Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 13°C Még több cikk.

Az idős emberek jó barátja

A XIX. század végén a tüdőgyulladást az idősek barátjaként jellemezték. Ez alatt azt értették, hogy a tüdőgyulladás meghozta a „megváltást", azaz megszabadította a földi szenvedéstől az időseket.
Ebben az ítélet-végrehajtásban fontos szerep jutott egy baktériumnak – a pneumococcusnak, vagy tudományos nevén a Streptococcus pneumoniaenak.

Az orvostudomány fejlődésével napjainkban már nemcsak a fiatalok, hanem az idősek élete is sokáig aktív és teljes lehet, mentesülhetnek a szenvedéstől. Ez még akkor is igaz, ha a kor előrehaladtával egyre több kór támadhatja meg az embereket.

A tüdőgyulladás napjainkban is fenyegeti a betegeket. A fejlett országokban a tüdőgyulladás a fertőzéses eredetű megbetegedések között vezető halálok. Nem véletlen, hogy elsősorban az idősek körében nagyobb halálozással jár. Az idős kor önmagában is hajlamosító tényező a fertőzésekkel szemben, de ebben a korosztályban gyakrabban fordul elő a cukorbetegség, máj és vesekárosodás, légzőszervi és keringési megbetegedés, amelyek tovább gyengítik a szervezetet. Felmerül a kérdés, hogy miért a téli időszak a legveszélyesebb a
pneumococcus okozta súlyos tüdőgyulladás szempontjából.

Egyrészt ilyenkor az általános védekezőképesség csökken, a légutak sérülékenyebbek, másrészt világossá vált, hogy az ebben az időszakban gyakori influenzavírus „segítheti" a pneumococcus megtelepedését a nyálkahártyákon, és a baktérium bekerülhet a véráramba is.

Kutatók kifejlesztettek olyan védőoltást, amely ezt a súlyos – tüdőgyulladás talaján kialakuló – kórképet megelőzheti. Az USA-ban történt vizsgálatok alapján világossá vált, hogy a pneumococcus elleni úgynevezett polysacharida vakcinával beoltott idős betegek körében a kórházba kerülés és a halálozás jelentős mértékben csökken. A felmérések alapján 65 éves kor felett egyetlen dózis is tartós, hatékony védelmet biztosít. Hazai vizsgálatok szerint ez az időseknek is javasolt vakcina 82 százalékos mikrobiológiai védelmet biztosít. Napjainkban tehát azt lehet mondani, hogy nem a tüdőgyulladás, hanem az ellene alkalmazott védőoltás az idős emberek jó barátja.

B. E.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Önkormányzati párttá vált a Fidesz”

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom