Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Az idén megkezdődhet a mészkőtermelés Nagymányokon

Megkezdődhet a termelés az idén Nagymányokon, az önkormányzati tulajdonú mészkőbányában - közölte a város polgármestere az MTI-vel.
Karl Béla (független) elmondta: jogerős környezetvédelmi engedély és robbantási engedély birtokában várhatóan tavasszal megkezdik a munkát.

A jelenlegi kutatási terület 25 hektár, amely mintegy 30 millió tonna ásványi vagyont rejt, ebből 22 millió tonna nyerhető ki a külszíni fejtéssel. Ez a mennyiség 30-40 évi műveléssel termelhető ki - tette hozzá.

A bányászati jog az önkormányzaté, amely ezt átengedte egy környei székhelyű vállalkozásnak. Fodor Károly, a Dafotókő Kft. ügyvezető igazgatója egyelőre nem kívánt nyilatkozni a termelés várható mennyiségéről.

A Tolna megyei város polgármestere szerint évi legtöbb másfél millió tonna mészkövet fejthetnek ki Nagymányokon, az idén ennek a 30 százalékára számít.

A cég éves bérleti díjat és az ásványi anyag tonnája utáni díjat is fizet az önkormányzatnak. A város vezetője konkrét összeget nem közölt az MTI-vel, de azt mondta: egy nagyobb beruházás, például autópálya-építés esetén érkező megrendelés esetén a város éves költségvetésének megfelelő bevételre számítanak.

A mészkő tonnája minőségtől függően 1000-3000 forintba kerül - jegyezte meg.

A nagymányoki mészkő a gyógyszerészettől a szobrászatig széles körben felhasználható - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 felnőttet és 2 gyereket füstmérgezéssel szállítottak kórházba

Egy XIV. kerületi kétemeletes társasházban történt szén-monoxid-mérgezés. Tovább olvasom