Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Az idősebb köztisztviselők váltak inkább feleslegessé

A minisztériumokból és azok háttérintézményeiből 1541, a vidéki közigazgatási szervektől 630 köztisztviselő csoportos elbocsátását jelentették be augusztus végéig a munkaügyi központokhoz. 1300 távozni kényszerülőnek maximum öt éve van a nyugdíjig.
A megszorító csomag és a közigazgatás reformja miatt távozók többségét csak ezután mentik fel, és 2008 végéig országosan még több mint tízezer közszolga elbocsátása várható.

Csuhaj Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakértője elmondta, a távozni kényszerülők körülbelül hatvan százaléka jogosult rá, hogy a prémium évek program keretén belül távozzon. Ez azt jelenti, hogy több mint 1300 távozni kényszerülőnek maximum öt éve van a nyugdíjig, és legalább 25 évet töltött a közigazgatásban. Kiss Péter, a szaktárca vezetője jelezte: nem cél életkor alapján válogatni a munkatársak között, de a tárcák, munkakörök összevonásával automatikusan adódik a lehetőség a fiatalításra.

Azt egyelőre nem tudni, hányan élnek a prémium évek programmal, de úgy tudjuk, korábban nem volt népszerű ez a fajta búcsú a közszférától. A prémium évek lényege, hogy végkielégítés helyett a korábbi illetmény hetven százalékát kapja a köztisztviselő a nyugdíjig, cserébe mindössze heti 12 órát kell dolgoznia.

Egyre többen érdeklődnek viszont a különleges foglalkoztatási állomány iránt. Csuhaj Edit jelezte, ezt bárki igénybe veheti a mostani leépítéskor, aki már legalább tíz évet közszolgálati jogviszonyban töltött. Lényege, hogy határozatlan idejű szerződését határozottá alakítják át, így egy évet nyer a kényszerű távozásig, ez idő alatt a korábbi javadalmazásának hetven százalékát kapja. Ennek a programnak a kedveltsége is kérdéses lesz, mivel a köztisztviselőnek így már nem jár végkielégítés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hastánccal is gyógyít

Huszonhét évvel ezelőtt Csíkszeredán született, gyerekkorában szüleivel átjöttek Magyarországra. Az… Tovább olvasom