Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Az idősödő Nagybajcs most fiatalodni készül

Duna, halastó, madárdal és vízparti erdőség – mi kell még csalogatónak? A Győrtől csak néhány kilométerre fekvő Nagybajcs mégis öregszik, a lakosság egyharmada idős. Ennek két fő oka van: Győr ivóvízellátása miatt nincs ipar, és ha ennek ellenére jöttek is volna a fiatalok, eddig nem volt hova telepedniük.
Amikor a téeszt privatizálták Nagybajcson, tizenhét tulajdonos kezébe került a Duna-töltés és a halastó derékszögében fekvő föld. Mindeddig üresen állt. A közelmúltban két befektetőnek sikerült megvásárolni az értékes területet, ahol 66 házhelyet alakítottak ki. A telkeket már közművesítették és a remények szerint ősztől elkezdhetik értékesíteni az ingatlanokat.
Mindez feltételezi, hogy egy-két éven belül megugrik a nagybajcsi gyermekek száma, egy korszerű játszótérre tehát nagyobb szükség van, mint eddig bármikor. Az idősödő faluban nem volt ugyanis egyetlen terület sem – az óvoda saját udvarán kívül –, amit a gyerekek „rendeltetésszerűen” használhattak volna. Huszár Imre polgármester örömmel újságolta el, hogy két sikertelen pályázat után a község végre elnyerte az ICSSZEM és a Mobilitas másfél millió forintos támogatását és júniusban, a falunap alkalmából hivatalosan is átadják a játszóteret, amelyet a gyerekek ma még a tereprendezési munkálatok miatt nem vehetnek birtokba. A polgármester szerint egyébként nem lehetett probléma a két előző évi pályázattal, hiszen a feltételeknek – hogy a lakosságszám ezer alatt legyen és a település még ne rendelkezzen játszótérrel – Nagybajcs megfelelt. A létesítményt egyébként éppen a tó mellett alakították ki, ráadásul a sportcentrum közelében, ezért a horgászni vagy szurkolni induló felnőttek nyugodtan elhozhatják magukkal gyermekeiket.
A 930 lelket számláló település életében nagy előrelépés volt, hogy tavaly ősszel SAPARD-támogatással elkészült a Kossuth utca aszfaltja több mint 1500 méter hosszan. A hajdan poros úton, amely a közművesítés után még riasztóbb látványt nyújtott, meg is nőtt azóta a forgalom, ezért az útfelújításokkal nem lehet megállni. Hétmilliót nyert az önkormányzat a Kossuth utcát keresztező Szigeti és az Ifjúság útra, hamarosan ezek is elkészülnek.
És még egy hír, ami nem annyira a nagyberuházások történetébe illik, de megszívlelendő: nem csak virágos váro-

sok vannak. Az önkormányzat harminc új, elegáns és falucímerrel ellátott utcatáblát helyezett ki, mindegyiket két-két muskátli díszíti. Egy községben másképpen működnek a dolgok, mint a nagyvárosban: a hivatal a lakókat kérte meg, hogy öntözzék a közelükben lévő muskátlikat, de rögtön kiderült, hogy erre kérni sem kellett volna őket. Nagybajcs virágos falu, hátrányos helyzete – hogy tudniillik zsákutcában fekszik és a szőgyei ivóvízellátás miatt nem települhet mellé semmiféle ipari létesítmény –, vízparti romantikája mégis idecsalhatja a

fiatalságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóbusz és autó ütközött a Lövér körúton

Autóbusz és egy Peugeot Partner autó ütközött tegnap a Lövér körút és a Vas Gereben utca… Tovább olvasom