Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Az időjárás egyelőre segíti a gazdákat

Hosszú évek után először bizakodnak a rábaközi gazdák: az időjárás eddig kegyes volt hozzájuk, a határ szépen fejlődik. A termelők az értékesítéstől azonban tartanak egy kicsit.
A csapadékos időjárás ebben az esztendőben kedvezett a földművelőknek. Szépek a gabonák és a kapásnövények. Igaz, a munkát hátráltatják külső tényezők: a páliaknak a konzervgyár tartozik, Acsalagon pedig a pályázati kiírásokat hiányolják.

Gyönyörű a határ

A páli Mező Gold 21. kft. vezetője, Németh Imre szerint is ritka jó termés várható idén.
– 1975 óta dolgozom Páliban, de ilyen gabonatermésre még sosem volt kilátás, mint most – mondta Németh Imre. – Az időjárás, az eső nagyon jó hatással volt a földekre, de azt hiszem, hogy a sok-sok éven át kiszórt műtrágya is most hasznosul. A növények fejlettsége kiváló, bár emiatt a felvásárlási ártól tartok egy kicsit.

A gabonák esetében beszélnek intervenciós felvásárlási árról, ez 101 euró, amit a kormány ígérete szerint majd novemberben azok kapnak meg, akik nem tudják értékesíteni a terményt. Ez elfogadható ár lenne, igaz, bízom benne, hogy többért is el tudjuk adni a szemet. Nagyon szép a mustárunk, a napraforgó és a kukorica is, a gazdaember ritkán mond ilyet, de most mégis igaz: régen volt ilyen szép a határ.

„ Úszik" a paradicsom ára

A Mező Gold 21. kft. gazdálkodásának meghatározó növénye volt éveken keresztül a paradicsom. Idén azonban nem foglalkoznak a növénnyel, mert nem látják biztosnak a piacot, ráadásul a tavalyi termésük is „úszik".

– Ugyanabba a helyzetbe kerültünk, mint Mosonmagyaróváron a Tröschsel, a felvásárló cég felszámolás alatt van, mi pedig az utolsók vagyunk a követelők sorában – panaszolta az ügyvezető. – A hatvani konzervgyár – amellyel mindig korrekt kapcsolatban voltunk – ment tönkre, és ötmillió forintunk veszik ezzel. A leadott paradicsomot a mai napig nem fizette ki és a bérmunkánk is kárba ment, amit a korábban vásárolt betakarítógéppel végeztünk.

A konzervipar katasztrofális az országban, vagy fizetnek, vagy nem, az árak is alacsonyak, pedig az unióban lenne piaca például a csemegekukoricának is. A keleti piac felé viszont nem is nyit az ország. Meglátásom szerint ez az üzletág olyan emberek kezébe került, akik befektetés nélkül akarnak nagy hasznot elérni és pénzt kivenni, a termelőknek meg gondjuk-bajuk. Éppen ezért nem mertünk belevágni a paradicsomtermesztésbe.

Aki még most is beruház

A Vásárosfalun gazdálkodó Molnár Sándor – a falu polgármestere – olyannyira bízik az agráriumban, hogy nemrégiben újabb földeket és telephelyet bérelt Csermajorban. A család gazdasága így már eléri a 400 hektárt.

– Gyönyörű a határ, régen volt ilyen nyárelőnk – mondta Molnár Sándor. – Úgy döntöttünk, hogy belevágunk az újabb bérletbe, mert akármilyen bizonytalan is a helyzet, mi remélünk. A termésből nem értékesítünk semmit, mivel van 200 tehenünk és azok szaporulatai, velük feletetjük, sőt, azt hiszem, még vásárolnunk is kell hozzá. Szerencsére a tejünknek biztos piaca van, igaz, a felvásárlási ár lehetne magasabb is, de próbálunk úgy gazdálkodni, hogy ne kerüljünk hátrányba.

Eddig kegyes égiek

Az acsalagi határ egyelőre szintén sok jót ígér a gazdáknak, Szilágyi András is bizakodó. Azt mondja: az időjárás most teszi jóvá, amit tavaly és a korábbi években elrontott.
– A csütörtök éjjeli, 22 milliméteres eső nagyon kellett még a területnek, például a káposztának. Idén nem panaszkodhatunk az égiekre, mert maximálisan velünk vannak, remélem, ez így is marad, most a napos időre lenne szükség. A gabonák, a zöldségfélék, a kapások mind-mind szépen fejlődnek – vázolta az acsalagi termelő. – Kipalántáztuk már a paprikát, a hagymát kapáljuk, a krumplit most permetezem, ennek viszont kellene még egy kis eső. Ebben az évben különösen figyelnünk kell a növényvédelemre, mert a baktériumok megjelenése is várható.
Szilágyi András azon gazdák közé tartozik, akik az ország

európai uniós csatlakozásától nem sok jót vártak, és másfél hónappal az integráció után kijelentette: egyelőre nem érződik a csatlakozás hatása.
– Gyakorlatilag semmi nem változott, kár volt annyira megijedni, mint ahogy sokan beharangozták, persze majd az értékesítéskor kiderül, hogy mi is a helyzet valójában – gondolja Szilágyi András. – Tudjuk, hogy külföldi társaink jobb feltételekkel, nagyobb támogatással termelnek, de a magyar termények minőségével azért nem tudják felvenni a versenyt. Vannak persze hiányosságok is. Mi például integrált környezetgazdálkodást folytatunk, vagyis az úgynevezett „piros szereket" nem használjuk. Ehhez pályázaton lehet támogatást szerezni, amihez az ígéret szerint már február végén hozzá kellett volna jutnunk. Ezzel szemben még ki sem írták a pályázatot, pedig igencsak szükség lenne rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fék nélkül - Michel Vaillant

Ahhoz, hogy egy autóversenyző életben maradjon, nagyon jónak kell lennie. Ő a 24 órás Le Mans… Tovább olvasom