Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Az idősek és a jövő

Jelentősen kitolódott a biológiai életkor, ami a hölgyek esetében 76, a férfiak esetében 67 évre tehető. Mindez számos anyagi, orvosi és társadalmi kérdést vet fel. Ezzel párhuzamosan csupán 3 és fél millió aktív keresőről beszélhetünk, s további kérdés az ellátórendszer folyamatos alakulása. Mind az idősek, mind pedig az ellátórendszer terén előnyt élveznek az otthonmaradási és gondozási formák. Többek között erről is tanácskoztak a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Pannon Egyesületének szervezésében tegnap kezdődő és ma folytatódó IV. Gerontológiai Nyári Egyetem programsorozatában Győrött.

Makra Ottó, a táplánypusztai dr. Piróth Endre Mentálhigiénés Otthon, illetve a megyei módszertani intézmény igazgatója elmondta: megyénk bentlakásos idősotthonaiba most is sok a várakozó. A táplánypusztai intézménybe történő felvételüket több mint százan kérték, a többi otthonba is 30–80 közötti ez a létszám, ami jelentősnek mondható. A tanácskozáson külön szóltak a demencia problémaköréről, amellyel kapcsolatban a megyei módszertani intézmény ajánlásával egy szakmai protokoll is készült. Győr-Moson-Sopron megyében a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézményben (EESZI-ben), a soproni Balfi úti és a fertőszentmiklósi otthonban alakítottak ki úgynevezett demens részleget.
Giczi Johanna szociológus, az Ezüstkor kötetek szerkesztője egy felmérés kapcsán azt elemezte, hogy a 60–75 év közöttiek kifejezetten félnek a jövőjüktől. A szakember szerint óriási a távolság az általuk elgondolt, „megérdemelt” és az idősek tényleges életkörülményei között. A konferencia résztvevői ma egy kalksburgi és két bécsi bentlakásos otthonban tesznek látogatást, tapasztalataikat pedig pénteken összegzik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolvajok

Győr újvárosi és szigeti kerületeiben egyre többen építkeznek, sok telek még nincs bekerítve.… Tovább olvasom