyomtatványon kell majd teljesíteni. Evaelőleget is kell fizetni, negyedévenként a három negyedévre, majd az éves adót az adóbevallásban kell elszámolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhagyatva

A film klasszikus és hibátlan lélektani krimi: egy rejtélyes történet pereg előttünk, amelyben… Tovább olvasom